Recenze megazoomu Nikon Coolpix B600

Nikon uvedl na trh základní model kompaktního fotoaparátu s 60x zoomem Nikon COOLPIX B600. Fotoaparáty s velikým rozsahem zoomu se na trhu stále objevují, protože na objektivy je třeba prostor a ten v mobilech prostě není a nebude. Jaký tedy COOLPIX B600 je?

Parametry fotoaparátu

Posledním megazoomem Nikonu byl model P1000 se 125× zoomem. Novinka Nikon COOLPIX B600 je nenáročný kompaktní fotoaparát s čipem velikosti 1/2,3" a optickým zoomem v rozsahu 24 mm – 1440 mm, což odpovídá 60× zoomu. Jeho nenáročnost tkví v tom, že vedle plně automatických programů, kde neovlivníte nic, máte k dispozici už vlastně jen režim Auto, kde můžete ovlivnit citlivost a kompenzaci expozice.

Nikon COOLPIX B600

Základní parametry Nikonu COOLPIX B600 najdete v tabulce níže (údaje výrobce).

Snímač 11mm (1/2,3″) obrazový snímač CMOS;
Efektivní/celkový počet pixelů přibližně16/16,76 m­egapixelů
Závěrka 1/4000 s až 25s (podle režimu)
Citlivost ISO manuálně ISO 125 až ISO 6400 (podle režimu)
LCD pevný, nedotykový, úhlopříčka 7,5 cm (3,0"); 921 kpx
Hledáček nemá
Typy souborů jpg, MP4 (H.264/MPEG-4 AVC, Zvuk: stereofonní zvuk AAC)
Video/zvuk až FullHD/stereo; zrychlené, zpomalené video
Konektivita WiFi, BT
Výdrž baterie až 280 snímků (hodnota udávaná výrobcem)
Rozměry těla; hmotnost cca 121,6 × 81,5 × 99,2 mm (bez výstupků); 500 g (včetně baterie a karty)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Ergonomie a ovládání

Nikon COOLPIX B600 Nikon COOLPIX B600
Nikon COOLPIX B600 Nikon COOLPIX B600
Nikon COOLPIX B600 Nikon COOLPIX B600

Tělo fotoaparátu se nijak podstatně od svých předchůdců neliší. Ovládání základních funkcí je intuitivní, navíc pomůže hodně nápověda, která napovídá, co jaký režim dělá. Tělo má výborný hluboký grip. Protože jde primárně o dobré ovládání zoomu, tak je na levé straně objektivu k dispozici dvojice ovladačů. Jeden plně zastupuje páčku zoomu na těle, druhý slouží ke skokovému náhledu dané scény – zvětší úhel záběru a po puštění jej vrátí na původní hodnotu.


Zadní stěně dominuje 3" LCD, dnes standard. Není dotykové ani výklopné. Prostě základ. Jeho jas lze upravit v pěti úrovních a i díky tomu je pozorovatelný i na slunci.

Nikon COOLPIX B600

Základní režim volíme tradičně hlavním otočným voličem na horní straně. K dispozici jsou režimy Auto, Prezentace krátkých videosekvencí, Inteligentní portrét, Kreativní režim, Sport, Protisvětlo, Noční portrét, Noční krajina, Vícenásobná exp. Zjasnit, Automatická volba motivového programu. Co přesně každý dělá, nechám na pročtení manuálu.


Pro svou specifičnost u B600 najdeme pod Kreativním režimem režim režim Sledování ptáků, který tkví v tom, že skokově změníte zoom na v menu definovanou hodnotu (např. 500 mm) a obdobné je to v režimu Měsíc. Tam můžete navíc měnit barevnost.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram