Recenze setového zoom objektivu Nikon Z 24-70mm f/4S

Tento univerzální zoom objektiv je sice nálepkován jako seťák pro nové bezzrcadlovky od Nikonu, nicméně při zatajení této informace bych ho mohl považovat i za profesionální sklo – proč?

Úvod

Pokud byste mi dali do rukou tento objektiv a neřekli mi, kolik stojí a že je běžně dodáván jako „seťák“, téměř bych neměl možnost poznat, že se o setový objektiv jedná. Asi bych byl na vážkách kvůli „cestovní pozici“ objektivu, kdy musíte mírně vysunout tubus, aby se s objektivem vůbec dalo fotit, ale jinak objektiv nabídne profesionální parametry.

Prvním znakem profesionálního objektivu je konstantní světelnost v celém rozsahu zoomu, což tento Nikon splňuje. Dále to jsou třeba kvalitní kresba, minimum optických vad a ani v tomto ohledu na tom není špatně.

recenze objektivu nikon z 24-70mm f/4 s

Proto koho je však tento objektiv určen? Vlastně úplně pro každého, kdo má FX bezzrcadlovku od Nikonu, protože to je univerzální zoom rozsahem ohnisek vhodný jak na krajiny, architekturu, reportáž, tak i na případné portréty a nevzpříčí se ani focení detailů. A samozřejmě je velmi dobrý na video, protože je optimalizovaný na tiché ostření a minimální focus breathing.

Tento objektiv navíc zažil přes Vánoce 2018 zajímavý propad ceny o cca pět šest tisíc korun v případě setu i samostatného prodeje.

Parametry

  • Ohnisková vzdálenost: 24–70 mm
  • Maximální světelnost: f/4
  • Úhel pohledu (diagonální): 34.3° až 84°
  • Minimální zaostřovací vzdálenost: 30 cm
  • Maximální poměr zvětšení: 1:3,3
  • Průměr filtru: 72 mm
  • Maximální průměr: 77,5 mm
  • Délka: 88,5 mm
  • Hmotnost: 500 g
  • Lamely clony: 7
  • Konstrukce: 14 členů v 11 skupinách
  • Utěsnění bajonetu: Ano

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Design a ergonomie

Objektiv Nikon Z 24–70mm f/4S sice na první pohled působí trošku plastově, ale dílensky je vyroben velmi dobře. Osobně mi kvalitní plasty většinou nevadí, protože se to promítne do nižší hmotnosti, což je u objektivu, který budete mít snad vždy u sebe, velmi důležitá vlastnost. A hmotnost půl kila je, řekněme, rozumná.

produktov? sn?mek fototechniky

Na objektivu nalezneme dva prstence, ten větší slouží k zoomování, je pogumovaný a jeho chod je příjemný. Tento prstenec se pojí i s jednou výhodou/nevýhodou objektivu. Aby šlo fotit a objektiv plně fungoval, je potřeba objektiv vysunout z „cestovní polohy“, která umožňuje skladnější rozměry.

V praxi to vypadá tak, že musíte zoomovacím kroužkem otočit, až se dostanete na 24 mm, kde už vše funguje. Mezi 24 mm a cestovní polohou je potřeba překonat silnější odpor kroužku, takže se při „odzoomování“ do cestovní polohy nedostanete nevědomě, ale mě se to párkrát povedlo omylem – to když jsem se snažil rychle dostat ze 70 mm na 24 mm a trošku jsem přestřelil.

produktov? sn?mek fototechniky

Potenciálním problémem může být fakt, že přechod mezi 24 mm a cestovní polohou není zajištěn žádnou pojistkou. Jistě, jednalo by se o zdržování před použitím objektivu, ale vybízí se obava, zdali se přechod častým používáním nevychodí a nedopadne to tak, že onen odpor zmizí a fotograf nepozná, jestli už je v pracovním okně, tedy mezi 24 a 70 mm nebo ještě v cestovní poloze.

produktov? sn?mek fototechniky

Objektiv se při přechodu od cestovní pozice přes 24 mm po 70 mm postupně vysouvá. Při ostření ani zoomování se přední člen neotáčí, takže 72mm závit na filtry můžete používat bez omezení.

produktov? sn?mek fototechniky

Druhý menší kroužek slouží k ostření. Je plně elektronický, takže není napojený na ostření ani neukazuje zaostřenou vzdálenost. Na druhou stranu se mu dají přiřadit i jiné funkce skrze tělo bezzrcadlovky, takže umožní měnit clonu nebo korekci expozice. Na těle objektivu se nachází i přepínač A/M.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram