Výsledky soutěže NIKON KALENDÁŘ 2019

Prestižní fotografická soutěž NIKON KALENDÁŘ - moje srdeční záležitost, se letos těšila velkému jubileu, konal se konal její již 10. ročník. Jako obvykle, i tento rok se do soutěže přihlásila velká spousta fotografů s jejich snímky, které vyhodnotila odborná porota a vy si tak právě zde můžete prohlédnout vítězné fotografie. 

Letos se konal již 10. ročník prestižní fotografické soutěže NIKON KALENDÁŘ – moje srdeční záležitost, tentokrát na téma inspirované Karlem Čapkem – „Na světě nejsou nejkrásnější věci, ale okamžiky“. Všichni fotografové mohli své snímky do soutěže přihlašovat od 1. srpna do 15. října 2018 na webových stránkách www.nikon-kalendar.cz. Ty pak vyhodnocovala odborná porota v čele s předsedou panem Stanislavem Pokorným, členem Asociace profesionálních fotografů ČR a kurátorem Nikon Photo Gallery, již tradičně byla členkou komise také Helena Macenauerová, ředitelka a spolumajitelka Fo­toAparát.cz a FotoInstitut.cz. Nebylo jednoduché vybrat vítěze, komise vybírala z celkového počtu 1 406 přihlášených fotografií padesát semifinálových a mezi nimi bylo pak i dvanáct fotografií, které ozdobily vydání prestižního NIKON KALENDÁŘe pro rok 2019. 

Večerem v útulných prostorách Nikon Photo Gallery provázel již potřetí Petr Horký, moderátor, režisér, cestovatel, polárník, a také jeden z členů čestné poroty letošního ročníku. Kalendář pokřtili prof. MUDr. Jan Starý, DrSc. a Agnes Miksch. Po křtu následoval prodej vítězných fotografií z kalendáře pro rok 2019, ale i dalších semifinálových fotografií, přítomným hostům. 

Celkem se během slavnostního večera vydražilo 72 000 Kč.

Společnost Nikon CEE GmbH navíc věnovala nadaci Národ dětem na projekt „1000 statečných“ finanční dar ve výši 100 000 Kč. 

Fotografie bude možné také zakoupit prostřednictvím stránek www.nikon-kalendar.cz. Cena jedné fotografie je 2 500 Kč. Výtěžek z prodeje fotografií letos pomůže hrdinskému projektu 1000 statečných, který je součásti nadace Národ dětem a bude sloužit na financování optimalizujících studií v oboru dětské onkologie a hematologie. Nadace Národ dětem se po celou dobu své existence, tedy od roku 1990, kdy vznikla jako jedna z prvních nadací na území tehdejšího Československa, snaží svými nadačními příspěvky zkvalitnit péči o dětské pacienty Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. lékařské fakulty UK a FN Motol. Jedná se především o nákup zdravotnické techniky, léků, ale i financování výzkumu léčby onkologického onemocnění.

Vítězné fotografie

Markéta Butalová – „U jezera“

Mia Feres – „Stínohra“

Jaroslav Hora – „Na čekané“

Miloš Nejezchleb – „Warm-up“

Vojtěch Herout – „Osvícený“

Lucie Šiprová – „Skotačení“

Eva Sigmundová – „Vlastní cestou“

Věra Smolíková – „Jitro na louce“

Karolína Vučka – „V palmovém háji“

Tomáš Tisoň – „Ve vlnách“

Lucie Drlíková – „How you see yourself“

Ľuboš Paukeje – „Světelná show v Dubaji“

Absolutním vítězem soutěže se stal Miloš Nejezchleb s fotografií „Warm-up“. Od společnosti Nikon získal šek na nákup produktů této značky v hodnotě 50 000 Kč. Překvapením i pro samotnou porotu byla skutečnost, že Miloš Nejezchleb vyhrál tuto soutěž již podruhé. V loňském roce je nejvíce zaujala jeho fotografie „Consumer society“.

„Jubilejní desátý ročník soutěže NIKON KALENDÁŘ potvrdil neustále stoupající úroveň přihlášených fotografií a řady již v soutěži známých autorů. Ač se v tomto ročníku sešlo méně fotografií, než v letech minulých, byla účast autorů a kvalita přihlášených fotografií hodna vyhlášeného tématu– Na světě nejsou nejkrásnější věci, ale okamžiky. Průběh soutěže a její výsledky potvrdily, že méně znamená někdy podstatně více“, zhodnotil průběh letošního ročníku předseda poroty a kurátor Nikon Photo Gallery pan Stanislav Pokorný.

Vyhlášením výsledků byla v Nikon Photo Gallery zahájena výstava semifinálových fotografií, která potrvá do 20. ledna 2018. Galerie je otevřena pro veřejnost na adrese Újezd 19, Praha 1 – Malá Strana, vždy od úterý do neděle mezi 12. a 19. hodinou. Vstupné do galerie je zdarma.

Do soutěže NIKON KALENDÁŘ 2019 se letos přihlásilo celkem 588 soutěžících, kteří zaslali 1406 fotografií. Nejmladším účastníkům bylo 14 let a nejstarším úctyhodných 88 let. Nejčastěji využívaným modelem fotoaparátu, kterým vznikaly soutěžní fotografie byla vynikající FX zrcadlovka NIKON D750.

Více o projektu „NIKON KALENDÁŘ – moje srdeční záležitost“ naleznete na www.nikon-kalendar.cz.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram