Prez. digifotek 5 - systémy virtuál. fotoalb

Pokud chcete ukazovat své fotografie nejen svým známým a přátelům, ale případně i širšímu publiku, pak se jako nejjednodušší jeví umístit je na některém ze systémů virtuálních alb na internetu. Z jejich rozsáhlé řady stručně přiblížíme čtyři takové systémy, existující na českém internetu: Album Olympus, Album Volný, Album Foto.cz a Galerie Grafika.cz.

Využití systémů virtuálních fotoalb je jedna z možností, jak snadno a přitom vcelku kvalitně prezentovat své fotografie na internetu. Po bezplatné registraci v některém z těchto systémů je vám umožněno vkládat fotografie do svých alb (tj. do alb vlastnoručně sestavených ze svých digitálních fotografií), přidávat k nim popisky a jiné doplňující informace, zakládat různá jednotlivá alba apod. Systémů virtuálních fotoalb existuje na internetu několik a každý systém má jinou strukturu členění systému na alba a subalba a rozdílná kriteria členění (dle tématu fotografie, dle autora apod.). Jednotlivé systémy se liší též mnoha specifickými vlastnostmi (např. možnost nahrávat rovnou komprimovaný soubor) a doplňkovými službami (tvorba papírových fotografií, potisk triček či tvorba puzzle z fotografie), proto se každému z vybraných systémů budeme věnovat zvlášť. 

Vzhledem k tomu, že i na českém internetu je dostatek služeb tohoto typu, níže se budeme krátce věnovat pouze (čtyřem) českým systémům.

Album Olympus (viz http://album.olympus.cz)

Fotografie jsou zde členěny do základních tří typů alb – tématická fotoalba, amatérská autorská fotoalba a profesionální autorská fotoalba. Při zakládaní alba si můžete sami zvolit do které z těchto tří kategorií své album zařadíte. Jako v každém podobném systému můžete samozřejmě ke vkládaným fotografiím přidat jejich popisky. Album si můžete též prohlížet jako slideshow (máte-li dostatečně rychlé připojení k internetu), tedy jako sekvenci postupně zobrazovaných fotografií. Fotografie z alba může být též zaslána jako elektronická pohlednice (e-mail s odkazem na internetovou adresu). Do svého alba můžete kohokoli pozvat zvacím e-mailem, který odešlete přímo ze stránek fotoalba. Každé fotoalbum může být přístupné zcela volně nebo může být přístup do něj zaheslován vámi zvoleným heslem. Z fotografií v albu si můžete nechat vytvořit též papírové fotografie (Album Olympus spolupracuje s Fotostar Südcolor, Gradiva a Foto on-line), nebo si je můžete nechat natisknout na hrníček, tričko či si z nich nechat vytvořit puzzle. Fotografie z alba si též můžete nechat vypálit na CD.

Album Olympus

Foto.cz (viz http://www.foto.cz)

K fotografiím na Foto.cz mohou návštěvníci přistupovat jednak přes jednotlivá uživatelská fotoalba či přes tématicky rozdělenou fotogalerii.

Již při registraci si uživatel vybere vlastní doménu třetího řádu – tedy (něco).foto.cz, pomocí níž bude možno snadno přistupovat k jím vytvořeným albům. Každé uživatelovo album může být veřejné (přístup má kdokoliv), neveřejné (přístup má ten, komu uživatel sdělí heslo pro přístup k albu) a soukromé (přístup k albu je možný jen s přihlašovacími údaji uživatele; takové album se nezobrazuje ani v seznamu alb). Při vkládání jednotlivé fotografie může uživatel též fotografii zařadit do některé tématické skupiny ve fotogalerii. Z fotografií v albu je možno si (stejně jako v případě Alba Olympusu) nechat vytvořit papírové fotografie či potisk na tričko, hrníček či puzzle (spolupráce s Fotostar Südcolor).

Foto.cz

Album Volný (viz http://album.volny.cz)

Služba je poskytována uživatelům připojení k internetu pomocí služby Volný (http://www.volny.cz). Máte-li tedy účet u služby Volný, není třeba žádná zvláštní registrace – pro album použijete stejné přihlašovací údaje jako pro připojení k internetu. Pokud účet u služby Volný nemáte, je třeba jej založit a alespoň jedenkrát se pomocí služby Volný (jako poskytovatele připojení) připojit. Uživatel může vytvářet alba, která může zařadit do některé z tématických kategorií. Alba mohou být veřejná (přístup má kdokoli) a neveřejná (přístup je zaheslován uživatelem stanoveným heslem k albu). Album Volný umožňuje kromě klasického postupného nahrávání fotografií, nahrát též ZIP archiv, který obsahuje více fotografií. Systém ZIP archiv dekomprimuje a vloží sám jednotlivé fotografie. 

Přímo ze stránek alba můžete odeslat zvací e-mail k návštěvě vašeho alba.

Album Volný

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Fotograf 44
    Fotograf 44
    10.06.2004 22:36

    nu jen v krátkosti - založil jsem si album na foto.cz (nově - album.cz) a silně se mi tam nelíbí jedna věc. Uložíte si tam foto např. 1500x1200px. Sdělíte adresu známým a jaké bude překvapení když vám pak řeknou co že to tam máte za paskvil. Ono to tam totiž zobrazuje náhled a pak ještě znovu náhled z náhledu, který je dost drasticky zmenšen, a tudíž ... :o(( Myslím, že by mělo být na uživateli, jak si se "svým" prostorem naloží a jak velké fota chce ostatním ukázat ...

  • milanb
    milanb
    24.02.2005 14:35

    Zkuste novy album.inmail.cz, funguje dobre.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram