Recenze objektivu Zeiss Milvus 25mm f/1.4

Širokoúhlý objektiv Zeiss Milvus 1.4/25 je určen pro zrcadlovky Nikon a Canon a představuje zajímavou volbu pro fotografy krajin, interiérů či architektury.

Úvod

Výrobci objektivů mají silné tendence zaokrouhlovat, takže například z objektivu o reálném ohnisku 24,87 mm a reálné cloně f/1.52 udělají objektiv s oficiálními parametry 24 mm a f/1.4, protože to dobře zní a protože to tak dělá každý – tedy – skoro každý.

Minimálně nevidím jiný důvod, proč všichni mají objektiv 24 mm f/1.4, ale Zeiss má 25 mm f/1.4, dále má namísto pevné dvacítky osmnáctku, namísto čtrnáctky patnáctku. Zeiss v tomto ohledu trošku boří zažité tradice, protože další patnáctky a osmnáctky na trhu téměř nenajdete.

Fotografie z objektivu Zeiss Milvus 25 mm f1.4

Tímto úvodem jsem chtěl naznačit, že kdo chce koupit pevnou čtyřiadvacítku, vůbec neprohloupí, pokud se mrkne i na právě recenzovaný objektiv. On totiž nemusí nutně mít menší úhel záběru oproti oněm čtyřiadvacítkám.

Když už někdo chce takto široké pevné ohnisko, jaké pro něj může mít využití?

  • Krajina
  • Noční obloha
  • Interiéry
  • Reportáž (v interiérech)
  • Architektura
  • (Kreativní portréty?)

Parametry:

  • Bajonety: Nikon F, Canon EF
  • Systém: Full frame
  • Ohnisko: 25 mm
  • Ostření: ruční
  • Rozsah ostření: od 25 cm do nekonečna
  • Zvětšení: 1:4,6
  • Konstrukce: 15 členů ve 13 skupinách
  • Průměr filtrů: 82 mm
  • Hmotnost: CANON: 1225 g | NIKON: 1171 g
  • Max. průměr: CANON: 95 mm | NIKON: 95 mm
  • Délka bez sluneční clony: CANON: 123 mm | NIKON: 123 mm

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Design a ergonomie

Když začnu tím, že to je pěkný cvalík, tak vyjmenuju všechny záporné vlastnosti, které mi u objektivu vadí. Je pochopitelné, že takto světelný širokáč nemůže být žádný drobek, ale se svou hmotností okolo 1200 gramů (záleží, zdali se jedná o verzi pro Nikon nebo Canon) už je ve fotobrašně poznat a fotograf si někdy rozmyslí, zdali ho vezme s sebou na výlet.

Každopádně je hmotnost vyvážena robustní kovovou konstrukcí s precizním dílenským zpracováním. Zkrátka lze na první dotek poznat, že se jedná o luxusní a pořádný kus skla. A to včetně sluneční clony, která je taktéž kovová a z vnitřní strany je vystlaná semiškou, která zabraňuje nechtěným odleskům.

I když to nemusí být na první pohled patrné, tělo objektivu je tvořeno (v případě verze pro Nikon) dvěma prstenci. U bajonetu se nachází malý clonový kroužek a nenápadná aretace (verze pro Canon clonový kroužek nemá). Vše od clonového kroužku směrem dopředu je jeden velký ostřicí kroužek.

Ostřicí kroužek na sobě má vyznačené zaostřitelné vzdálenosti, otáčí se o 172 ° a z cca třetiny je pogumovaný. Ostřit lze krásně s citem a celkově to je úplně jiný svět oproti objektivům, které sice možnost ručního ostření nabízejí, ale jsou optimalizovány pro autofokus.

K velikost ostřícího kroužku mám jednu menší výtku. Při výměně objektivů jsem zvyklý držet objektiv uprostřed nebo spíše vepředu, což v tomto případě ale znamenalo, že jsem jej držel právě za onen velký ostřicí kroužek a při snaze o našroubování na bajonet foťáku jsem nešrouboval, ale ostřil. Podobná situace se opakovala při sundávání objektivu z těla. Zkrátka tento Milvus není za co intuitivně chytnou a nejspíše to bude chtít vymyslet nějaký speciální hmat, kdy se ostřicí prstenec nebude protáčet (a u verze pro Canon to může být jinak).

Porovnání s Zeissem Milvus 18mm f/2.8

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • marian_r
    marian_r
    23.09.2019 09:26

    "Zeiss v tomto ohledu trošku boří zažité tradice, protože další patnáctky a osmnáctky na trhu nenajdete."

    Irix 15mm F2.4 Firefly
    Irix 15mm F2.4 Blackstone
    Sigma 15mm F2.8 EX DG Fisheye
    a samozrejme
    HD Pentax-DA 15mm F4 ED AL Limited

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Admin
    Autor
    23.09.2019 09:42
    Reaguje na marian_r 23.09.2019 09:26:

    ""Zeiss v tomto ohledu trošku boří zažité tradice, protože další patnáctky a..." - zobrazit celý komentář

    Zdravím,
    Sigma se doprodává a k Pentaxu se raději vyjadřovat nebudu, každopádně v podstatě není skoro nikde skladem (ve větších fotografických obchodech). Jistě, je zde Laowa, nicméně jsem se tím píše snažil naznačit, že na trhu je spousta pevných skel se 14mm ohniskem, případně hodně zoomů začíná na 14 mm (i když zase najdeme i takové, které začínají na 15 mm jako 15-30 mm f/2.8, ale zase jsou jednoznačně v menšině).
    Každopádně děkuji za připomínku a větu upravím, aby bylo jasné, že pár patnáctek na trhu je.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram