TEST: TAMRON 10-24 mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD

Jsou tomu dva roky, co Tamron uvedl na trh vlajkovou loď ultra širokých zoomů. Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD nabízí HLD motor a je zabalen v novém designu. Nechybí odolnost vůči nepříznivým přírodním podmínkám. Jak si vede po obrazové stránce?

OSTŘENÍ

TAMRON 10–24mm f/3.5–4.5 Di II VS HLD je vybaven novým HLD (High/Low Torque Modulated Drive Motor) motorem, který slouží jako pohon automatického ostření. Jeho práce je slyšet asi tak, jako kdybych lehce šoupal papírem po stole. Rychlost ostření není nijak pomalá, ale můj pes je rychlejší. Je to pravděpodobně dáno starším tělem D5200, na kterém jsem objektiv testoval. Zaostření tak trvalo vždy minimálně půl sekundy. Myslím, že by autofocus s novějším fotoaparátem pracoval rychleji.

STABILIZACE

Systém optické stabilizace o čtyřech osách by podle výrobce měl zvládnout skok o 4 EV. Musím říci, že jsem s prací této soustavy byl spokojený. Fotografie pořízené z ruky na desetiny sekundy jsou solidně ostré.

BOKEH

Vzhledem k obecné kategorii objektivu a nejmenší cloně f/3.5 nemůžeme očekávat veliké a jemné koláče v pozadí. Nicméně bokeh modelu Tamronu 10–24mm je také příjemný na pohled i přes to, že jsou okraje kroužků tvrdší.

ODLESKY

Při zaclonění tvoří objektiv ze silnějších zdrojů světla pravidelné paprsky (díky difrakci clony). Antireflexní vrstvy zvládají protisvětlo bez problému, jsou patrné jen menší Lens Flares způsobené optickými členy uvnitř. Jejich vzhled se liší na základě nastavení clonového čísla.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radim Masiarik
    Radim Masiarik
    24.02.2019 18:03

    Je to skvělý objektiv používal jsem ho asi půl roku na D7200 než jsem přešel na FF po touze mít lepší fotky. S recenzí se můžu víceméně ztotožnit, co se týče váhavosti ostření tak občas to dělal i na D7200 spíše při horším světle ale ne nic drastického bylo někdy třeba trefit kontrastní hranu ať se chytne. Odolnost na světlo spíše lehce nadprůměrná uměl někdy vytvořit nějaký ten fialový flek či odlesk ale nic tak hrozného co se nedalo vyretušovat, úbytek kontrastu jsem nějak nepociťoval. Je lehký stabilizace fungovala dobře, závit na filtry 77mm, myslím že umí dobře nakrmit 24MP..Za ty peníze je to dobrá volba občas zamáčknu slzu, jeho obdoba na FF je Tamron nový 17-35 ale nemá stabilizaci ale77mm a váží málo..Viz recenze p.Kortuse...

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Admin
    25.02.2019 12:01
    Reaguje na Radim Masiarik 24.02.2019 18:03:

    "Je to skvělý objektiv používal jsem ho asi půl roku na D7200 než jsem..." - zobrazit celý komentář

    Tamron 17-35mm vypadá jako velmi zajímavá volba širokáče na FF. Sám o něm přemýšlím jako o ideálním kompromisu - malé rozměry, filtry, rozumná světelnost, dobrá kresba, příznivá cena. Až bude trošku lepší počasí, zkusím si ten objektiv vyžádat na test.

  • Radim Masiarik
    Radim Masiarik
    25.02.2019 12:12
    Reaguje na Jan Pánek 25.02.2019 12:01:

    "Tamron 17-35mm vypadá jako velmi zajímavá volba širokáče na FF. Sám o něm..." - zobrazit celý komentář

    Budeme se těšit na recenzi ?Taky o něm uvažuji ?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram