Ekvádor je země s největší diverzitou přírody na světě. Můžete tu fotografovat v amazonském deštném pralese nebo výše položeném mlžném lese v údolí Mindo v kontrastu s náhorní plošinou paramo, které vévodí sopky Cotopaxi a Chimborazo. Velmi atraktivní je fotografování lidí, zvlášť horských Indiánů na místních trzích.

Ekvádor je země s největší diverzitou přírody na světě. Můžete tu fotografovat v amazonském deštném pralese nebo výše položeném mlžném lese v údolí Mindo v kontrastu s náhorní plošinou paramo, které vévodí sopky Cotopaxi a Chimborazo. 

Na fotoexpedici Ekvádor 2019 jsme vyrazili začátkem září. Zahájili jsme plavbou po řece Cuyabeno do hloubi Amazonského pralesa, kde jsme spali čtyři noci v lodgi u jezera Grand laguna. Z velkých zvířat v amazonském pralese určitě narazíte na opičí stáda. Obrovským zážitkem je jejich přechod nebo spíš přelet přes řeku, který fotografujete z kánoe. Opice jsou velmi rychlé a létají vzduchem mnoho metrů. Chce to delší ohnisko, rychlé sekvenční snímání a dobré zaostření při pohybu.

Foto 1: Opice přechází řeku Cuyabeno
Canon 6D Mark II, objektiv Canon 100–400mm f/4,5–5,6

Kapoky v blízkosti řek patří mezi největší stromy, které jsem viděla. Dorůstají výšek přes 60 metrů a pro indiány v Amazonii jsou posvátným stromem. Kdybyste se v pralese ztratili, stačí zabušit do jejich kořenů, zvuk se pak rozléhá do širokého okolí. Bez měřítka, zde stačí člověk, však jejich velikost z fotografie nepoznáte.

Foto 2: Kapoky dorůstají výšky až 60 metrů a pro indiány v Amazonii jsou posvátným stromem. S měřítkem (člověk) lépe ukážete jejich velikost.

Ekvádor v překladu znamená rovník. Tímto státem prochází naše nultá rovnoběžka a na mnoha místech tu narazíte na symbolu rovníku. V pralese jsme narazili na jeden kamenný a mechem porostlý. Určitě je tomísto, kde se výprava může společně vyfotit. Lepší než atrakce “rovník” v hlavním městě Quito, určená pro turisty na selfíčka, která nakonec leží “mimo” skutečný rovník.

Foto 3: Ekvádor leží na rovníku, jehož označení najdete v různých podobách. 

My jsme se vyfotili s tímto v pralese Amazonie.

Z krajinářského hlediska jsou v Amazonii nejkrásnější laguny. Pokud se chcete vyhnout nepříjemným komárům, jsou pravým požehnáním tzv. černé vody, které jsou silně kyselé a nemohou se v nich líhnout komáři. Za celou dobu pobytu jsme viděli jen dva. V lagunách hlavně při východu a západu Slunce se odrážejí nádherné stromy druhu Makrollobium. Na konci léta začne voda v řekách ubývat, hladina klesne až o 20cm denně, a to právě na těchto unikátních ve vodě rostoucích stromech můžete pozorovat.


Foto 4: V kyselých lagunách národního parku Cuyabeno se hlavně při východu a západu Slunceodrážejí nádherné stromy druhu Makrollobium.

K velkým fotografickým zážitkům patří fotografování kolibříků. Jsou nádherní a věčně hladoví. V údolí Mindo jich údajně žije největší množství druhů. Mlžný les v různých nadmořských výškách hostí nejrůznější druhy. Je důležité najít zde ubytování, kde se specializují na ornitology, kteří sem přijíždějí z celého světa. Pítka s nektarem značně usnadní fotografování. Mně se nejvíc líbilo pořídít snímek v ranním protisvětle, kdy jsou křídla zajímavě prosvícená.


Foto 5: Kolibřík v mlžném pralese v údolí Mindo

Ekvádor je však také studená a zdánlivě pustá náhorní plošina – paramo. Jejími krály jsou dvě legendární sopky: Cotopaxi a Chimborazo. Protože naše planeta má tvar rotačního elipsoidu, je šestitisícovka Chimborazo, měřená od středu Země, vlastně nejvyšší horou světa.

Foto 6: Mléčná dráha nad Chimborazem, nejvyšší horou Ekvádoru.
Ohnisko 14mm (Sigma); clona f1,8; ISO 3200; čas 20s

Cotopaxi je štítový vulkán s klasickým konusovitým tvarem. Je symbolem Ekvádoru. Horké plyny vystupující z jejího kráteru jsou velmi dobře viditelné hlavně v noci a brzy ráno, kdy je chladný vzduch. Svědčí o tom, že sopka je stále aktivní. 


Foto 7: Cotopaxi se při východu slunce s odrazem v jezírku.


Foto 8: Pohled při výstupu na Cotopaxi

Velmi atraktivní je fotografování lidí, zvlášť horských Indiánů Quechua na místních trzích, jak mluví mezi sebou ještě původní jazyky. Ne vždy se však nechají vyfotit zadarmo, pak ale stačí, když u nich nakoupíte třeba za pár dolarů stuhu do vlasů nebo indiánskou hamaku. Překvapíilo mě, jak jsou svým vzrůstem proti nám malí.


Foto 9: Na trhu v Otavalo denně nabízí své zboží Indiáni Quechu­a z oblasti Andských sopek. Mezi sebou mluví ještě původním jazykem a svým vzrůstem jsou v porovnání s námi o dost menší.

Poznámka redakce: FotoInstitut.cz plánuje fotoexpedici Ek­vádor 2020 na přelomu srpna a září 2020. Více informací o této fotoexpedici najdete zde: FOTOEXPEDICE EKVÁDOR . Fotoexpedice je zájezd v malé skupině zaměřený na fotografování.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram