Vítěz Sony World Photography Awards 2019 vyhlášen

Světová fotografická organizace představila včera, ve středu 17.4., v Londýně celkové vítěze prestižní soutěže Sony World Photography Awards 2019. Fotografem roku se stal italský umělec Federico Borella.

Jméno celkového vítěze soutěže Sony World Photography Awards 2019 vyhlášeno včera na slavnostním ceremoniálu v Londýně.

autor: Federico Borella

Prestižní titul fotograf roku a odměna ve výši 25 000 $ (USD) byla během ceremoniálu v Londýně udělena italskému umělci Federicu Borellovi za sérii snímků Five Degrees. Série se soustředí na sebevraždy mužů ve farmářské komunitě v jihoindickém Tamil Nadu, oblasti, která čelí nejhoršímu suchu za posledních 140 let. Borella vycházel ze studie prováděné Univerzitou v Berkley, která zjistila souvislost mezi klimatickými změnami a počtem sebevražd indických farmářů a zkoumal dopad klimatických změn na tuto zemědělskou oblast i tamní komunitu pomocí svých hlubokých a silných snímků, jež zachycují hospodářskou krajinu, mementa zesnulých farmářů a portréty těch, které po sobě zanechali.

Prestižního ceremoniálu v Londýně se zúčastnil také umělec Nadav Kander, jenž získal ocenění za výjimečný přínos fotografii pro rok 2019, které si během ceremoniálu převzal. Všichni vítězové získali digitální fotovýbavu od Sony a jejich práce budou uveřejněny v ročence vítězů. Jejich díla se také představí jako součást výstavy Sony World Photography Awards Exhibition 2019 v londýnské galerii Somerset House.

Porotci letošního vítěze ocenili za to, že dodal výraz a interpretaci životům a problémům, kterým lidé po celém světě čelí. Mike Trow, předseda poroty profesionální soutěže, uvedl: „S tím, jak globální oteplování stále rychleji proměňuje tvář našeho života, zvlášť u rozvojových a nerozvinutých zemí, jsou práce umělců, k nimž patří i Borella, stále potřebnější.”

Vítězové a finalisté jednotlivých kategorií profesionální soutěže 

Níže uvedení umělci byli vybráni porotou složenou z odborníků jako fotografové, kteří představují umělecké mistrovství a fotografickou dokonalost: 

Architektura (Architecture): Vítěz: Stephan Zirwes, Německo, za sérii Cut Outs – Pools 2018

2. místo Tuomas Uusheimo, Finsko / 3. místo Peter Franck, Německo

Zadání (Brief): Vítěz: Rebecca Fertinel, Belgie, za sérii Ubuntu – I Am Because We Are
2. místo Christina Stohn, Německo / 3. místo Edward Thompson, Velká Británie

Kreativní (Creative): Vítěz: Marinka Masséus, Nizozemí, za sérii Chosen [not] to be

2. místo Leah Schretenthaler, USA / 3. místo Pol Kurucz, Francie

Autor: Marinka Masséus, Nizozemí

Objevná (Discovery): Vítěz: Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni, Itálie, za sérii Güle Güle
2. místo Boyuan Zhang, Čína – pevnina / 3. místo Karina Bikbulatova, Rusko

Autor: Karina Bikbulatova, Rusko

Dokumentární (Documentary): Vítěz: Federico Borella, Itálie, za sérii Five Degrees 

2. místo Brent Stirton, Jižní Afrika/ 3. místo Mustafa Hassona, Palestina

Krajina (Landscape): Vítěz: Yan Wang Preston, Velká Británie, za sérii To the South of the Colourful Clouds
2. místo Marco Kesseler, Velká Británie / 3. místo Kieran Dodds, Velká Británie

Autor: Yan Wang Preston, Velká Británie

Svět přírody a divoká zvířata (Natural World & Wildlife): Vítěz: Jasper Doest, Nizozemsko, za sérii Meet Bob
2. místo Christian Vizl, Mexiko / 3. místo Maela Ohana, Francie

Jasper Doest, Nizozemsko

Portréty (Portraiture): Vítěz: Álvaro Laiz, Španělsko, za sérii The Edge
2. místo Massimo Giovannini, Itálie / 3. místo Laetitia Vançon, Francie

Autor: Álvaro Laiz, Španělsko

Sport: Vítěz: Alessandro Grassani, Itálie, za sérii Boxing Against Violence: The Female Boxers Of Goma

2. místo Kohei Ueno, Japonsko / 3. místo Thomas Nielsen, Dánsko

Autor: Alessandro Grassani, Itálie

Zátiší (Still life): Vítěz: Nicolas Gaspardel & Pauline Baert, Francie, za sérii Yuck
2. místo Yiming Zhang, Čína – pevnina / 3. místo Cletus Nelson Nwadike, Švédsko

Autor: Nicolas Gaspardel & Pauline Baert, Francie

Fotograf roku otevřené soutěže – Christy Lee Rogersová, USA

Otevřená soutěž oslavuje sílu jednotlivých snímků. Vítězné fotografie jsou vybrány pro svou schopnost vyprávět pozoruhodný vizuální příběh v kombinaci s technickou dokonalostí. Havajská fotografka Christy Lee Rogersová tvořící v Nashville byla vybrána z vítězů deseti kategorií otevřené soutěže a za své dílo Harmony získala titul fotografa roku otevřené soutěže, společně s cenou 5 000 $ (USD). Rogersová je mezinárodně vystavovaná umělkyně známá pro využití vody a světla k vytvoření dramatického efektu svých fotografických děl.

Harmony je snímek z autorčiny série pojmenované Múzy (Muses), který se inspiruje krásou a zranitelností lidstva. U tohoto snímku Rogersová využila kontrastu světel i stínů, barev, pohybu a záplavy lidských těl pod vodou, aby tak vytvořila éterickou scénu připomínající barokní malbu.

Rogersová ke svému vítězství uvedla: „Je mi ctí získat uznání jako fotografka, protože dlouhá léta o mne lidé mluvili jako o malířce nebo o něčem neznámém. A já jsem vděčná, že jsem součástí fotografické komunity a že jsem získala toto báječné ocenění!” 

Mladý fotograf roku – Zelle Westfall, USA, 18 let

Zelle Westfall, americká studentka žijící v Atlantě, byla oceněna za úchvatný samostatný snímek Abuot, jímž autorka reagovala na zadání „Diverzita“. Westfallová o svém vítězném díle prohlásila: „Abuot je moje kamarádka ze školy a je jedním z nejzábavnějších lidí, které znám. V dnešní společnosti, kdy prostředky na vybělení pleti a digitální zesvětlování pleťového tónu zaplavují média, je důležité vyzdvihnout krásu žen s tmavou pletí, kterým často říkají, že jsou ‚příliš tmavé‘“. Soutěž pro mladé fotografy byla otevřená pro všechny ve věku 12–19 let.

Student fotografie roku – Sergi Villanueva, Španělsko, Universidad Jaume I, 25 let

Série snímků La Terreta valencijského studenta Sergi Villanueva, která je evokativním portrétem domoviny zachycujícím místní pěstitele pomerančů a jejich sklizeň, byla porotou vybrána mezi ostatními přihlášenými pracemi z celého světa.Villanueva reprezentoval univerzitu Uiversidad Jaume I a získal pro svou školu fotografické vybavení v hodnotě 30 000 € €.

Výjimečný přínos fotografii – Nadav Kander

Přední současný fotograf Nadav Kander, který žije v Londýně, je považován za jednoho z nejúspěšnějších fotografů své generace. Jeho dílo pokrývá velké spektrum žánrů, od leteckých snímků krajiny po portréty slavných osobností. Kander byl oceněn za svůj všestranný, silný a promyšlený přínos fotografickému mé­diu.

Soutěž Sony World Photography Awards, kterou pořádá Světová fotografická organizace, je jednou z největších a nejprestižnějších fotografických soutěží světa. Do 12. ročníku soutěže přišel rekordní počet 326 997 přihlášek od fotografů ze 195 zemí a teritorií. Jsou to ty nejlepší fotografie současnosti z celého světa, které během posledních několika let vznikly. 

Výytava vítězných fotografií Sony World Photography Awards Exhibition 2019 proběhne v londýnské galerii Somerset House ve dnech 18. dubna – 6. května před tím, než se vypraví na celosvětové turné. Více na www.worldphoto.org/2019exhibition

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Vkládání komentářů je uzamčeno.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram