TEST: TAMRON 10-24 mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD

Jsou tomu dva roky, co Tamron uvedl na trh vlajkovou loď ultra širokých zoomů. Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD nabízí HLD motor a je zabalen v novém designu. Nechybí odolnost vůči nepříznivým přírodním podmínkám. Jak si vede po obrazové stránce?

 ZÁVĚR

TAMRON 10–24mm f/3.5–4.5 Di II VS HLD je šikovný ultra širokoúhlý univerzál. Pokud hledáte spolehlivý objektiv se širokým záběrem a zároveň rádi máte volnější ruku v ohnisku, je tento objektiv vhodným kandidátem. Na poměry své kategorie dobře zvládá většinu vad. Neostrost v okrajích snímku při plně otevřené cloně na první pohled není znát. To samé platí pro aberaci, ovšem u té je vada odhalitelná už při lehkém přiblížení. Přítomnost deformace obrazu také nelze popřít, nicméně její vliv není nijak extra drastický. Minimální ohnisko 10 mm se záběrem 108°44' vystačí na fotografie celých interiérů a své opodstatnění si najde i ve venkovních kompozicích. Užitečný je tak například při fotografii širokých panoramat, skupinových snímků, architektury a v neposlední řadě noční oblohy.

S ovládáním testovaného objektivu jsem potíže neměl. Autofocus se občas nechytil, ale to je věcí těla zrcadlovky. Jeho odolnost vůči prachu a vlhkosti mi nebránila ve focení při sychravém počasí, ale do deště jsem ho přeci jen raději nebral. HLD motor autofocusu bych nepřeslechl, což ovšem neznamená, že by byl nějak výrazně hlučný. Práce systému optické stabilizace mě příjemně překvapila. Fotografie pořízené z ruky časem 1/10 sekundy vykreslovaly ostré kontury bez známky rozmazání.

Vše je kompaktně zabaleno do jednoduchého válcovitého těla, které neváží ani půl kilogramu a měří sotva 10 centimetrů. S cenovou dostupností na tom také není špatně, částka se momentálně pohybuje kolem 13 000 Kč s DPH.

PLUSY  + MINUSY  –
Zoom Chromatická aberace při 10mm, f/3.5
Kresba po lehkém zaclonění Soudkovité a poduškovité zkreslení
Hvězdičky tvořené difrakcí clony            Přední optický člen přitahuje smítka prachu
Ohnisko 10 mm
Optická stabilizace
Pohodlné ovládání
Průměr filtru 77 mm
Hmotnost

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

GALERIE





Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radim Masiarik
    Radim Masiarik
    24.02.2019 18:03

    Je to skvělý objektiv používal jsem ho asi půl roku na D7200 než jsem přešel na FF po touze mít lepší fotky. S recenzí se můžu víceméně ztotožnit, co se týče váhavosti ostření tak občas to dělal i na D7200 spíše při horším světle ale ne nic drastického bylo někdy třeba trefit kontrastní hranu ať se chytne. Odolnost na světlo spíše lehce nadprůměrná uměl někdy vytvořit nějaký ten fialový flek či odlesk ale nic tak hrozného co se nedalo vyretušovat, úbytek kontrastu jsem nějak nepociťoval. Je lehký stabilizace fungovala dobře, závit na filtry 77mm, myslím že umí dobře nakrmit 24MP..Za ty peníze je to dobrá volba občas zamáčknu slzu, jeho obdoba na FF je Tamron nový 17-35 ale nemá stabilizaci ale77mm a váží málo..Viz recenze p.Kortuse...

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Admin
    25.02.2019 12:01
    Reaguje na Radim Masiarik 24.02.2019 18:03:

    "Je to skvělý objektiv používal jsem ho asi půl roku na D7200 než jsem..." - zobrazit celý komentář

    Tamron 17-35mm vypadá jako velmi zajímavá volba širokáče na FF. Sám o něm přemýšlím jako o ideálním kompromisu - malé rozměry, filtry, rozumná světelnost, dobrá kresba, příznivá cena. Až bude trošku lepší počasí, zkusím si ten objektiv vyžádat na test.

  • Radim Masiarik
    Radim Masiarik
    25.02.2019 12:12
    Reaguje na Jan Pánek 25.02.2019 12:01:

    "Tamron 17-35mm vypadá jako velmi zajímavá volba širokáče na FF. Sám o něm..." - zobrazit celý komentář

    Budeme se těšit na recenzi ?Taky o něm uvažuji ?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram