Lumix S PRO 70-200mm F2.8 a 16-35mm F4 pro L-mount

Panasonic představil dva objektivy pro L-mount, jeden je profesionální širokáč, druhý je sportovní portréťák. Navíc byla oznámena aktualizace firmwarů pro LUMIX S1R, S1 a LUMIX GH5, GH5S a G9. Aktualizováno.

LUMIX S PRO 70–200mm F2.8 O.I.S. (S-E70200)

LUMIX S PRO 70–200mm F2.8 O.I.S. je telezoom se světelností F2.8 po celém rozsahu a je určen pro profesionální práci v terénu.

Objektiv se skládá z 22 optických členů v 17 skupinách. Dvě UED (Ultra Extra-low Dispersion) čočky, tři ED (Extra-low Dispersion) čočky a jejich optimální uspořádání potlačuje axiální chromatickou aberaci a chromatickou aberaci při zvětšení. Asférická čočka také upravuje astigmatismus pro vysoké rozlišení. „Dvojitý ostřicí systém potlačuje výkyvy v aberacích i na velmi malou vzdálenost; díky tomu je i při otevřené cloně obraz dokonale vykreslen od středu do rohů napříč všemi ohniskovými vzdálenostmi zoomu,“ píše se v tiskové zprávě, což je velmi zajímavé, když ostření potlačuje aberace, resp. jejich nerovnoměrné rozložení při různé ohniskové a zaostřené vzdálenosti. Vznesl jsem v tomto ohledu dotaz na Panasonic a jsem zvědavý na odpověď. Odpověď: Objektiv má celkem dvě skupiny členů, které se pohybují. Primární skupina zajišťuje hlavně správnou zaostřenou vzdálenost a „sekundární skupina současně koriguje vady vznikající pohybem členů uvnitř soustavy s ohledem na použité ohnisko a ostřicí vzdálenost“. To vypadá zajímavě a je možné, že podobné technologie se budou objevovat i v dalších (hlavně tele) objektivech. Popřípadě tato technologie již existuje, ale výrobci se s ní moc nechlubili.

Optická stabilizace O.I.S. (Optical Image Stabilizer) v objektivu je synchronizovaná s optickou stabilizací v těle fotoaparátu. „Body I.S.“ a pětiosá duální optická stabilizace Dual I.S. 2 umožňuje použít až o 6.5 EV delší čas závěrky – to se zdá jako hodně, ale měl jsem v ruce tělo a objektiv s tímto systémem a elektronický hledáček se při otřesech rukou ani nehnul, takže by se tomu mohlo dát věřit. Mechanismus FC (Focus Clutch) umožňuje rychlé přepínání mezi režimy AF/MF a velmi přesné manuální ostření.

LUMIX S PRO 70–200mm F2.8 O.I.S. je dobrou volbou i pro video, protože jeho mechanismus potlačuje změnu úhlu záběru při změně zaostření (tzv. focus breathing); tato vada bývá zásadním problémem u všech výměnných objektivů primárně navržených pro fotografování, nicméně se nabízí otázka, zdali to nebudou potlačovat těla softwarově, jak je poslední dobrou zvykem.

Konstrukce odolná proti prachu/stříkající vodě vydrží i tvrdší klimatické podmínky (až do –10 °C) a nabízí vysokou mobilitu. Průměr filtru je 82 mm a clona složená z 11 lamel a má kruhový tvar. Objektiv váží přes 1,5 kg a používá 82mm filtry.

LUMIX S PRO 16–35mm F4 (S-R1635)

LUMIX S PRO 16–35mm F4 je všestranný širokoúhlý zoom, má 12 členů v 9 skupinách a tři asférické čočky. ED (Extra-low Dispersion) a UHR (Ultra-High Refractive Index) čočky. Nový objektiv nabízí vysoké rozlišení i v rozích záběru při otevřené cloně a zároveň potlačuje zdvojený bokeh a vinětaci.

Pohon automatického ostření zajišťuje lineární motor se dvěma magnety. I přes menší rozměry má vysoký výkon a max. 480 fps sensor drive pro rychlé a velmi přesné automatické ostření. Mechanismus FC (Focus Clutch) umožňuje rychlé přepínání mezi režimy AF/MF a přesné manuální ostření.

LUMIX S PRO 16–35mm F4 bude mít podobný mechanismus pro potlačení změny úhlu záběru při změně zaostření (tzv. focus breathing) jako jeho kolega popsaný výše.

Konstrukce odolná proti prachu/stříkající vodě vydrží i tvrdší klimatické podmínky (až do –10 °C) a nabízí vysokou mobilitu. Průměr filtru je 77 mm a clona složená z 9 lamel a má kruhový tvar. Objektiv je poměrně kompaktní, váží 500 gramů a disponuje 77mm filtry.

Předpokládané ceny: E70200 – 2999 eur a R1635 – 1599 eur. Předpokládaná dostupnost: těsně před Vánoci.

Firmware 1.3 pro Lumix S1 a S1R

1. Rozšíření kompatibility médií

Možnost použití paměťových karet CFexpress Type B, které nabízí teoretickou rychlost až 2 000 Mbit/s, což je přibližně o 300 % rychlejší přenos než u běžné XQD karty, navíc s podporou velkoformátových fotografií a videa

2. Rozšíření kompatibility o bezdrátové vysílače Profoto

Rozšíření o bezdrátové vysílače Profoto Air Remote TTL-O a Profoto Connect-O, které umožňují bezdrátové připojení a ovládání externích blesků pro profesionální fotografování

3. Vylepšení kompatibility s vyměnitelnými objektivy a konvertory Sigma

Přiřazení funkcí k funkčnímu tlačítku Fn na výměnných objektivech Sigma pro bajonet L.

Vylepšení funkce stabilizace obrazu v těle Body I.S. při nasazování objektivu pomocí konvertoru Sigma MC-21. Vylepšení potlačuje pohyb v ose z (roll).

4. Vylepšení kompatibility s výměnnými objektivy Panasonic

Přiřazení funkce tlačítkům Fn na objektivu při práci s objektivem Panasonic LUMIX S PRO 70–200 mm F2.8 O.I.S. (S-E70200)

5. Vylepšení funkce automatického ostření

Možnost využívat funkci [AF+MF] v režimu AFC

Funkce nastavení nepřetržitého automatické ostření v živém náhledu v režimu Creative Video a v jiných režimech záznamu videa

6. Vylepšení funkce High-Speed Video

Možnost manuálního nastavení clony v programu pro záznam videa (P/A/S/M) i v režimu High- Speed Video

7. Další vylepšení

  • Volba slotu karty pro uložení fotografií ve formátu JPEG upravené ze souborů RAW přímo ve fotoaparátu
  • Ověření efektu clony stisknutím tlačítka Fn
  • Přiřazení možnosti blokování fyzické operace k tlačítku Fn
  • Přidání funkce AF Assist Light (zaostřovací světlo) do záložky Focus v nabídce Video
  • Možnost úpravy jasu (včetně 6K/4K Photo a Post Focus) při přehrávání snímků přes výstup HDMI
  • V manuálním režimu M při nastavení ISO Auto přidána možnost „zamknout“ funkci AE pomocí tlačítka [AF/AE LOCK]

Update pro LUMIX GH5 Firmware Ver. 2.6, LUMIX GH5S Firmware Ver. 1.4 a LUMIX G9 Firmware Ver. 2.0

1. Rozšíření kompatibility o bezdrátové vysílače Profoto

Rozšíření o bezdrátové vysílače Profoto Air Remote TTL-O a Profoto Connect-O

2. Vylepšení funkce automatického ostření

  • Přidání funkce [AF-ON: Near Shift] s možností prioritního ostření na bližší objekt a funkce [AF-ON: Far Shift], která prioritně ostří na vzdálenější objekt
  • Dostupnost funkce Focus Peaking v režimu MF i AF
  • Možnost nastavení nepřetržitého automatické ostření v živém náhledu v režimu Creative Video a v jiných režimech záznamu videa

EXKLUZIVNĚ U MODELŮ GH5S, G9

Přidání funkce Animal Detect v režimu automatického ostření (funkce se schopností automatické detekce zvířat nastaví rámeček ostření na cílový objekt, který jej sleduje, i když není čelem k objektivu. Objekt zaostření lze pak měnit máčknutím joysticku v režimu [Face/Eye/Body/A­nimal Detect.]

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram