Test objektivu Helios-44-2 58mm f/2.0

Netradiční den, netradiční recenze. Nečekejte žádnou novinku, protože se vrátíme zpět do SSSR. Druhou polovinu 20. století se tam totiž vyráběla kopie objektivu Biotar od Carla Zeisse - Helios-44-2 58mm. Pro jejich bytelnost jich nemálo přežilo dodnes a v poslední době jsou poměrně rozšířené. Cenově jsou velmi dostupné a pro bajonet M42 lze najít redukce na drtivou většinu digitálů.

ZÁVĚREM

Helios-44–2 58mm na APS-C tělu s redukcí bez ostření na nekonečno se stává skvělým sklem pro fotografii statických detailů za dobrou  pořizovací cenu (cca 1200 Kč). U takového žánru vás moc nemusí zajímat neostrost rohů, jelikož ve většiny případů hlavní motiv snímku spíše ve středové části snímku a na okraji je bokeh, tedy rozostřené pozadí, kde neostrosti nejdou vidět. Objektiv jsem si poměrně oblíbil a budu ho používat i nadále. Mezi f/2.8 a f/11 má dokonce jasnější a jemnější kresbu středu než Nikon 50mm 1.8G. Na maximum využívá rozlišení čipu a snímky jím pořízené jsou opravdu ostré.

Retro test objektivu Helios 58mm f/2

S použitím Full Frame zrcadlovky a redukce s optikou by mohl dobře fungovat jako manuální vintage portré­tovka. Jeho kompaktnost a bytelnost Vám ho umožňuje sbalit s sebou do Vaší fotovýbavy. Můžete jej kdykoliv vytáhnout a trochu se rozptýlit od moderních automatů. Výhodu tady budou mít majitelé bezzrcadlovek – kompaktů s výměnnými objektivy, kterým tento Helios bude ostřit na nekonečno i s redukcí bez optického členu. Nemluvě o tom, že si budou moci zvětšit náhled scény přímo ve hledáčku a u některých pokročilejších modelů využijí i funkci Focus Peaking, která ostření znatelně ulehčí.

Když se vyvarujete přímému protisvětlu, dají se z něj vyždímat solidní fotky. S chromatickou aberací problém nemá a vinětace není (na APS-C tělech) drastická. 

Plusy

  • Bytelnost a kompaktnost
  • Středová ostrost při f/2.8 a výše
  • Celoplošná ostrost mezi f/5.6 – f/11
  • Poměr cena/kvalita
  • Dodatečný clonový kroužek pro volnou regulaci
  • Téměř nulová chromatická aberace
  • Bokeh
  • Hmotnost

Minusy

  • Nezvládání protisvětla
  • Obecně nekvalitní rohy při f/2.0
  • Lehké koma

FOTOGALERIE

Retro test objektivu Helios 58mm f/2

Retro test objektivu Helios 58mm f/2

Retro test objektivu Helios 58mm f/2

Retro test objektivu Helios 58mm f/2

Retro test objektivu Helios 58mm f/2

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Hana Balašová
    Hana Balašová
    01.01.2019 11:26

    Zajímavý test s velkou nepřesností. Neznám Sovětskou firmu Helios. Objektivy vyrábělo několik firem, například KMZ (Krasnogorskij metalurgičeskij závod), také závod Jupiter i Minská belOMO. Vlastním nejstarší verzi stříbrného třináctilamelového Heliosu 2/58 se závitem M 39. Protisvětlo opravdu moc nezvládá, ale dá se toho nedostatku docela dobře použít na blbiny viz foto :-) Hanka

  • Hana Balašová
    Hana Balašová
    01.01.2019 11:28

    Nebo ještě jeden vzorek :-)

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    01.01.2019 14:09

    Také si rád hraji a na tohle hraní nemá konkurenci za 500 z antiku výborná hračka :-)

  • Hana Balašová
    Hana Balašová
    01.01.2019 15:18
    Reaguje na Petr Dvořák-obrazprovas.cz 01.01.2019 14:09:

    "Také si rád hraji a na tohle hraní nemá konkurenci za 500 z antiku výborná..." - zobrazit celý komentář

    Krásná fotka :-) Dobře to soudruzi okopčili :-) Prý v rámci válečných reparací odstěhovali z Německa celou továrnu včetně materálu, plánů a dělníků.

  • E.B.E
    E.B.E
    01.01.2019 15:31

    Docela se mi líbí, že se po takových letech někdo zabývá "předválečnými" sklíčky :-) Jen bych rád viděl i ukázky při zaměření na větší vzdálenosti, než těch pár desítek cenťáků. Škoda

  • oldabasak
    oldabasak
    01.01.2019 17:46

    V případě bajonetu Canon EOS je redukce bez optického členu a ostří na nekonečno. Taky má kontakty, které přenášejí informace o správném zaostření. Když je zaostřeno správně, rozsvítí se zaostřovací bod v hledáčku.
    Porovnával jsem Helios-44-2 58mm f/2.0 s Canon EF 50/1,8II od f/2,8 do f/8 a žádný pouhým pohledem viditelný rozdíl tam nebyl. Určitě by se našel, ale... Tedy kromě zmíněného protisvětla. Takže s blížícím se nástupem bezzrcadlovek bude i ruční ostření přes hledáček jednoduché a tyhle objektivy se ještě dostanou ke slovu.

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    01.01.2019 19:50
    Reaguje na E.B.E 01.01.2019 15:31:

    "Docela se mi líbí, že se po takových letech někdo zabývá "předválečnými"..." - zobrazit celý komentář

    Měl jsem redukční kroužek s optickým členem a to už ostřilo i na nekonečno, ale kvalita fotek šla dost dolů asi ten člen z e-bay stál za prd, jinak sklo je to parádní na tohle hraní je to super a používám i na portréty. Také se chystám na delší staré krasavce ... TRIOPLAN 100MM F2.8
    Na bez zrcadlovce přes Focus peaking je ostření snadné a zábavné :-)

  • E.B.E
    E.B.E
    01.01.2019 20:26
    Reaguje na Petr Dvořák-obrazprovas.cz 01.01.2019 19:50:

    "Měl jsem redukční kroužek s optickým členem a to už ostřilo i na nekonečno,..." - zobrazit celý komentář

    Chápu, že ne každá redukce je kvalitní, ale jak například píše kolega nad tebou, objektiv se dá otestovat i na jiných systémech bez podobných problémů. Osobně jsem taky nepotřeboval žádnou jinou optiku,dokonce ani kontakty, aby mi tyhle objektivy fungovaly jak mají a ne každý je chce používat jen tímhle "makrobokehostylem". I na to tvoje portrétování není zrovna max sedumdesátpět centimetrů zrovna moc. Tak jsem se prostě zmínil

  • TinaLevin
    TinaLevin
    01.01.2019 23:03

    Můj nejoblíbenější objektiv .. :)

  • Hana Balašová
    Hana Balašová
    02.01.2019 09:53
    Reaguje na oldabasak 01.01.2019 17:46:

    "V případě bajonetu Canon EOS je redukce bez optického členu a ostří na..." - zobrazit celý komentář

    Právě že největší boom mají tahle manuální skla za sebou...

  • Josef Prachař
    Josef Prachař
    02.01.2019 17:52

    Adaptování těchto starých objektivů na digitální fotoaparáty at' již zrcadlovky nebo bezzrcadlovky nemá význam proto že výsledky vesměs neodpovídají vynaloženému úsilí a vždycky něco"nefunguje"jak by mělo.Rovněž výsledné zobrazení na čipu za moc nestojí protože tyto objektivy byly používány s políčkem kinofilmu 24x36mm což dávalo poměrně vysoké rozlišení obrazu, kdežto v případě digitálního čípu který nemá vesměs ani polovinu této plochy je rozlišení a ostrost výsledného obrazu malá.Předělávka by se tedy snad dala oddůvodnit jen v případě fotoaparátu s full frame čipem, což ovšem nedává smysl proto že výrobce takového přístroje určitě vybaví takhle drahý přístroj taky patřičně kvalitním objektivem který není třeba něčím nahrazovat.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (16)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram