Novinky Canon: zrcadlovka EOS-1D X Mark III a objektivy RF 70-200mm F2.8L IS USM a RF 85mm F1.2L USM DS

Canon ve čtvrtek představil dva nové objektivy pro své FF bezzrcadlovky a oznámil vývoj zrcadlovky EOS-1D X Mark III.

EOS-1D X Mark III

S plně profesionálními sportovními (bez)zrcadlovkami se v poslední době „roztrhl pytel“, nicméně nemůžeme zřejmě očekávat žádnou revoluci. Nikon a Canon mají oznámené vývoje těchto strojů, takže nemáme plné informace (a od Nikonu konkrétně nemáme žádné informace), Sony se svou A9 Mk. II nepředvedlo nic zásadně nového. Představení více sportovních přístrojů v krátké době (můžeme klidně zahrnout i Olympus OM-D E-M1X) není shoda náhod, ale příprava na olympiádu.

Co tedy umí nový Canon? Moc informací nemáme, nicméně víme, že bude mít podsvícená tlačítka, nově přepracované tlačítko AF-L, nový čip (nespecifikované rozlišení), nový Digic procesor, vylepšené ostření, rychlejší sériové snímání – 16/20 sn/s. při hledáčku/LCD. Více se zaměří na video – umožní nahrávání 4K včetně 4K60p s 10bitovým interním záznamem Canon Log. Dále bude podporovat HEIF. Také vylepší konektivitu s BLE, Wifi, GPS a Ethernetem.

Z obrázků a dalších parametrů je patrné, že bude z velké části vycházet z předchozí generace a v ergonomii bychom se klíčových změn dočkat neměli. Cena ani dostupnost není známa.

Nové objektivy

Canon uvádí na trh dva objektivy - RF 70–200mm F2.8L IS USM a RF 85mm F1.2L USM DS, čímž plní své předsevzetí představit v roce 2019 šest nových RF skel pro systém EOS R. Objektiv RF 70–200mm F2.8L IS USM je poslední chybějící článek bezzrcadlovkové “svaté trojice”.

Oba modely jsou odolné vůči prachu i vodě. Plně nastavitelný ovládací prstenec objektivů umožňuje měnit světelnost, rychlost závěrky, ISO a korekci expozice podle potřeby.

Tak jako další objektivy v řadě RF tyto objektivy disponují technologiemi jako BR (blue refractive) a UD (ultra-disperse), a objektiv RF 85mm F1.2L USM DS by měl dokázat potlačit veškeré chromatické aberace. Díky antireflexní povrchové úpravě ASC by měl lépe odolávat odleskům.

Objektiv RF 85mm F1.2L USM DS je doplňkovým sklem k modelu RF 85mm F1.2L USM, ale navíc je ošetřen optickou úpravou “defocused smoothing” (DS), která by podle Canonu měla zjemnit bokeh, nicméně v tomto případě bude lepší si počkat na recenze z reálného používaní.

Objektiv RF 70–200mm F2.8L IS USM váží přibližně 1 070 gramů a je dlouhý max. 146 mm – což je o 28 % lehčí a 27 % kratší než existující EF model. Nicméně nemá interní zoom, takže se při zoomování vysouvá přední část objektivu, což u skel typu 70–200mm f/2.8 nebývá typické. Interním otřením disponuje.

Oba objektivy budou na trhu dostupné od začátku prosince. Cena RF 70–200mm F2.8L IS USM dosáhne 74 090 Kč, model RF 85mm F1.2L USM DS bude v prodeji za 89 590 Kč.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram