Podzimní Setkání fotografů 2019

Spoustu hezkých přednášek, kreativních aktů nebo příjemné popovídání o focení zažili účastníci Setkání fotografů v předvečer 30. výročí pádu komunismu. Zlatými hřeby dne byly přednášky Roberta Vano a Martina Stranky, ale dělo se toho mnohem více!

Setkání fotografů je akce, na které se může ve své tvorbě inspirovat jak fotografický začátečník, tak i zkušený fotograf. Nabídka přednášek a hlavně workshopů je obrovská, nemluvě o tom, že se účastníci mohou radit s profesionály na nejrůznějších stáncích fotografických firem. Není se tedy čemu divit, že se sešlo přes 380 fotografů z celé republiky, kteří naplnili 25 workshopů, zašli se podívat na 18 přednášek a zúčastnili se tří soutěží o hodnotné ceny.

Letos toho bylo také hodně, ve Velkém sále se střídal jeden zajímavější fotograf za druhým a sdílel své zážitky s fotografováním a vždy rád poodhalil i něco ze zákulisí. Již tradičně byl celý sál zaplněný na přednášku Mistra Roberta Vano, ale všechny účastníky zaujaly i mnohé další přednášky zkušených fotografů nebo nadějných hvězd budoucnosti.


Hned z rána se o své poměrně čerstvé zážitky z cest po Ekvádoru podělil Andrej Macenauer, na což navázal přednáškou o noční fotografii. Vystřídal ho světoznámý fotograf Martin Stranka, který poodhalil zákulisí své tvorby. Od poledne měl zajímavou přednášku František Konopa, který inspiroval celé publikum k tomu, že zajímavé fotografie se dají udělat i velmi jednoduše.

Boris Stojanov vyprávěl o focení s bezzrcadlovkou, načež ho u pomyslného řečnického pultu vystřídal Tomáš Vrana, který balancuje na hraně reklamní a umělecké fotografie a také se podělil se svými zajímavými zážitky z praxe.

Po něm se sál naplnil k prasknutí na Mistra Roberta Vano a následně měl velmi příjemnou přednášku Jiří Píša, známější pod pseudonymem Pražský fotograf. Je tedy zřejmé, že k vidění byly nejrozličnější fotografie Prahy.


Následovalo vyhlášení cen za vědomostní soutěž, anketu a nejlepší fotku zátiší. Soutěžilo se o velmi zajímavé ceny jako foťák a tiskárna od Canonu, knihy od Zoner Press, odrazka od FOMEI, licence ZPS X, předplatné časopisů nebo zajímavé příslušenství od Nikonu. Na závěr následovala i cestovatelská přednáška Tomáše Gálika, který z Faerských ostrovů neopomněl přinést i tradiční alkoholický nápoj na ochutnávku.


Mezitím běžel i program v Malém sále, kde se vystřídali Antonín Charvát s přednáškou s monitory, Honza Dobrovodský, který mluvil o ZPS X, Pavel Šerý z Canonu, David Kašpárek představil novinky a zajímavosti u Sony, Vojtěch Vlk poradil, jak na vlastní fotografické projekty, Andrej Macenauer přednášel o Severním Vietnamu, Martin Kamín ukázal, jak se fotí na dlouhé časy (nejen) ve Skotsku, Marcel Čintalan předvedl své fotografie z hlavních měst nejrůznějších států svět a Kateřina Vytejčková popovídala o svých cestách po východním Turecku.

Mimo to se konalo obrovské množství nejrůznějších fotografických kurzů. Letos bylo Setkání fotografů ve znamení aktů, které jsou mezi fotografy velmi oblíbené a na popularitě jim přidává i jejich cenová dostupnost na Setkání fotografů. Navíc některé kurzy byly pojaty velmi nápaditě jako například Akt kreativně s Monikou Kleinovou nebo Příběh ženského těla s Františkem Konopou. Další akty vedli Robert Vano nebo zkušení učitelé Pavel Bokr a Kamil Varga.


Z velkého množství dalších kurzů vypíchneme úpravy fotografií v nejrůznějších programech, Glamour s Janem Novákem nebo netradiční portréty v exteriéru s Janem Tichým.


Plno bylo i na stáncích fotografických firem, kde se návštěvníci mohli poradit, vyzkoušet si nejnovější fototechniku nebo si jen tak popovídat o focení. Sešel se trojlístek velkých výrobců foťáků Nikon, Canon a Sony, výrobci objektivů v podobě Sigmy a Tamronu, Zoner Photo Studio, výrobci a distributoři fotografického příslušenství Focus Nordic a NGpro, zaměřené hlavně na stativy.


Nechyběli ani tradiční účastníci v podobě výrobce světel FOMEI, EIZO a nakladatelství Zoner Press nebo progresivní nové firmy jako BIOFILMS zaměřující se na půjčování techniky na video.

Děkujeme všem, kdo jste přišli. Nálada byla příjemná, bylo s vámi dobře. Pevně doufáme, že jste si akci také užili a nezapomeňte sdílet nejlepší fotky na sociálních sítích s hashtagem #setkanifotografu nebo #fotoaparátcz. Už nyní se můžete těšit na jarní 32. ročník, který proběhne na 21. 3. 2020. Sledujte web www.setkanifotografu.cz, kde budou postupně zveřejňovány hvězdy akce nebo spuštěna registrace, a najdete tam celý program.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram