Rozhovor: Praktické tipy na úpravy fotek (nejen) v ZPS X

V tomto článku si představíme fotografické rady Tomáše Gálika ze Zoner Photo Studia, který ujasní, jak nejlépe a nejjednodušeji postupovat při úpravách fotek (nejen) v programu Zoner Photo Studio X.

Tomáš Gálik se k focení dostal ještě jako dítě, kdy vyrážel s otcem na výlety po rodném Slovensku, a vždy si s sebou bral foťák. To ještě fotil na analog. Na střední škole ho focení začalo víc bavit, měl svůj první vlastní foťák a od té doby byl až do nedávna věrný Olympusu a M4/3 formátu, a to hlavně kvůli kompaktnosti, takže ho mohl mít vždy s sebou a s pevnými skly měl velmi kvalitní fotky. Tehdy začal víc fotit ve studiu a akce pro studentskou unii, potom při výměnných pobytech na vysoké škole začal s krajinářskou fotografií, cestovatelskou reportáží a nejvíce inspirace vždy našel v zahraničí. Nejzajímavější země, které Tomáš navštívil, byly Finsko, Faerské ostrovy, Island, Kyrgyzstán či Dominikánská republika – jeho cestovatelské přednášky jsou pravidelně v programu Setkání fotografů.

Nedávno přešel na Canon EOS 6D Mk. 2, což pro něj byl velký přechod z bezzrcadlovek na zrcadlovku. Už přes rok pracuje jako PR a akviziční manažer pro Zoner Photo Studio a podílí se na vývoji a zpětné vazbě k programu Zoner Photo Studio X. V tomto rozhovoru se s námi Tomáš Gálik podělí o praktické rady a tipy, jak fotit, aby se fotky daly snadno a efektivně upravovat nejen v ZPS X.

Toto je druhý díl rozhovoru, v tom prvním jsme si řekli, jak správně nastavit fotoaparát s ohledem na úpravy fotek v počítači.

Začneme úplně od začátku. Dejme tomu, že jsem si právě poprvé spustil ZPS X, co si musím pohlídat, aby se mi vše spolehlivě fungovalo a neměl jsem problém s barvami při tisku či zobrazení na jiných monitorech?

ZPS X je nastavený tak, že uživatel nemusí po prvním spuštění vůbec nic řešit. Převezme nastavení barev a profilu monitoru, přičemž správa barev doznala velkého vylepšení v poslední aktualizaci Zoner Photo Studia X.

Dále je program nastavený tak, aby byl připravený k použití a není nic, co bych musel po nainstalování změnit. Všechny výchozí možnosti jsou dobré, ale ZPS X nechává možnost profesionálním fotografům, aby si s nastavením mohli pohrát a přizpůsobit si ho svému stylu práce.

Někdy je potřeba v počítači opravit i věci technického vyloženě charakteru – jako čas fotografií, když si fotograf nepohlídal správné časové pásmo.

Nyní se dostáváme blíže k úpravě fotek a začneme základním řazením fotek. Jak je vhodné ZPS X v tomto ohledu používat?

Zoner umí pracovat s klasickým průzkumníkem, který funguje ve složkové struktuře podobně jako ve Windows. Také má funkci katalogu a uživatel si může vybrat, kterou strukturu preferuje.

Lidi, kteří jsou poctiví v organizování, jistě ocení třídění fotek podle Klíčových slov nebo Lokací, jež jsou ve stromové struktuře nebo přímo na mapě.

Každá fotka má svůj vlastní popis v pravém odstavci, kde lze přímo fotku popsat nebo ji přiřadit klíčová slova, což je vhodné napsat hned po focení, když si ještě vše pamatujeme. Klíčová slova jsou důležitá pro řazení. Například každou krajinu přiřadím klíčové slovo landscape nebo západ slunce a potom jednoduše vyhledám všechny fotky západů sluncí. Funkci oceníte například, když po několika letech focení chcete vyfiltrovat něco konkrétního. Jinak to je základ, pokud dáváte fotky do fotobanky.

Fotky si běžně třídím podle hodnocení počtem hvězdiček; duplikáty, špatně zaostřené fotky ihned mažu, abych ušetřil místo na disku. Obvykle se zbavím víc než 60 % fotek, což je daň za to, že hodně „cvakám“ (psali jsme v první části rozhovoru zde).

Hodně využívám funkci Časová osa, například posledních 7 nebo 30 dní, což mi zobrazí aktuální fotky.

A co třídění a zálohování fotek?

Při importování fotek z RAW či JPEGu doporučuji nastavit v možnostech Filtrovat zobrazení, zdali chci importovat RAWy, JPEGy či videa a zároveň pod záložkou Vytvořit druhou kopii se dá navolit cesta pro zálohování – lze zálohovat třeba na externí disk či NAS server. Druhá možnost zálohování je při exportu fotek, kde lze zálohovat také na externí disky, NAS, Zoneramu či cloud.

Silnou stránkou ZPS X je práce se seskupenými dvojicemi RAW plus JPEG. Uživatel může preferovat RAW nebo JPEG nebo je může mít rozdělené.

Zoner se zde od konkurence liší v importu, v čem konkrétně?

ZPS X umí pracovat se složkovou strukturou na počítači, takže kvůli páru fotkám není potřeba nic složitě importovat. Je to jako byste fotku hledali v průzkumníku, takže pro uživatele to je velmi intuitivní.

Dále program má funkci Chytré RAWy, která přednačte RAWy ještě rychleji, každý editor potřebuje RAWy přednačíst a vyvolat pro upravování a tato funkce je vyvolá na pozadí, aby při spuštění modulu Vyvolat byly RAWy nachystané a uživatel nemusel na nic čekat.

V katalogu i ve složkách je funkce Rychlých náhledů, která v praxi vypadá tak, že už po zkopírování obrázků na disk je fotky možné rovnou třídit a upravovat, aniž by bylo potřeba obrázky předem importovat jako třeba v Lightroomu.

Nyní máme fotky zálohované, setříděné a označené pomocí klíčových slov, takže se můžeme vrhnout na úpravy, kde se zaměříme na modul Vyvolat, který vyvolává RAWy. Máme tady vzorovou fotku. Mohl bys na jejím základě povědět, co všechno umí modul Vyvolat a jak ho ideálně použít?

Jako první věc při úpravách fotek děláme ořez, ZPS X umí nastavit různé poměry stran. Je dobré mít vytyčené dva maximálně tři poměry stran, aby se fotky při prezentaci nebo při tisku nemíchaly. Třeba používám dva horizontální poměry stran a jeden vertikální. Při ořezávání můžeme použít pravítko na narovnání horizontu

Při úpravách standardní fotky je velmi vysoká úspěšnost, když použiji Automatiku pro základní úpravy. Ta umí vylepšit fotku po stránkách expozice či barev a slouží velmi dobře jako inspirace či východisko k dalším úpravám. Nepoužívám ji ale například při protisvětle, kdy se to nechová, jak chci. Navíc jsem v minulosti vždy fotky podexponovával a zjistil jsem to až při tisku, takto tento problém s automatickými úpravami odpadá.

Hodně lidi při úpravě fotky hned řeší expozici a kontrast, já řeším vyvážení bílé. U fotek ze severských krajin rád fotky stahují do studenějších tónů, ale západ slunce bych zvýraznil teplejšími tóny. Mnohokrát nesleduji čísla teploty bílé, ale estetický dojem z fotky. Takže se zde nespoléhejte nutně na automatiku, ale můžete se zaměřit i na pocit z fotky.

A jak je to s pořadím dalších úprav?

Pořadí jednotlivých sliderů čili „šoupátek“ není náhodné, takže doporučujeme toto pořadí dodržet. Jako další následuje expozice. Jeden tip při fotografování: Při focení je lepší mít kratší čas a fotku podexponovat a při úpravách ji exponovat správně. Při úpravách expozice fotky se dívám především na hlavní objekt, který by měl být exponován správně.

Osobně jsem toho názoru, že kontrast globálně nemá význam přidávat. Mnohem raději ho zvyšuji lokálně. Namísto kontrastu používám spíše Tonální křivku, kde mám nad vším mnohem větší kontrolu, ale člověk musí vědět, jak ji správně použít.

Tady je klasická S-křivka, která prosvětlí světla a ztmaví stíny a taky posune absolutně černou do tmavě šedých odstínů, což fotografii dodá analogový vzhled.

S barvičkami se dá pohrát – lze tak učinit v záložce barva, kde lze hromadně přidat sytost či živost všem barvám, případně po rozkliknutí Barevné korekce lze úpravy aplikovat na každou barvu zvlášť.

Já to rád dělám přímo přes RGB křivky, které jsou velmi podobné kontrastním křivkám, ale od tmavých po světlé odstíny upravují barvy – modrou, červenou a zelenou. To mi přijde nejefektivnější, protože tam jdou jinak nastavit stíny a světla. Hlavně používám modrou, jako je na ukázce, kde jsem ztmavil stíny. Takový malý trik – pravým tlačítkem se na křivce smažou vytvořené body.

Rád každou fotku doostřím. RAW je digitální negativ, takže je potřeba ho trošku v této oblasti vylepšit. ZPS X to chytře doostří univerzálně, ale pro fotky krajinek, na rozdíl od portrétů, se fotky nebojím doostřit například na hodnotu 140.

Při širokoúhlých fotkách zkreslení objektivů nechávám často tak, protože má kreativní použití, když to například zakřiví horizont. Ale záleží na každého preferenci. Každopádně Zoner Photo Studio X umí zkreslení odstranit velmi dobře.

Pokud dokončím úpravu nástrojem, pomocí zaškrtávátka lze zobrazit „před“ a „po“ úpravách, takže lze dobře vidět, co jsme s fotkou udělali.

Tím jsme si prošli hlavní nástroje na úpravy – nicméně lze si to usnadnit?

Ano, jednak můžeme využít přednastavené presety a jednak si můžeme preset vytvořit z aktuálního nastavení upravené fotky a tento preset aplikovat na další fotky ze série, což může značně urychlit práci.

Podobně jako funkce Auto mohou i presety posloužit jako dobrá inspirace či výchozí nastavení, které ještě lze doupravit. ZPS X na svých stránkách zoner.cz/photo-studio/presety zdarma poskytuje další presety podle aktuální sezony. 
 

ZPS X má i modul Editor, můžeš ho ve zkratce představit a nastínit, k čemu se může hodit fotografovi?

Modul Editor umožňuje práci ve vrstvách s možností prolnutí, takže se podobá Photoshopu. I když je ZPS X v zásadě program na úpravu fotek, umožňuje i pokročilé grafické úpravy.

Ale na druhou stranu v něm jsou i možnosti pro fotografy. Moje oblíbená funkce je Zkapalnění a Obličejové rysy, kde je možné si vyhrát si přímo s obličeji, které to samostatně detekuje a není potřeba složitých výběrů například pro úpravu úsměvu nebo zvětšení či zmenšení očí. Někdo to sice neuznává, ale při střídmém používání to dokáže zachránit třeba fotku ze svatby.

Na ukázce se můžete podívat, že fotograf může velmi snadno upravit mírně přivřené oko nebo trošku přidat úsměv.

Nebo zákeřný příklad – při vývoji této funkce jsme si týmem programátorů užili mnoho zábavy, když na ledničce často visely znetvořené obrázky našich kolegů.

Naše povídání zakončíme exportem fotek, jak funguje a jak ho nejlépe využít?

Export fotek je další z funkcí, která byla vylepšena v podzimním updatu. Umožňuje rychle exportovat fotky do různých formátů, v různé kvalitě a zároveň je může přejmenovat nebo odstranit některá metadata.

Je možné skrze export nahrát fotky na cloud či Zoneramu, kde každý se Zoner účtem může nahrát neomezené množství fotek v plné kvalitě, je to i dobrá platforma na sdílení a zobrazuje to i exif fotek a umí limitovat přístup. Export umožní exportovat fotky na více úložišť najednou, a to i v různých kvalitách a vše je plně v režii uživatele, případně je možné využít jednoduchých základních nastavení.

Tomáš Gálik se na vás bude těšit se svou cestovatelskou přednáškou z Faerských ostrovů, kde přidá i praktické tipy na úpravy fotek, na Setkání fotografů 16. 11. 2019 v KC Zahrada v Praze. Jeho přednáška začne v 17:30 po vyhlášení vítězů soutěží ve Velkém sále.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram