Skvělé zprávy z certifikace QEP/MQEP v Praze

Asociace profesionálních fotografů ČR se minulý týden stala hostitelem uznávané evropské certifikace profesionální kvality udílenou Federací evropských profesionálních fotografů. Jak akce probíhala a kdo certifikaci získal se dozvíte níže.

Asociace profesionálních fotografů ČR ve spolupráci s firmou FOMEI, s.r.o. a CZECH PHOTO byla ve dnech 15.-18. 11. 2019 hostitelem respektované evropské certifikace profesionální kvality, kterou již po 40té udílela Federace evropských profesionálních fotografů (FEP). Porota, složená z vybraných zástupců evropských asociací – držitelů těchto certifikátů a dalších ocenění, měla před sebou rekordní množství uchazečů o tyto certifikáty z celé Evropy. O certifikát Qualified European Photographer (QEP), kde uchazeč musí předložit ucelený soubor 12 fotografií, který splňuje nejvyšší kritéria profesionální tvorby tj. kreativitu, sdělení, technickou úroveň, finální provedení atd., se ucházelo 35 profesionálních fotografů. Z nich uspěla přibližně pouze polovina, ale máme velkou radost, že mezi úspěšnými jsou také členové naší Asociace: Richard Horák se svými poetickými snímky Prahy, Vladimír Kysela s takřka abstraktními obrazy inspirovanými Máchou či Saint-Exupérym a Petr Jan Juračka – se svými inspirujícími pohledy na naší planetu z ptačí perspektivy. Nemenší radost máme i z úspěchu našich fotografů, kteří se ucházely v konkurenci 20 fotografů z celé Evropy o certifikát nejvyšší, tedy o Master QEP, který vyžaduje předložit ucelenou kolekci 20 fotografií a porota má samozřejmě mnohem přísnější kritéria k udělení tohoto velmi prestižního certifikátu, o který se mohou ucházet pouze držitelé nižšího stupně tj. QEP. Mezi 7 úspěšnými uchazeči o MQEP máme hned 3 zástupce! Porotu jednoznačně uhranuly virtuózně dotažené fotografie architektury Mariana Beneše, stejně tak koňské dostihy, kterým se mnoho let systematicky věnuje Miloš Fic. Porotu také zaujaly počítačově upravené fotografie detailů historické architektury od Assama Alsabbana. Gratulujeme!

Součástí mezinárodní certifikace bylo rovněž setkání výkonných ředitelů jednotlivých evropských asociací, stejně tak pravidelné zasedání Správní rady FEP, kde APF ČR zastupuje její prezident Jan Pohribný, MQEP. Obě setkání ukázala, že nadále je potřeba nelehkou situaci a postavení profesionálních fotografů vzhledem k trhu, legislativě i obeceném povědomí řešit mnohem více na evropské úrovni a inspirovat se vzájemně úspěšnými modely, jak podpořit kvalitní profesionální tvorbu a také její uznání.

Na závěr certifikace proběhl na Vysoké škole kreativní komunikace tzv. inspiration camp, kde představili veřejnosti a studentům svou tvorbu špičkoví profesionálové a držitelé řady ocenění: Andy Hens, MQEP – reklamní fotograf a pedagog z Německa, Dušan Holovej, QEP – reklamní fotograf ze Slovenska a Michael Hanke – dokumentární fotograf a člen APF ČR. Součástí programu byla také odborná přednáška Jana Kaisera, zástupce fy FOMEI, k problematice správy barev a tisku ve fotografii.

O úspěchu této mezinárodní akce svědčí nejen ocenění pro naše fotografy a rekordní zájem o certifikáty, ale také účast takřka 50 zástupců evropských asociací. Ti mnohokrát ocenili nejen bezchybnou a nápaditou organizaci celé akce, ale také příjemné a skvěle vybavené prostředí Czech Photo Centra a podporu fy FOMEI. Všem a zejména realizačnímu týmu APF ČR ve složení Matějková, Fic, Lhoták, Hoza, Kalmán, Ficová, Beneš a Pohribný děkujeme! Je to bezesporu dobrá vizitka české profesionální fotografie.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Paveljan
    Paveljan
    07.12.2019 20:14

    A snímky z této prestižní akce jsou focené mobilem?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram