Turecko: skalní chrámy Kappadokie

Skalní chrámy Kappadokie, pohoří Taurus a všudypřítomné pozůstatky římských měst uchvátí každého kdo překročí Bosporskou úžinu a vydá se do vnitrozemí rozlehlého Turecka. Pro ty, kdo se rozhodují jak prožít dovolenou i pro ty, kdo už mají sbaleno a letenku do Ankary v kapse, přinášíme několik postřehů a tipů…

Čaj, cigareta a mobil. To jsou modly moderního, ale i ortodoxního Turka konce druhého tisíciletí. Musím přiznat, že těch božstev mají ještě pár, například Ataturk – prezident sjednotitel. Co jsou pro nás rodiče, to je pro Turka Ataturk. Jeho fotografie je na titulní straně každé učebnice, jeho socha v každé vesnici a portrét v každém obchůdku, kanceláři či domácnosti. Na mapě Ankary najdete vyznačeno 5 – 6 turisticky zajímavých míst. Jedním je památník vojáků padlých v Korejské válce a ty zbývající jsou sochy a muzea věnovaná velkému Ataturkovi.

Naše cesta vedla letecky do Ankary a dále už stopem přes Urgup, Goreme a Konyu k Beysehírskému jezeru. Na chvíli jsme se ohřáli v Antalyi a zpáteční cesta do Ankary vedla přes Pamukale.

Kde je Kappadokie?

Vesnice Zelve asi 8 km od Goreme

Skalní chrámy se nacházejí necelých 300 km jihovýchodně od Ankary. Nejbližší letiště je Kayseri (po silnici asi 150 km), kam létají vnitrostátní linky z Istanbulu a Ankary.
Dobrým východištěm jsou rovněž města Nevsehír a Urgup. Dostanete se sem z Ankary autobusem i stopem.

Doprava

Dopravní předpisy se moc nedodržují…

U GTS jsme pořídili letenku za nějakých 5 tisíc. V létě jezdí i autobus, ale jet do Turecka v létě má pár nevýhod – vedro, všude plno německých turistů a sezónní ceny. A navíc vám nekonečná cesta přes Balkán znechutí překrásné země jako Bulharsko či Rumunsko. Doprava po Turecku je vskutku přepychová. Něco přes tisíc kilometrů jsme najezdili stopem, většinou nás bralo 3. – 4. auto a to i na vzdálenosti jako 250 km. Výjimkou není ani stopnutí prvního auta, někdy řidič zastaví, i když na něj nemáváte, stačí, že máte na zádech bágl a je mu jasné, že budete chtít svést.

Trosky části Zelve, které se zřítily v roce 1986

Jednou nám zastavil náklaďák, který po 400 metrech končil svou cestu, ale šofér měl dobrý pocit, že nás svezl a že nám mohl nabídnout cigaretu.
Dalším velice dobrým dopravním prostředkem jsou autobusy. Jsou klimatizované, jezdí i přes noc a cena je rozumná = nižší než u nás, ale hlavně je smluvní. Dá se usmlouvat až na 50%.(Jen být trpělivý!) Vlak je ještě levnější, ale železniční síť není nijak hustá.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram