Výstava: “Pocta mistrům fotografie | Jürgen Schadeberg”

Jürgen Schadeberg, německý fotograf, který po dlouhou dobu žil a pracoval v Jihoafrické republice, kde taktéž pořídil nespočet snímků. Právě díky nim se stal nejen ikonou, ale také legendou světa fotografie. Ačkoliv jeho snímky pocházejí z dalekých krajin, vy si je můžete přijít prohlédnout do Leica Gallery Prague, kde se k příležitosti k umělcově uvedení do síně firmy Leica slávy koná výstava s názvem "Pocta mistrům fotografie | Jürgen Schadeberg". K vidění zde bude až do 8. září 2019.

Již v úvodu jsem naznačila, že Jürgen Schadeberg patří k nejvýznamnějším osobnostem světové fotografie. Pro ty, co by tohoto německého umělce však neznali, se pokusím nejen jeho osobnost, nýbrž také tvorbu přiblížit. Tento fotograf se stal slavným zejména na poli fotožurnalistiky, byla by ale škoda neoznačit Schadeberga jako představitele živé fotografie či ho nepředstavit jako humanistu – je to člověk bez předsudků, se zájmem o životní podmínky lidí, o jejich každodennost. Jeho přístup k portrétovaným je plný pochopení a respektu, bez ohledu na národnost nebo barvu pleti.

Fotograf se narodil ve 30. letech 20. století v Německu, avšak po dlouhá desetiletí žil a pracoval daleko od své rodné země, a to v Jihoafrické republice. Když do této země přišel, neměl s sebou nic víc než jen 1 kufr, ve kterém si přivezl i svůj fotoaparát Leica. Schadeberg tak našel uplatnění jako fotožurnalista, dokumentoval dění okolo sebe, hlavně události spojené s probíhající politikou apar­theidu. Díky své nestrannosti, trpělivosti a zvědavosti se tento fotograf dostal nejen na místa, kam by se jeho bílí současníci jen těžko odvážili vkročit. Stal se tak jakýmsi kronikářem dobových událostí, nebylo by tomu ale možno, kdyby nebyl pracoval pro časopis Drum. 

V roce 1964 byl nucen JAR opustit, po čemž se živil jako fotograf na volné noze ve Spojených státech a také v domovské Evropě. Téměř o 20 let později se ale do země na jihu afrického kontinentu vrací, aby mohl pokračovat v práci, kterou zde započal. Svou dokumentaristickou činnost zde završil v roce 2007, nutno říct, že více než úspěšně. Ze snímků Jürgena Schadeberga lze jen těžko nevycítit jeho neskutečnou empatii a pravdivost daného okamžiku. 

V roce 2014 udělilo Mezinárodní centrum fotografie New York Jürgenu Schadebergovi cenu za celoživotní přínos Cornell Capa Lifetime achievement award. V roce 2018 ho uvedla firma Leica Camera do své síně slávy. Předáním Leica Hall of Fame Award bylo oceněno sedmdesát let jeho práce, jeho neúnavnost, odvaha a výjimečný přínos pro fotografii. 

Výstavu k události uvedení Jürgena Schadeberga do síně slávy Leica si můžete přijít prohlédnout do Leica Gallery Prague, kde bude  vidění až do 8. září 2019.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    02.07.2019 10:53

    ...neměl s sebou nic víc, než jen 1 kufru...

  • kikiris
    kikiris
    02.07.2019 16:21

    ...protože by dvě kufry neunesl...

  • Anna Veselá
    Anna Veselá
    Autor
    02.07.2019 20:56
    Reaguje na Dana Kovaľová 02.07.2019 10:53:

    "...neměl s sebou nic víc, než jen 1 kufru......" - zobrazit celý komentář

    Děkuji za upozornění, za překlep se omlouvám, chyba je již opravena.

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    02.07.2019 22:48
    Reaguje na Anna Veselá 02.07.2019 20:56:

    "Děkuji za upozornění, za překlep se omlouvám, chyba je již opravena...." - zobrazit celý komentář

    Není zač. Aničko, ještě by bylo potřeba začít psát (pokud se tomu tedy budeš chtít dál věnovat) míň šroubované věty, zjednodušit je, nepouštět se do krkolomných spojení ("nebylo by tomu ale možno, kdyby nebyl pracoval") - a pokud to přepisuješ z nějakého podkladu, přepsat to tak, jak bys to napsala ty sama. Pak budou tvoje články čtivější a pro čtenáře uvěřitelnější.
    A technická poznámka - pro psaní tištěných textů obecně platí, že číslice do desítky včetně se vypisují slovy (od jedenáctky číslicí).

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram