Recenze teleobjektivu Sigma 70-200mm f/2.8 Sports

Sigma 70-200mm f/2.8 Sports je posledním přírůstkem do oblíbené řady objektivů s rozsahem ohnisek 70-200 mm. Jak si ale vede v praxi a je ideální volbou i pro vás?

Rozsah ohnisek 70–200 mm patří mezi ty oblíbené, a to až do té míry, že se řadí do tzv. „nejsvětější trojice zoom objektivů“, kde jsou i 14–24 mm a 24–70 mm – vše se světelností f/2.8. Proto „skla“ s tímto rozsahem prodávají všichni velcí výrobci objektivů a mimo Nikon a Canon je nalezneme i v portfoliu Tamronu nebo právě Sigmy.

Fotografie z teleobjektivu Sigma 70-200mm f/2.8

Rozsah 70–200 mm při konstantní světelnosti f/2.8 je totiž velmi praktický (hlavně pokud takové sklo používáte na full frame tělech). Je vhodný hned na několik fotografických žán­rů:

  • Sport
  • (Venkovní) reportáž
  • Portrét
  • Focení ve studiu

Parametry

  • Bajonety: Nikon F, Canon EF, Sigma
  • Systém: Full frame
  • Ohniska: 70–200 mm
  • Ostření: automatické
  • Rozsah ostření: od 120 cm do nekonečna
  • Zvětšení: 1:4.8
  • Konstrukce: 24 členů v 22 skupinách
  • Průměr filtrů: 82 mm
  • Hmotnost: 1805 gramů
  • Max. průměr: 94,2 mm
  • Délka bez sluneční clony: 203 mm

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Tyto objektivy typicky bývají zaměřené právě na focení sportu, což má testovaná Sigma i přímo v názvu. Důraz je tedy kladen hlavně na rychlé a přesné zaostřování, kvalitní optickou stabilizaci a hodí se i zabudovaná patka na upevnění stativu (protože jsou tyto objektivy velké, posouvají těžiště dopředu a namontování stativové patky na tělo by mohlo celou sestavu převažovat dopředu.

Fotografie z teleobjektivu Sigma 70-200mm f/2.8

Kromě stativové patky jsou tyto vlastnosti vhodné i pro focení reportáže, a to hlavně v exteriérech, protože v interiérech je 70 mm příliš dlouhé ohnisko a musíte být na druhé straně místnosti, abyste zachytili celek. Ohniska od 85 po 135 mm se nazývají portrétní a s clonou f/2.8 můžete dosahovat hezky rozostřeného pozadí. Pro focení ve studiu sice světelnost, rychlé ostření ani stabilizaci nepotřebujete, ale zase využijete rozsah ohnisek.

Design a ergonomie

Sigma 70–200mm f/2.8 Sports je profesionální sklo a je to znát na první pohled. Narazíte totiž na kvalitní materiály, přičemž celý objektiv je utěsněn proti vodě i prachu, takže se fotograf nemusí bát ho vytáhnout v jakémkoliv počasí a prostředí. To se bohužel podepsalo na hmotnosti, která nepotěší nebo bude vyžadovat stativ či monopod. Objektiv dále nabídne mnoho ovládacích prvků a další možnosti nastavení nabízí po připojení k dokovací stanici.

Na boku jsou čtyři přepínače. První přepíná mezi automatickým, poloautomatickým a plně ručním ostřením. Druhý nastavuje stabilizaci obrazu a zde to začíná být zajímavé, protože zde nejsou jako tradičně vypsané přímo módy, ale jen čísla. To má svůj důvod – pomocí Sigma docku je zde možnost nastavení různých režimů stabilizace. Kromě klasického, který stabilizuje i hledáček (jak se říká full time stabilizaci, mnoho fotografů bude preferovat mód, kdy se stabilizace spustí až v momentě zmáčknutí (nikoliv namáčknutí) spouště. To je totiž ještě účinnější než běžný režim.

Další šoupátko je omezovač zaostřitelné vzdálenosti. To primárně zrychluje ostření, protože objektiv zbytečně nebude hledat kontrastní hranu v celém rozsahu. Zajímavé je poslední šoupátko, které je plně uživatelsky nastavitelné a lze mu přiřadit mnoho funkcí. Dalšími ovládacími prvky jsou tři tlačítka u zoomovacího kroužku. Ta umožňují ostřit nebo ostření na podržení zablokovat.

Jak jsem již naznačil, tento objektiv si v podstatě nemá smysl kupovat bez Sigma docku, který nabízí velkou spoustu možností nastavení objektivu. Kromě toho, že se v docku dá seřídit i back- a front- focus, tak je tam ještě jedno nastavení, kde si fotograf může určit, jestli chce, aby objektiv spíše rychleji ostřil nebo se spíše snažil zaostřit přesně. Tohle je vhodné nastavit na míru (bez)zrcadlovce, se kterou fotí.

Konečně se dostáváme k mechanickým částem objektivu. Jsou na něm dva prstence, jeden na ostření a druhý na zoomování. Ten první asi moc často nevyužijete, protože Sigma ostří opravdu rychle a spolehlivě, takže není moc důvodů AF nevyužít. Zato ten druhý budete používat neustále. Je pogumovaný a prostorný, nicméně mezi jeho hlavní výhody patří to, že má poměrně krátký chod, takže je velmi snadné zazoomovat z 70 na 200 mm. Navíc se při zoomování nic nevysouvá a nepohybuje, což je další velká výhoda, jelikož není potřeba rozpohybovat další části objektivu a zoomování jde snadno, bez vysouvacích částí je snadné utěsnit celý objektiv a dále se nemění těžiště při zoomování.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram