"V KRUHU" - vyhodnocení soutěže Okem Profesionála

V tématu "V kruhu" jste se s námi podělili o 72 fotografií. Fotografie hodnotil profesionální fotograf Jan Pohribný MQEP - v článku přinášíme galerii vybraných snímků s jeho komentáři. Vítěz získává cenu od Centrum FotoŠkoda. Podívejte se, jak bylo toto téma zpracováno.

Okolo, kolem i dokola, do kruhu i vně kruhu (a jeho odvozenin) se točily fotografie zaslané k tomuto tématu, které, zdá se, mnohým zatočilo hlavu a ještě se z tohoto bludného kruhu nevymotali…

Zdánlivě jednoduché téma, svedlo řadu autorů k jednoduchým, ale ne vždy nápaditým řešením. Jasné vymezení kruhu formou okna, dveřmi pračky, tvarem kmenu stromu, architektury atd. sice splňuje představu o kruhovém vymezení, ale řada těchto fotografií působí popisně. Obdobně i pokusy rozpohybovat děj na fotografii do kruhu, ať již pohybem fotoaparátu nebo převážně pomocí photoshopu, postrádají převážně zřetelný důvod, proč snímek roztáčet (snad nejlépe – kompozičně i formou na mne působí snímek Kristy od Blackie1.4.). Lze říci, že obecně témata vyhlášená v rámci rubriky Okem profesionála mají soutěžící motivovat a zacílit na určitý fenomén, který stojí za to fotograficky zpracovat. Podstatné však zůstává, že by fotograf neměl rezignovat na nápaditost jím zaslaného snímku, kompozici, výtvarné řešení i jeho technickou stránku.

Z tohoto důvodu jsem také vybral z množství zaslaných snímků jen ty, které svým způsobem nejen téma naplňují, ale je přesahují tím, že obsahují ještě něco navíc. Klasický pohled shora na kruhové schodiště by jistě nebyl ničím novým, ale na snímku Lenky Krejčové je nejen zajímavě vnesena další dynamika díky kráčející postavě. Zajímavá je právě nepravidelnost tvarů schodiště, které zprvu není zřetelným kruhem, ale směřuje jasně k centrálnímu bodu tohoto “oka”.

Lenka _Krejčová – „Schodiště“

Jinou takovou klasikou je fotografie Světští od Festa, kde naopak vůči pohybu kolotoče je v kontrastu statická postava kolotočáře (?). Působivé je využití mírně delší expozice, která výtečně napomáhá dynamice kruhu a pocitu, jak rychle řetízkový kolotoč sviští vzduchem.

Festa – „Světští“

Krajina nazvaná “0” od J. Sekundy je nejen velmi sugestivní ve své náladě, ale rovněž tvary, které v ní vznikají. Snad až na ten mírně padající horizont, je to fotografie dotažená kompozičně i technicky a zaujme nás nejen skrze kruhové (zde spíš elipsovité) téma.

J. Sekunda – „0“

Za hravé a invenční řešení považuji také fotografii od čumáčkové – „Cesta bez konce“, kde sice mohutně spolupracoval photoshop, ale účinek je přesvědčivý a myšlenka kruhu se nám zde opakuje v několika vrstvách a náznacích, včetně vtipně využitého bicyklu :-)

čumáčková – „Cesta bez konce“

Velmi mne zaujala zdánlivě nenápadná, intimní fotografie od idyny - „Paralelní světy“, vystavěná na vrženém světle a stínu, decentní barevnosti, zrcadlení na jakousi reprodukci či výšivku, která je ohraničena kruhovým tvarem. Je to poetika blízká např. světelným fotografiím doc. Kozlíka a určitě by se hodila jako ilustrace k básním či próze severské literatury.

idyna – „Paralelní světy“

Poetiku a jemnost má v sobě i snímek J. Sedlákové „V kruhu“, který zachytává plachtící větroně asi při nějaké letecké show. Krása tohoto pro mne vítězného snímku tkví nejen v jeho zdánlivé jedno­duchosti, výtvarnosti, ale zejména v jemném narušení skutečného kruhu či kruhů. Díky větru zanechávají dýmovnice na křídlech stopy již zborcených kruhů, elips a připomínají tak např. kresby a grafická díla některých našich předních umělců jako např. O. Karlíkové, která tímto způsobem interpretovala zpěv některých ptáků, či prostorové spirituální objekty K. Malicha. Snímek je působivou metaforou pomíjivosti všeho, co vytváříme a připomíná nám, že nic netrvá navěky. Tedy ani třeba politický marasmus, ve kterém nyní žijeme, ale ani třeba kruh, který je symbolem života a jeho opakujícího se cyklu…

J. Sedláková -„V kruhu“

Jan Pohribný, MQEP

Vítězná fotografie je J. Sedláková: „V kruhu“. Gratulujeme!

Všechny snímky najdete v naší galerii V KRUHU.

Připomínáme, že tématem seriálu „Okem profesionála“ na červenec je Židle". Vložit můžete fotografie zde na webu do galerie „Židle“ až do 31. srpna 2019, 23:59. Téma hodnotí profesionální fotograf Kamil Varga. Vybraná fotografie získá odměnu od Centrum FotoŠkoda.

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram