Tuto sobotu, 24. listopadu 2018, proběhl již 29. ročník oblíbené akce pro všechny milovníky fotografie, a to Setkání fotografů. Jeho účastníci se tak mohli nejen setkat s jedněmi z předních hvězd české a slovenské fotografie a poslechnout si přednášky o jejich tvorbě, ale dokonce se od nich i učit na tematických workshopech. Jak celá událost probíhala, se dozvíte níže. 

Těžko byste u nás hledali událost s větší koncentrací fotografů, než je právě Setkání fotografů. Pro připomenutí – Setkání fotografů je celorepublikový svátek pro všechny, kteří rádi fotí. Každoročně je tak připraven bohatý program plný různých přednášek na témata napříč všemi obory fotografie a nejen to. Ti, kteří se chtějí dále vzdělávat mohou k tomu ještě navštívit nějaký z připravených workshopů, kde si kromě teorie mohou vše i vyzkoušet v praxi a domů pak mohou odcházet s novými krásnými snímky. 

Ani letos nebylo Setkání ochuzeno o účast hvězd české a slovenské fotografie, setkat jste se mohli třeba s komerčním fotografem Tomášem Třeštíkem, Mistrem Robertem Vano, krajinářem Andrejem Macenauerem, s fotografem F1 Liborem Krskem a s mnoha dalšími.

Na své si ale přišli i milovníci nejnovější foto techniky. Již tradičně jste se mohli zastavit a prohlédnout si různé fotoaparáty a objektivy u stánků společností Canon a Nikon, nováčkem na této akci byla společnost Sony. Mimo to zde byl také samozřejmě stánek Megapixel, Zoner, Zoner Press, Photo Tools a Focus Nordic a účastnil se i odborníci z EIZO. Majitelé fotoaparátů Canon mohli navštívit a využít služeb pracoviště Canon Professional Services, kde si i mimo to každý mohl nechat vytisknout své oblíbené snímky.


Foto ze Setkani Fotografu

Se zástupci přítomných společností jsme i v průběhu akce udělali i krátké živé vysílání na našem  Facebooku, ve kterém jsme se jich zeptali na několik otázek ohledně jejich sortimentu. První byli odborníci na zábleskovou techniku, ale i mnoho dalšího z PhotoTools.

Dále jsme vyzpovídali Matěje Sumku z Focus Nordic. Ten nám ukázal nejmodernější stativy Sirui a filtry NiSi.

Tím hlavním, na co se účastnící Setkání fotografů každoročně těší, byly přednášky a workshopy. Ve velkém sále jsme začali s přednášku Andreje Macenauera, který nás provedl krajinami Ladakhu, Sikkimu a Darjeelingu. Krajinářskou fotografii vystřídala makrofotografie Pavla Krásenského a po ní zas následovala přednáška o tvorbě Tomáše Třeštíka. 


Od něj jsme se přesunuli tentokrát k fotografování F1, o kterém nám přednášel Libor Krsek. Od vozů F1 jsme se přesunuli s Liborem Vaicenbacherem do tropů, konkrétně k fotografování ptáků v těchto končinách. Potom už přišla na řadu přednáška o fashion fotografii od Mistra Roberta Vano. Od té jsme přešli k povídání o svatební fotografii s úspěšným fotografem v tomto oboru Petrem Gebauerem a na závěr přednášek ve velkém sále jste si mohli od Jakuba Súkeníka poslechnout o tom, jak se fotí architektura. 

V malém sále tentokrát dominovaly přednášky týkající se nových fullframe bezrcadlovek, se kterými letos přišly i společnosti Nikon a nedávno Canon. Nejprve  jsme ale začali s přednáškou generálního manažera EIZO An­tonína Charváta, který nám vysvětlil faktory důležité pro zobrazení fotografií. Poté přišel na řadu Pavel Šerý, na jehož přednášce jsme se dozvěděli více o novém systému EOS R. U fotografické techniky jsme nadále zůstali a další hodinu jsme si tak mohli poslechnout o tom, jaké výhody má mirrorless systém SONY, o kterém nám více pověděl fotograf Jan Tichý. Fotografování dronem se poslední dobou stává více a více populární, a tak ani na Setkání fotografů nemohlo toto téma chybět. O tom, jak se s tímto přístrojem fotí nám přednášel na své Jakub Caha. Hned poté jsme se ale vrátili zpět k nové letošní fototechnice, tentokrát nás Michael Jurák seznámil se systémem Nikon Z. 

Pak následovala jedna ze dvou cestovatelských přednášek, které se v tomto sále konaly. O tom jak se žije v Japonsku, co vše tam můžeme vidět a jaké krásné fotografie se tam dají pořídit nám vyprávěl Petr Macenauer. Také zájemci o postprodukci si zde přišli na své, předposlední přednáška se týkala programu na úpravy fotografií – Zoneru Photo Studio X. Podívali jsme se na to, jak se s v tomto programu upravují snímky z Dominikánské republiky. Na závěr celého dne jsme se vypravili s Vladimírem Brunou objevovat krásy Skotska.

Nedílnou součástí akce byly již zmiňované workshopy. Jako nejoblíbenější by se daly označit workshopy pod vedením Mistra Roberta Vano, konkrétně „Portrét v přirozeném světle“ a „Akt v přirozeném světle“. 


Dále se velké oblibě těšily také ostatní portrétně zaměřené kurzy, které vedl Pavel Bokr nebo Antonín Lavrenčík. Mimo pouhé fotografování jste se mohli ale vzdělávat i v oblasti postprodukce a nebo si třeba vyzkoušet focení s novými bezzrcadlovkami Canon a Nikon v praxi.

Jako každý rok, tak ani letos jste nepřišli o možnost se zúčastnit nejrůznějších soutěží, které jsme si pro vás přichystali. Soutěžit jste mohli o hodnotné ceny věnované partnery, jako byl třeba fotoaparát Canon, tiskárna Selphy od stejné společnosti, knihy vydavatelství Zoner Press, poukazy na výrobu svého fotoobrazu u Megapixel a mnoho dalšího. Takové soutěže se konaly hned tři a šlo buďto o nejpo­vedeněji vyfocené zátiší, nebo nejlépe upravenou fotografii, popř. jste se mohli také zúčastnit vědomostní soutěže.

Pevně doufáme, že si všichni toto Setkání fotografů užili tak, jak se patří a tímto všem děkujeme za účast. Pokud jste letos z nějakého důvodu dorazit nemohli, můžete se s námi těšit na již jubilejní 30. ročník, který proběhne na jaře 2019.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram