Recenze fotoaparátu Canon PowerShot G5 X Mark II

Malý kompakt s dobrým výstupem a s rozsáhlými možnostmi nastavení? Kompakty řady G firmy Canon to vždy splňovaly. Jak je to u modelu Canon PowerShot G5 X Mark II? Přečtěte si následující recenzi.

Parametry fotoaparátu

Canon PowerShot G5 X MARK II Canon PowerShot G5 X MARK II

Základní parametry fotoaparátu Canon PowerShot G5 X Mark II najdete v tabulce níže. Je na místě zdůraznit, že přichází na trh čtyři roky po předchozí verzi, takže rozdíly rozhodně najdeme. Minimálně je přepracovaný objektiv a jiné zpracování obrazu. Také celý systém zrychlil, což se odrazilo u maximální frekvence snímání i u rozlišení videa. Porovnávat je více, nemá kvůli časovému odstupu moc smysl.

Canon PowerShot G5 X MARK II Canon PowerShot G5 X MARK II
Snímač typ 1,0" (13,2 × 8,8 mm), CMOS
Efektivní pixely Přibližně 20,1 megapixelů (poměr stran 3:2)
Objektiv 8,8 až 44 mm (ekvivalent k 35 mm: 24 až 120 mm), 5, f/1,8 – f/2,8, stabilizovaný (až 4 EV)
Vybrané funkce bracketing ostření, možnost manuálního ostření, GPS s využitím telefonu, mechanická i elektronická závěrka, vestavěný ND filtr
Nejmenší zaostřitelná vzdálenost 5 cm od objektivu (širokoúhlý záběr), 20 cm od objektivu (teleobjektiv)
Citlivost ISO Manuálně ISO 125 až ISO 12 800 (rozšířená 25 600), Auto
Rychlost závěrky BULB, 30 až 1/2 000 s (podle režimu a závěrky)
LCD Výklopný dotykový displej LCD s úhlopříčkou 7,5 cm (3,0"). Poměr stran 3:2. Přibližně 1 040 000 bodů
EVF OLED, 2 360 000 bodů, výsuvný, možný režim nočního zobrazení
Režimy fotografování Auto, P, Tv, Av, M, Uživatelský, Hybrid Auto, Speciální scéna (16 druhů včetně panorama, HDR či nočního časosběru), Standardní film, Krátký klip, Film ručně, Časosběrný film
Fotografické efekty – Automatický, Standardní, Portrét, Krajina, Jemný detail, Neutrální, Věrný, Černobílý, Uživatelem definovaný 3×
Kontinuální snímání Přibl. 20,0 snímku/s pro až 89 snímků ve formátu C-RAW, 55 snímků ve formátu RAW a 118 snímků ve formátu JPEG
S AF: přibližně 8 snímků/s až pro 320 snímků ve formátu JPEG 89
Režim kontinuálního snímání do formátu RAW: přibl. 30 snímků/s pro přibl. 70 snímků
Velikost snímku poměr stran 3:2 – maximální rozlišení 5 472 × 3 648 bodů
Délka filmů 4K maximálně 9 minut 59 sekund
FullHD až 4 GB nebo 29 minut a 59 sekund
Blesk dosah až 7 metrů
Typy souborů JPEG, RAW, MP4
Filmy až 4K 3840 × 2160, 29,97 / 25 sn./s
Full HD 1 920 × 1 080, 119.9 / 100 / 59,94 / 50 / 29,97 / 25 sn./s
HD 1 280 × 720, 50 sn./s
lze nastavit zpomalené video
Konektivita USB-C, HDMI Micro (typ D), Wi-Fi, Bluetooth
Výdrž baterie Přibližně 230 snímků, ekonomický režim: přibližně 320 snímků, přibližně 240 minut přehrávání
Rozměry (Š x V x H), hmotnost 110,9 × 60,9 × 46 mm, 340 g (včetně baterie a paměťové karty)

Canon PowerShot G5 X Mark II má relativně velký čip, protože s rozměry 13,2 × 8,8 mm (tradičně označovaný 1") a tedy crop faktorem 2,7, má zhruba 4× větší plochu než v kompaktech nejrozšířenější 1/2,33" senzor. Z toho plyne řada výhod – nižší šum, možnost malých objektivů při dobré světelnosti atp.

Design a ergonomie

Canon PowerShot G5 X MARK II Canon PowerShot G5 X MARK II
Canon PowerShot G5 X MARK II Canon PowerShot G5 X MARK II

Po stránce designu a ergonomie je Canon PowerShot G5 X Mark II blízký modelové řadě G7 a částečně svému předchůdci. Je to prostě „krabička od mýdla“. Vystupují z něj pouze spoušť, hlavní volič režimů a prstenec objektivu. Veškeré ostatní ovládací prvky jsou zarovnány s povrchem.



Na zadní stěně najdeme křížový volič, uprostřed tlačítko SET a v „každém rohu“ kolem další tlačítko. Umístění tlačítka pro přímé nahrávání videa mi nevyhovovalo. Mám raději a lépe se mi ovládá tlačítko v blízkosti spouště. Ale to může být jen otázka zvyku.

Tlačítko SET slouží pro potvrzování voleb. Potvrzení provést musíte, samotné zastavení na hodnotě parametru jej nezmění.


Přehled funkcí je v tabulce výše a není k němu moc co dodat. V zásadě jsou všechny hned k dispozici, orientace v menu a tím nastavení jednotlivých variant je velmi dobrá. Menu fotoaparátu je totiž standardním menu Canonu, nic výjimečného nehledejte.


Canon PowerShot G5 X MARK II Canon PowerShot G5 X MARK II

Zajímavé je umístění hledáčku. Výsuvný blesk nikoho nepřekvapí, výsuvný hledáček už možná ano. U hledáčku pozor, musíte jej nejen nechat vyskočit, ale ještě i vysunout směrem k zadní stěně přístroje. Přiznám se, že o tuhle konstrukci bych se při nedbalém používání bál, protože zasunutí je nutné ve dvou krocích (dopředu, dolů) a tak bych při soustavném využívání hledáček nezasouval. A odložení do úzké kapsy by mohlo být osudné.

Jenže hledáček je skvělý, alespoň co obrazu se týká. Někoho může tlačit, ale to je opět věc návyků.



LCD je dotykové a je třeba se s ním naučit zacházet, jako u všech dotykových displejů fotoaparátů. Přispívá k ergonomii ovládání, prostě dnes je dotykové všechno.

Canon PowerShot G5 X MARK II Canon PowerShot G5 X MARK II

Canon PowerShot G5 X MARK II

Canon PowerShot G5 X lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Bellifortis
    Bellifortis
    14.11.2019 06:41

    Dobrý den,
    pane Koritina, nezapoměl jste přepočíst i světelnost objektivu? Mě to teda taky štve to přepočítávání u APC Canonů 450D i 90D. U ohniskové vzdálenosti lze využít u telat, ale ta světelnost je horší všude. Smířen s tím nejsem, plánuju tak za 5 let, že bych šel do nějakého použitého FF. Ono to totiž spousta lidí neví, respektive se s tím výrobci nechlubí. Kolega z práce na mě machroval, že má na founu jablkovitého typu světelnější objektiv, než já na zrcadlovce. Jenže když jsem mu vysvětlil, že má klidně díky velikosti čipu zacloněno na 16, koukal jako puk. Argument, že důkaz mu dává sám mobil, neboť má celou fotku ostrou, neuznal.

  • oldbas
    oldbas
    14.11.2019 08:07

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, na jakém principu funguje ND filtr. Mám Canon G7XII, který má stejný objektiv. Když ale ND filtr použiju, fotka dost utrpí na kvalitě. Výrazně se zhorší ostrost a klesne kontrast.
    Vypadá to jako velká difrakce.
    Při pohledu do objektivu a následného zapnutí ND filtru je vidět něco jako druhá clona. Něco se tam jako zavře, žádný další optický člen nebo něco podobného nevidím.
    Takže ND filtr čas prodlouží, to ano, ale fotka vypadá jak z levného kompaktu.

  • tencosiudělilban
    tencosiudělilban
    14.11.2019 08:17
    Reaguje na oldbas 14.11.2019 08:07:

    "Dobrý den, chtěl bych se zeptat, na jakém principu funguje ND filtr. Mám..." - zobrazit celý komentář

    Chybí tu zásadní informace o jaký typ a jakého výrobce se jedná. Klasický ND filtr nefunguje na žádném principu. Je to jen kus zatmaveného optického skla. Jestli ale mluvíme o novodobých "měnitelných" verzích, pak jde v principu o dva polarizační filtry, natáčející se proti sobě, čímž mění propustnost světla. A to už je jiná, i co se kvality týká. Každopádně není filtr jako filtr z hlediska kvality. A je pak pochopitelná i cena běžných, značkových filtrů větších rozměrů. Jedná se o tisíce korun za kus. Proto vysledky filtrů, na netu prodávaných za tři sta nebudou zřejmě srovnatelné

  • oldbas
    oldbas
    14.11.2019 10:21

    E.B.E : vím, jak funguje klasický i variabilní ND filtr, používám ho na DLSR. Ale u tohohle kompaktu to musí být jinak. Jak píšu, když se dívám do objektivu a zapnu funkci ND filtr, vypadá to tak, jako když se zavřou lamely clony. Žádný další optický člen, natož variabilni vidět není. Jen se ta díra podle intenzity filtru zmenšuje, nebo zvětšuje. To samé, co dělá clona před ND filtrem (teď nechci kecat, nemám foťák u sebe, ale asi je první clona, směrem na čip ).

  • tencosiudělilban
    tencosiudělilban
    14.11.2019 10:58
    Reaguje na oldbas 14.11.2019 10:21:

    "E.B.E : vím, jak funguje klasický i variabilní ND filtr, používám ho na..." - zobrazit celý komentář

    Pardon ...nepochopil jsem, že jde o "funkci" fotoaparátu :-) Jsem to ale...

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    14.11.2019 17:15
    Reaguje na Bellifortis 14.11.2019 06:41:

    "Dobrý den, pane Koritina, nezapoměl jste přepočíst i světelnost objektivu?..." - zobrazit celý komentář

    Nezapomínejte, že to přepočítávání světelnosti platí pouze pro hloubku ostrosti, nezmění to množství světla, které dopadá na čip, tedy že při stejné cloně a stejném času byste musel mít cca 1,5× vyšší ISO na APS-C a cca 2× větší ISO na 1", aby fotka byla stejně světlá jako na FF.
    Potom je přepočítávání clony ne tolik podstatné, pokud nefotíte např. portréty, ale na to si člověk zřejmě nekoupí 1" kompakt.
    Navíc bych podotknul, že oslovený segment uživatelů (spíše amatérů) by přepočítávání clony mohlo spíše zmást a potom by si mohli třeba např. myslet, že na čip dopadá méně světla, jak popisuji výše.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Admin
    Autor
    14.11.2019 22:58

    Děkuji kolegovi za reakci :-).

    Dost pochybuji o tom, že je tím NDčkem reálně nějaká clona, protože pak by se měnila hloubka ostrosti. Nemění se. Podle mě je v optické cestě zásuvný prvek odpovídající klasickému ND filtru, jen je integrovaný. Ověřím to.

  • Bellifortis
    Bellifortis
    15.11.2019 07:14
    Reaguje na Jan Pánek 14.11.2019 17:15:

    "Nezapomínejte, že to přepočítávání světelnosti platí pouze pro hloubku..." - zobrazit celý komentář

    Ano máte pravdu, špatně jsem se vyjádřil. Děkuju za odpověď.

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    15.11.2019 15:12

    Díky za recenzi přístroje. Pokud klesne jeho cena, bude určitě vítaným osvěžením 1" sektoru. Také bych uvítal, kdyby pan Koritrina zjistil, jak je to u tohoto přístroje a obecně u přístrojů tohoto typu s ND filtrem a kdyby se také vyjádřil ke kvalitě fotografií s použitím vestavěného ND filtru. Mít totiž manuálně ovladatelný ND filtr přímo v přístroji je sice lákavé, zásadní ovšem je, jaké fotografie poté z aparátu lezou.

  • tencosiudělilban
    tencosiudělilban
    15.11.2019 19:30
    Reaguje na Lukáš Burget 15.11.2019 15:12:

    "Díky za recenzi přístroje. Pokud klesne jeho cena, bude určitě vítaným..." - zobrazit celý komentář

    Já si myslím, že o žádný pevný, skleněný ND vůbec nepůjde, ale bude to jen elektronická "náhražka". Typl bych burst s el. závěrkou. Prostě se jen poměrově elektronicky přeruší "sběr světla" na snímač, čímž dosáhneš jak delší expozici, tak zároveň omezené množství světla, celkově přijatého snímačem. Na další sklíčko tam asi místo nebude, nemluvě o ceně a "složitosti" přídavné mechaniky. Tak to dneska chodí. Co možná nejvíc SW funkcí, které nic nestojí. Oni to pak lidi budou víc kupovat

  • tencosiudělilban
    tencosiudělilban
    15.11.2019 20:10

    ...se teď dívám, že s elektronickými ND se roztrhl pytel. Třeba OM-D E-M1X. Ale tam to přiznávají. Ostatně. Canon používal elktronický ND už u kamer v roce 2004. Takže jsem se asi se svým závěrem nespletl :-)

  • oldbas
    oldbas
    15.11.2019 21:35

    Tak jsem se dnes večer rozhodl ND filtr prozkoumat důkladněji a pořádně si na to posvítit. Před tím jsem na to koukal jen narychlo venku, protože se mi fotky nějak nezdála ostré.
    A opravdu to vypadá, že se do optické soustavy z boku vloží další člen. Takže jsem se spletl, na žádnou druhou clonu to nevypadá. To ale nic nemění na zhoršené kvalitě výsledné fotky. Alespoň na mém foťáku je to dost vidět a doufám, že se nejedná o nějakou závadu.
    Tyhle 1" jsou celkem výkonné krabičky a opravdu ve většině situací dokážou nahradit APSC a m3/4 s běžně světelnými setovými objektivy.

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    17.11.2019 10:39
    Reaguje na tencosiudělilban 15.11.2019 19:30:

    "Já si myslím, že o žádný pevný, skleněný ND vůbec nepůjde, ale bude to jen..." - zobrazit celý komentář

    Rozuměl bych tomu, kdyby to prodloužení expozice bylo nějakou formou multiexpozice, tak jako to dělají různé ty programy startrails a podobně. Ale nechápu, jak je možné "elektronicky přerušit sběr světla na snímač". To by znamenalo, že snímač prostě přeruší svoji činnost, vypne se. Pokud na snímač totiž dopadá světlo, fotoelektrický jev nutně fyzikálně probíhá a elektřina se generuje, takže tu je možné poté buď měřit a převést na obrazovou informaci (snímač je "zapnutý"), nebo neměřit (snímač je "vypnutý"). Vypnutý snímač ovšem k tvorbě obrazu nijak nepřispěje. Je ovšem možné, že mluvíme o tom stejném - o multiexpozici, tedy mnohonásobném snímání a složení obrazu do jednoho.

    Pokud vím, některé přístroje po jejich rozebrání opravdu ukázaly ND filtr v podobě sklíčka zasouvaného do optické soustavy, jestli se pamatuji správně, týká se to Fujifilmu X100 /či některé z jeho dalších verzí/.

    Každopádně zjistit, jak je tomu u přístrojů s jednopalcovým snímačem a jak jsou na tom s kvalitou ty fotografie, to by blyo zajímavé.

    Měl jsem přístroj Samsung NX mini, který měl režim "vodopád". I za normálního světla exponoval několik sekund, výsledek byl odporný, ale v zásadě opravdu působil jako expozice s ND filtrem. Jsem si ovšem jistý, že u tohoto levného přístroje se nikam žádné sklíčko nezasouvalo, zda se jednalo o multiexpozici to nevím, snad jedině s elektronickou závěrkou, protože mechanická slyšet nebyla.

  • tencosiudělilban
    tencosiudělilban
    17.11.2019 12:32
    Reaguje na Lukáš Burget 17.11.2019 10:39:

    "Rozuměl bych tomu, kdyby to prodloužení expozice bylo nějakou formou..." - zobrazit celý komentář

    Samozřejmě jsem popsal princip laicky. I když fyzikálně tak přesně funguje multiexpozice. Takže ano. Mluvíme o tom samým. "Sbírám" světlo", stačí, sbírám znova a znova. Pak to poskládám dohromady. Výsledek je míň světla v jednotlivých sběrech i dlouhý konečný čas, kdy v jednotlivých expozicí může být posun objektu, tudíž rozmazání dlouhým časem. Neovlivněno clonou, takže stejná hloubka ostrosti. A jak kvalitně výsledek vypadá je jen na přístroji a správném poskládání. Ale netvrdím, že je to jediná možnost a funkce tohoto přístroje. Jen mě to tak napadlo :-)

  • tencosiudělilban
    tencosiudělilban
    17.11.2019 12:39
    Reaguje na Lukáš Burget 17.11.2019 10:39:

    "Rozuměl bych tomu, kdyby to prodloužení expozice bylo nějakou formou..." - zobrazit celý komentář

    Mimochodem: Fotoelektrický jev, který máš asi na mysli už nějak probíhat nemusí. Doby fotonek, prvních fotodiod, kdy se opravdu měřilo napětí na výstupu je kapku jinde. Dnes stačí měřit změnu průchodu proudu. Což je sice zdánlivě to samý, jen míň závislý na době dopadu světla. Takže se světlo vlastně "nesbírá". Rozdíl je v tom, že předchzí zmiňované pracuje pasivně...vytváří proud bez jakéhokoli přídavného napájení. Kdežto dnes jde o aktivní měření

  • MARTIN29
    MARTIN29
    13.05.2021 21:07

    Dobrý den, potvrdí prosím někdo, jestli má G5X mark II možnost nabíjení z powerbanky?Prodejci a ani Canon CZ na to nemají jednotný názor a prý to nejde. Chci ho koupit a je to pro mě důležitý parametr. Díky za radu..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (16)

Tisknout článek

Tip na článek

Full-frame formát
Full-frame formát

Full-frame fo­to­a­pa­ráty jsou v sou­čas­nosti do­stup­nější, než kdy dříve a téměř všichni vý­robci ně­jaké ve svém port­fo­liu mají. Má dnes smysl po­u­ží­vat něco ji­ného, nebo je zkrátka full-frame krá­lem fo­to­tech­niky a pře­mýš­let nad men­šími či vět­šími sen­zory už ztra­tilo pro vět­šinu fo­to­grafů cenu? A proč se tomu vlastně říká „full-frame“? Zjis­títe v článku.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram