Převod barevné fotografie na černobílou

Převod barevného snímku do odstínů šedi v editorech (černobílá fotografie) je možné výrazně ovlivnit použitou metodou zpracování a získat tak perfektní a kontrastní snímky v celé šedé škále.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Převod barevného snímku do odstínů šedi v editorech (černobílá fotografie) je možné výrazně ovlivnit použitou metodou zpracování a získat tak perfektní a kontrastní snímky v celé šedé škále.

Některé barevné kontrasty na fotografii po automatickém převodu ve fotoaparátu (černobílý režim) nebo v editoru automaticky do černobílé zaniknou, respektive splynou ve stejný nebo podobný odstín šedé (např. kontrast zelené a modré nebo červené a zelené) a výsledek potom působí na rozdíl od barevného snímku šedivě a nevýrazně. Ideálním řešením je převod na stupně šedé v některém z editorů z barevné fotografie a pomocí jednotlivých barevných složek a jejich přesné interpretace do konkrétního odstínu šedé, lze i z takovéto fotografie udělat kontrastní, působivou a dokonalou černobílou fotografii. Výjimkou jsou monochromatické (jednobarevné) fotografie, kde toho moc již udělat nejde.

V programu Zoner Photo Studio X tuto funkci naleznete jednak v modulu Vyvolat, tak i v Editoru.

V modulu Vyvolat na pravé straně v části Barva zaškrtnete Odstíny šedi. Metoda Rychlá volba je pro začínajícího uživatele jednodušší. Pouhým posouváním posuvníku Tónování se vám na vaši fotografii postupně ukazují všechny možnosti, které jsou pro převod k dispozici. Vy si svým zrakem vyberete tu, která je pro vás ideální. Metoda Ruční míchání kanálů umožní cílenou interpretaci každé ze tří základních barev do odstínů šedé. Třeba posunutí posuvníku Červená doprava převádí původně červenou barvu obrázku do světlejších odstínů šedé. Doleva do tmavších. Podobně lze pracovat i s dalšími dvěma barvami. Nicméně všechny tři barvy se vzájemně ovlivňují. Posuvník Polarizace napodobuje účinky polarizačního filtru. Kupříkladu ztmavuje modrou barvu.

V modulu Editor najdete převod do odstínů šedi v pravé části pod tlačítkem Úpravy>Efekty>Od­stíny šedi. Nebo taky v horním vysouvacím Menu>Efekty>Odstíny šedi. Metod je tady hodně. Většina z nich jsou ale pouhé předvolby (presety), které můžete vyzkoušet, zdali vám některá z nich nevyhovuje. Najdeme zde však i metodu Tónování, v které se pracuje stejným způsobem jak v modulu Vyvolat. Metoda Ruční míchání kanálů je zde pod termínem Uživatelská. U této metody je nutné mít zaškrtnuté políčko Normalizovat. Jinak by u některých nastavení fotografie příliš zesvětlala, nebo ztmavla.

V programu Lightroom a Camera RAW ve Photoshopu jsou stejné možnosti pro převod do černobílé škály. V Lightroomu ji naleznete v modulu Develop, kde na pravé straně v sekci Basic stlačíte tlačítko Black & White. V sekci B & W taky na pravé straně pak naleznete až osm posuvníků reprezentujících jednotlivé barvy. Tažením každého z posuvníku doprava pak tu kterou původní barvu převádíte na světlejší odstín šedé. Doleva pak na tmavší odstín šedé.

U Camera RAW ve Photoshopu CC pak stejně pracující posuvníky naleznete volbou zpracování Černobílý na první záložce zleva Základní v pravé části okna. Následně se přepnete na čtvrtou záložku zleva Míchání černobílé, kde se nachází stejných osm posuvníků jak v Lightroomu. Pracuje se s nimi stejně jak v programu Lightroom.

V samotném Photoshopu CC pak tuto funkci naleznete v horní vysouvací nabídce (menu): Obraz>Přizpůso­bení>Černá a bílá. Zde máte k dispozici šest posuvníků reprezentujících šest různých barev a jejich převod do odstínů šedé. Pracují stejně, jako již bylo napsáno výše. Posunutí posuvníku vpravo původní barvu převádí do světlejších odstínů šedé. Vlevo, zase do tmavších odstínů.

Mezi oblíbené nástroje pro převod do černobílé patří taky zásuvný modul (plugin) Silver Efex Pro. Donedávna zdarma pod vlajkou Googlu (ale bez aktualizací). Ted již jako placený, ale aktualizovaný u firmy DxO. Je součástí oblíbeného balíčku Nik Collection Plugins. Při instalaci automaticky vyhledá v počítači již nainstalovaný Lightroom nebo Photoshop a nabídne svou integraci do nich. Ve Photoshopu ho spustíte z horní vysouvací nabídky (menu): Filtr>Nik Collection>Silver Efex Pro 2. V Lightroomu (modulu Library nebo Develop) zase z horní vysouvací nabídky: Photo>Edit in> Silver Efex Pro 2. Zoner Photo Studio taky podporuje využití externích zásuvných modulů ve formátu 8bf. Musíte si ho ale přidat ručně. Otevřete Možnosti (Ctrl+M) a u volby Zásuvné moduly kliknete na tlačítko přidat a vyberete umístění instalace Nik Collection. Zásuvný modul (plugin) s vaší fotografií pak spustíte v modulu Editor a z horního vysouvacího menu: Efekty>Zásuvné moduly>Nik Collection>Silver Efex Pro 2.

Samotné okno programu pak v levé části nabídne velice oblíbené předvolby (presety) kde si vybere téměř každý. S možností vytvářet si i vlastní nebo importovat cizí. V pravé zase velice široké a bohaté nastavení pro detailní, uživatelský převod podle přání autora. Kupříkladu celkové vyladění světlosti, kontrastu a struktur. Lokální úpravy, barevné filtry, simulaci analogových typů filmů, tónování, vinětaci a množství dalšího.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)
 

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram