TEST: TAMRON 10-24 mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD

Jsou tomu dva roky, co Tamron uvedl na trh vlajkovou loď ultra širokých zoomů. Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD nabízí HLD motor a je zabalen v novém designu. Nechybí odolnost vůči nepříznivým přírodním podmínkám. Jak si vede po obrazové stránce?

ÚVOD

Sedmého dubna uplynuly dva roky od uvedení Tamronu 10–24mm f/3.5–4.5 Di II VC HLD (model B023) na trh. Se svou nejmenší ohniskovou vzdáleností 10 mm (pro APS-C) se řadí mezi ultra širokoúhlé objektivy. Na deseti milimetrech ale nezůstává, nabízí zoom v příjemném rozsahu do 24 mm. U takové kategorie skel se výrobci potýkají s několika problémy. Na prvním místě je obrazové zkreslení, které při těchto číslech ohniska eliminovat zkrátka nelze. Při koupi s ním však už zákazník většinou počítá. Se zkreslením jde ruku v ruce aberace a v neposlední řadě stojí vinětace.

Společnost Tamron vytvořila kompaktní verzi ultra širokoúhlého zoomu, který si s většinou vad umí poradit. TAMRON 10–24 mm f/3.5.-4.5 Di II VC HLD je určen pro APS-C snímače a hodí se pro fotografování krajin, ulice, architektury, ale i každodenních událostí. Objektiv jako je tento by ve výbavě fotografa chybět neměl. Často je třeba zachytit širší scénu, a pokud chcete mít trochu volnější ruku, je na místě sáhnout právě do této kategorie skel.

TECHNICKÉ SPECIFIKACE
Ohnisková vzdálenost 10–24 mm
Maximální otvor clony f/3.5–4.5
Minimální otvor clony f/22–29
Počet lamel clony 7
Obrazový úhel 108°44' – 60°20'
Konstrukce objektivu 16 členů v 11 skupinách
Minimální zaostřovací vzd. 24 cm
Maximální poměr zvětšení (24mm)                  1:5,3
Velikost filtru 77 mm
Délka (minimální) 82,1 mm
Průměr 83,6 mm
Hmotnost 440 g

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

VZHLED, KONSTRUKCE, OVLÁDÁNÍ

Otevřel jsem pevnou a bělavou krabici, odstranil několik kartonů, vybalil objektiv z molitanového sáčku a postavil ho na stůl. Hned na první pohled zapůsobil sebevědomě. Matně černý plášť se dobře drží v ruce, je příjemný na dotyk a nechybí kovový bajonet. Tamron 10–24mm je spíše menší a váha skoro půl kilogramu je tak akorát, abyste věděli, že na těle fotoaparátu máte nasazený objektiv. Na vrchní straně je umístěna přehledná ostřící stupnice. Jak je zvykem, vzdálenost udává v metrech a ve stopách. Abych se dostal z nejkratší zaostřovací vzdálenosti na nekonečno, musím ostřící kroužek protočit o 180°. To je pohodlný rozsah, avšak u ultra širokoúhlého objektivu se fotograf stejně většinou pohybuje v rovině široké hloubky ostrosti. Ta tu přichází prakticky po dvou metrech zaostřovací vzdálenosti.

Ostřícím kroužkem lze točit bez problému, ladně klouže sem a tam. Když o něj lehce zavadím, jeho poloha se nezmění. Nemohu ale ani říci, že by se jím pohybovalo ztuha. Kroužek pracuje nezávisle na automatickém ostření, a tak si můžete kdykoliv doostřit manuálně. Mnoho stejného platí pro kroužek měnící ohniskovou vzdálenost. Na rozdíl od ostřícího je o trochu širší. Do nejzazší polohy 24 milimetrů jde dostat trochu hůře, avšak při focení mi to nijak nevadilo. Objektiv nemá tendenci se sám zasouvat zpět. Zůstane tam, kam ho kroužkem nastavíte.

Na levé straně najdeme dva přepínače. Vrchní slouží pro zapnutí či vypnutí autofocusu, spodní ovládá optickou stabilizaci. Jsou dostatečně velké, při focení jsem neměl problém je nahmatat. Pracovalo se mi s nimi lépe, než např. s klasickými přepínači na NIKKORech od Nikonu.

Optickou konstrukci testovaného objektivu tvoří 11 skupin z celkových 16 členů. Mezi ně patří i optické členy speciální, jako jsou jeden LD (Low Dispersion) člen, jeden XLD skleněný člen s extra nízkým rozptylem, jeden lisovaný asférický člen a jeden hybridní asférický člen. Tato kombinace v efektivním uspořádání redukuje širokou škálu aberací, včetně aberace komatické, a kompenzuje i aberaci chromatickou. Vnější povrch předního členu je potažen ochrannou sloučeninou fluoru, která odpuzuje vodu a olej. Moje zkušenost s tímto opatřením je taková, že přední čočka nepřetržitě přitahuje smítka prachu. Ty se mi poté nedařilo odfouknout ani setřít jelení kůží. Jako by je pevně držela statická elektřina.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radim Masiarik
    Radim Masiarik
    24.02.2019 18:03

    Je to skvělý objektiv používal jsem ho asi půl roku na D7200 než jsem přešel na FF po touze mít lepší fotky. S recenzí se můžu víceméně ztotožnit, co se týče váhavosti ostření tak občas to dělal i na D7200 spíše při horším světle ale ne nic drastického bylo někdy třeba trefit kontrastní hranu ať se chytne. Odolnost na světlo spíše lehce nadprůměrná uměl někdy vytvořit nějaký ten fialový flek či odlesk ale nic tak hrozného co se nedalo vyretušovat, úbytek kontrastu jsem nějak nepociťoval. Je lehký stabilizace fungovala dobře, závit na filtry 77mm, myslím že umí dobře nakrmit 24MP..Za ty peníze je to dobrá volba občas zamáčknu slzu, jeho obdoba na FF je Tamron nový 17-35 ale nemá stabilizaci ale77mm a váží málo..Viz recenze p.Kortuse...

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Admin
    25.02.2019 12:01
    Reaguje na Radim Masiarik 24.02.2019 18:03:

    "Je to skvělý objektiv používal jsem ho asi půl roku na D7200 než jsem..." - zobrazit celý komentář

    Tamron 17-35mm vypadá jako velmi zajímavá volba širokáče na FF. Sám o něm přemýšlím jako o ideálním kompromisu - malé rozměry, filtry, rozumná světelnost, dobrá kresba, příznivá cena. Až bude trošku lepší počasí, zkusím si ten objektiv vyžádat na test.

  • Radim Masiarik
    Radim Masiarik
    25.02.2019 12:12
    Reaguje na Jan Pánek 25.02.2019 12:01:

    "Tamron 17-35mm vypadá jako velmi zajímavá volba širokáče na FF. Sám o něm..." - zobrazit celý komentář

    Budeme se těšit na recenzi ?Taky o něm uvažuji ?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram