Co fotí Kubajszcom alias Jakub Fišer?

Jakub Fišer neboli Kubajsz.com či KUbajsz je fotograf se širokým záběrem. V jeho portfoliu najdeme fotografie nejen krásných slečen, drsných sportovců, ale také rychlých aut a nebo naopak klidné přírody. Jakub je rovněž velmi úspěšným instagramerem. Jaká tvorba je Jakubovi nejbližší?


Jakube, Vaši příznivci Vás znají pod přezdívkou Kubajsz.com. Nedá mi to se Vás nezeptat, jak tato přezdívka a zároveň Vaše obchodní jméno vznikly? 

Přiznám se, že dnes už bych si takovou přezdívku nevybral. Ale mám ji z dob, kdy jsem začínal závodit na kole (sjezd na horských kolech), což bylo někdy okolo roku 2004 a tehdy kolem mě jezdilo poměrně hodně Jakubů, takže jsem se chtěl odlišit. Kubajsů, kubajzů a kubikulů bylo hodně a jediné co na mě zbylo, byl Kubajsz. A už tehdy jsem si koupil doménu kubajsz.com, udělal si web a začal tam psát články ze závodů, trénování atd. Když jsem pak začal být aktivnější na sociálních sítích, chtěl jsem udržovat v povědomí moje stránky, proto jsem na Instagramu a YouTube nechal celý název kubajsz.com :)

K focení jsem se dostal díky tomuto sportu a proto mě stále baví si čas od času zajezdit.

Našla jsem o Vás, že k focení jste se dostal přes svou aktivní sportovní kariéru ve sjezdu na horských kolech. Měl jste pocit, že správně vyfotit daný sportovní výkon je ještě větší výzva než sport samotný? 

Výzva to pro mě byla veliká, hlavně ze začátku, kdy jsem pořádně nevěděl, jak fotoaparát nastavit. Ale díky tomu sportu jsem přicházel hodně do styku i s profesionálními fotografy a bavilo mě je sledovat při práci a okoukávat od nich různé techniky. Navíc jsem zjistil, že jako sportovec se na to focení koukám trochu jinak a bylo pro mě snazší najít zajímavé kompozice či zachytit správný moment. No a pak tu bylo cestování po evropských závodech. Sjezd se jezdí vždy někde v horách, kde je krásná příroda, takže mě pak začalo bavit fotit i krajinu …

A tohle je pro změnu fotka ode mě z testování objektivu Sony FE 400/2.8 GM

Vaše portfolio je celkem široké – od svateb, portrétů, sport přes auta až po krajiny. Která oblast je prací a která zábavou? 

Ono zábavou pro mě je zatím všechno, co se fotografování týče a ještě toho nejsem přesycen. Ale pokud bychom se bavili o tom, co mi pomáhá zaplatit nájem a jídlo, tak jsou to samozřejmě svatby a focení různých zakázek či akcí. Na druhou stranu mě asi nejvíc baví kombinace cestování a fotografování krajinek, což ale bohužel na ten nájem moc nepřispěje. :)

Díky focení se občas dostanu například k zajímavým autům. Fotit tohle BMW byl obrovský zážitek a zároveň splnění klukovského snu.

Chodil jste na Obchodní Akademii, pak chvíli na VŠ se zaměřením na bankovnictví a profesně jste se v minulosti živil v cyklistikém oboru. Jak je tomu nyní? Už vítězí fotografie nebo stále ještě cyklistika? 

No ona to taková minulost až tak není. Od 1.3.2019 jsem se teprve dal na volnou nohu. Do té doby jsem pracoval jako Inside sales v distribuční firmě, která do ČR dováží jízdní kola, oblečení a pár dalších Skate&Snowboar­dových značek. Poslední dobou už ale nešlo zvládat focení a normální práci zároveň, a tak jsem si řekl, že tomu dám šanci. Neměl jsem pak právě čas ani na to kolo, které mě stále baví. Takže doufám, že se ke kolu budu moct nyní zase vrátit.

Občas je potřeba zmizet z města někam do přírody a tam si vyčistit hlavu.

Jste ambasadorem značky Sony. Na Vašem blogu popisujete, že jste za svou praxi prošel techniku téměř od všech výrobců. Jaký typ foťáku je to aktuálně? Jaké objektivy k tomu používáte? Jakou techniku s sebou berete na svatbu, na focení závodů nebo naopak do přírody? 

Neoznačoval bych se přímo za ambasadora :) Nicméně se značkou Sony spolupracuji a ta spolupráce mě strašně baví. Díky nim se dostanu k novinkám na otestování nebo na akce typu Setkání fotografů, což mi pomáhá se dál rozvíjet. Co se týče techniky, tak již přes rok fotím na Sony A7RIII, ke které mám momentálně objektivy Sony FE 16–35/2.8 GM; FE 70–200/2.8 GM; FE 24/1.4 GM a FE 55/1.8. Tento rozsah mi zcela vyhovuje a vím, že jsem s ním schopný nafotit vše. Proto v podstatě celou techniku nosím na všechny výlety, svatby a jiné focení. Jediné, co ještě plánuji, je pořízení záložního fotoaparátu A7III, protože člověk nikdy neví a fotit svatby s jedním tělem je risk.

Na akce pořádané Sony jezdí super party lidí a člověk se tam nikdy nenudí.

Jak moc je pro Vás důležitá ve fotografii postprodukce? Kolik času jí věnujete? Liší se míra postprodukce pro jednotlivé žánry? 

Pro mě je postprodukce strašně důležitá a beru to jako nedílnou součást fotografování. V době, kdy se fotilo na analog, se fotografie také vyvolávaly. Nyní se musí vyvolávat v postprodukci. Nemluvě o tom, že mě to baví a ke každému focení se snažím přistupovat individuálně. Na druhou stranu je důležité si držet jakýsi rukopis i co se těch úprav týče. Pokud jde o čas, tak to už je strašně individuální, někdy se mi povede upravit fotografii do minuty a někdy si s ní hraji celý večer a ani tak nejsem spokojen.

Co se týče postprocesu, tak preferuji focení jedné expozice, se kterou si pak hraju v Lightroomu.

Patříte mezi úspěšné instagramery. Kolik času mu věnujete? Co byste doporučil začínajícím fotografům, kteří budují nově svůj účet? 

Instagramu věnuji denně dvě až dvě a půl hodiny. Zní to strašně, ale je nutné si uvědomit, jestli jsou to pasivní dvě hodiny nebo aktivní. Jakmile byste trávili na Instagramu dvě hodiny jen prohlížením toho, co dělají ostatní, tak jde o promarněný čas. Já se snažím tento čas trávit produktivně – vytvářím příspěvky, stories a odpovídám lidem. A doporučení? Právě většinou fotografové zapomínají na to, že Instagram není web pro jejich portfolio, ale je to především sociální síť, kde je potřeba i komunikovat s ostatními. Pokud na tohle zapomenou, tak snadno zapadnou mezi ostatní.

Jedna z těch spíše instagramových fotek.

Na svém instagramovém účtu máte fotky, kde je Váš foťák součástí kompozice. Tyto fotky fotíte mobilem, nebo s sebou nosíte 2 přístroje s tím, že jeden pracuje a druhý je modelem? 

Většinou jsou tyto fotografie z nějakého testování daného fotoaparátu, tudíž mám v tu chvíli u sebe dvě těla a jedno může být modelem. Mám tento druh fotografií rád. Diváka lépe vtáhnou do děje a na dané místo. Je mi jasné, že klasičtí krajinkáři z toho občas asi skřípou zuby, ale je to určitý vývoj nového žánru formovaného sociálními sítěmi a dobou, ve které žijeme.

Občas je potřeba naučit se fotit levou rukou. A není to zrovna sranda. Zkuste si to. :)

Na Setkání fotografů dne 16.3. budete mít přednášku na téma Víkendové fotovýlety po Evropě. Kam přesně se s Vámi vydáme? Rád bych lidem ukázal, že se za víkend dá stihnout dojet třeba do Alp a pořídit si tam skvělé fotografie a vrátit se s hromadou zážitků. Je potřeba využívat toho, že žijeme v srdci Evropy a všude to máme relativně blízko :) Jen je potřeba překročit ty hranice a nebát se řídit auto o dvě hodinky déle. Ukážu pár dostupných míst, kam se dá dojet v pátek po práci a zafotit si v sobotu třeba v Dolomitech, Slovinsku či Rakousku … Ale víc prozrazovat nebudu.

A o tomhle si budem povídat na přednášce v rámci Setkání fotografů.

Přijďte si to poslechnout ;)

Poznámka redakce: Pokud máte zájem, můžete poznat a popovídat si s Jakubem Fišerem v sobotu 16.3.2019 na Setkání fotografů, kde má ve velkém sále od 14:00 do 15:00 přednášku „Víkendové fotovýlety po Evropě“ (pro slevu na vstupném se registrujte na www.setkanifotografu.cz).

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram