Panasonic Lumix S1H a objektiv S PRO 24-70mm f/2.8

Panasonic představil novou videocentrickou bezzrcadlovku, která nabízí možnosti známé zatím jen z profesionálních video kamer jako 6K video, 4K video při 60 fps a další vychytávky. Dále odhalil objektiv S PRO 24-70mm f/2.8.

Kompletní tisková zpráva Lumix S1H

Panasonic představil momentálně nejpokročilejší bezzrcadlovku, co se týče videa. Jako první bezzrcadlovka nabídne 6K video (formát 3:2, 24 sn./s., odečítá data z celého čipu) nebo 5,9K video (16:9, až 30 sn./s, jedná se o 16:9 výřez čipu, tedy žádný crop faktor). Toho je dosaženo díky full frame snímači s rozlišením 24,2 Mpx. Přichází také s časově neomezeným záznamem videa (limitem není ani baterie, protože dokáže fungovat na externí napájecí zdroj). A to vše zapadá do řady Lumix S a do L-mout alliance, která využívá bajonet L, na nějž chystá své objektivy i Sigma a Leica.

Snímač je vybaven technologiemi jako Dual Native ISO, což znamená, že je foťák vybaven dvěma A/D převodníky – jeden je optimalizovaný na nízké ISO a druhý na vysoké. To umožňuje snížit šum na vysoké hodnoty ISO (podobnou technologií jsou vybaveny např. Nikon D850, Z7 nebo Sony A7RIII). Čip pokrývá V-Gamut a nabízí dynamický rozsah 14 EV, technologie HDR, HLG, výstup v kvalitě 4:2:2 10-bit přes HDMI a podpora 4K S35 Anamorphic 4:3 stejně jako celá řada praktických nástrojů pro natáčení například Tally Lights, WafeForme Monitor a náhled V-Log View Assist.

Aby tohle všechno bezzrcadlovka zvládla, je v ní zabudovaný ventilátor. To momentálně žádná bezzrcadlovka nenabízí a Panasonic tím možná ukazuje cestu, jakou se budou muset podobné přístroje vydat. I přes přítomnost aktivního chladiče Panasonic deklaruje, že je foťák stejně odolný a obrněný proti nepříznivým klimatickým podmínkám, jako by jej neměl. Tedy odolnost proti stříkající vodě, prachu a teplotě do –10 °C. 

Panasonic se zaměřil i na další parametry, takže Lumix S1H umožňuje zrychlený či zpomalený záznam videa (2,5× ve 4K – z 60 fps, při 24 fps a 7,5× pomalejší ve Full HD – ze 180 na 24 fps – při tom by měl zachovat průběžné ostření). Zajímavou změnou je i červená dioda značící nahrávání na přední i zadní straně přístroje. Zvětšil se i stavový displej, který umožní například zobrazit i počítání časového kódu. Lumix dále nabídne velký, jemný hledáček jako u dalších bezzrcadlovek řady S. Zadní displej je výklopný a nově otočný i směrem dopředu.

Foťák dále nabídne 6,5EV duální stabilizaci, rychlé DFD ostření, vysokokapacitní 3050mAh baterii, dva sloty na SD karty s rychlým a vysokokapacitním záznamem UHS-II a Video Speed Class 90. Dále má spoustu zajímavých drobnějších vychytávek, které zde nejsou rozebrány dopodrobna (protože by se článek enormně natáhl, nicméně kompletní tiskovou zprávu vyjmenovávající podrobnosti naleznete na druhé straně tohoto článku). Teď už nezbývá než si počkat, co ukáže Sony s další generací A7S.

Dostupnost bezzrcadlovky Lumix S1H se očekává na přelomu září a října, oficiální česká cena bude stanovena začátkem září.

Objektiv Lumix S PRO 24–70mm f/2.8

Mimo Lumix S1H Panasonic představil i profesionální objektiv Lumix S PRO 24–70mm f/2.8, tedy základní zoom s konstantní světelností f/2.8, který bude konkurovat objektivu 24–105mm f/4, jenž nejspíše trošku sklouzne do sekce „setový objektiv“, díky čemuž by mohl zlevnit.

Objektiv LUMIX S PRO 24–70 mm F2,8 (S-E2470) se skládá z 18 optických členů v 16 sku­pinách. Mezi nimi najdeme i dva asférické členy s nízkou disperzitou (ED a UHR), které zabraňují vzniku chromatické aberace a vylepšují optické vlastnosti objektivu s dosažením vysoké kvality obrazu v celém rozsahu záběru, včetně okrajových poloh a rohů. Asférické čočky dokáží korigovat astigmatismus za současného dosažení vysokého rozlišení. Systém s dvojitým ostřením kombinuje lineární motor a krokový motor pro rychlé ostření.

Díky tzv. focus breathing mechanismu, který potlačuje dýchání během ostření, se při přeostřování nemění ohnisko či úhel záběru, což je ideální pro video. Konstrukce objektivu je odolná proti nešvarům počasí – prachu a vlhkosti a zůstává plně funkční při teplotách do –10°C. Rozměr filtrového závitu je 82 mm, objektiv má 11lamelovou kruhovou clonu.

Dostupnost objektivu LUMIX S PRO 24–70 mm F2,8 se očekává na začátku října, cena bude stanovena na začátku září.
 

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram