Jaká je bezzrcadlovka Nikon Z7 v praxi? V naší recenzi se dočtete, jaké má ostření, jak funguje při vysokém ISO či jaký má dynamický rozsah, a ještě mnohem víc.

Závěr a konkurence

Nikon představil svou první full frame bezzrcadlovku a rozhodně to není propadák. Dokonce bych ji označil za velmi dobrý počin, který překoná první generace bezzrcadlovek Sony a první FF bezzrcadlovku Canonu. To však neznamená, že je Z7 dokonalá. Není a má jednu oblast, na kterou by se měl Nikon do budoucna zaměřit.

Tou negativní oblastí je fotografování sportu, reportáže, a to hlavně ve zhoršených světelných podmínkách, ale daleko k ideálu to má i v dobrých světelných podmínkách. Prvním zádrhelem je neideální chování autofokusu při snímání pohybu, tam  Nikon své fázové AF body ještě nevyladil. Nemluvě o tom, že se ostření chová jinak než u zrcadlovek, přitom v ostatních oblastech se foťáky snaží chovat stejně.

Test Nikonu Z7

Druhým zádrhelem je horší citlivost AF za tmy, kde ztrácí zhruba 2 EV na DSLR. To není málo a leckoho to může odradit od koupě. Nikon se to snažil napravit AF módem pro špatné světelné podmínky, který udělá to, že se začne sekat obraz v hledáčku a foťák po nějaké době zaostří. Tento mód měl Nikon vypustit.

Třetím zádrhelem je menší buffer a nízká rychlost snímání. Takže když tuto oblast shrnu, Z7 není vhodným foťákem pro sportovní fotografy a pro fotografy reportáže v horším světle. Tato oblast stále zůstává zrcadlovkám.

Potom tu máme velmi pozitivní oblast. Tou je video. Z7 se může směle rovnat nejpokročilejším bezzrcadlovkám v oboru a v mnohém je i překonává. Jedná se o výborný nástroj jak pro profesionální filmaře, tak i pro nadšené amatéry (i když zde bude možná lepší a hlavně levnější Z6).

Potom je zde mnoho neutrálních oblastí, kde je bezzrcadlovka Nikonu na úrovni jiných (bez)zrcadlovek. Ať už se jedná o žánry produktové fotografie, krajinek, architektury, portrétů, interiérů či třeba makra – zde má Z7 drobné výhody i nevýhody jak oproti konkurenci u jiných značek, tak ve vlastních zrcadlovkových řadách.

Test Nikonu Z7

V předchozích odstavcích jsem se snažil odpovědět i na otázku, zdali je Z7 právě pro vás. Pokud spadáte do první oblasti, je stále lepší volbou zrcadlovka, případně se obezřetně dívat k jiným značkám. Pokud jste videograf, jediný důvod k váhání představuje Z6. Pokud spadáte do poslední kategorie a uvažujete, že ze zrcadlovky Nikon chcete přejít na bezzrcadlovku, Nikon Z7 vám určitě udělá spoustu radosti. Navíc do budoucna to zřejmě bude vlajkový systém Nikonu, na který budou přibývat zajímavé objektivy.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Pokud si stále nejste jisti, zdali je Nikon Z7 foťákem pro vás, nabídneme i stručné představení konkurence. V tomto ohledu představují úplně přímou konkurenci hned tři modely.

Prvním je zrcadlovka Nikon D850. Stojí podobné peníze, má velmi podobný čip, ale pro sportovní či akční fotografy je lepší volbou díky výbornému ostření, velkému bufferu a komplexnímu balíčkem dalších funkcí.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Pokud jste Nikoňákem a uvažujete o bezzrcadlovce, můžete zůstat v domácí stáji. Otázkou však zůstává, jestli jít do Z7 nebo do levnějšího Nikonu Z6, který má navíc rychlejší snímání či papírově větší hodnoty ISO.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Pokud chcete vyloženě bezzrcadlovku s vysokým rozlišením, která už má většinu funkcí dotaženou velmi daleko (dál než Z7), není důvod zanevřít na Sony A7R III. To má dva sloty na paměťové karty, hodně nativních objektivů a velmi podobnou cenu jako Z7.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Test Nikonu Z7

Plusy

  • Malé rozměry a hmotnost
  • Výborná ergonomie
  • Výborně zvládnutý šum
  • Špičkový dynamický rozsah
  • IBIS
  • Zpětná kompatibilita se staršími objektivy
  • Schopnosti videa
  • Velký hledáček

Minusy

  • Ergonomie FTZ adaptéru
  • Ostření
  • Malý buffer
  • Malý výběr nativních objektivů
  • Jeden slot na paměťovou kartu

Galerijní snímky

Foto ze Setkani fotografu

Foto s Nikon Z7

Foto s Nikon Z7

Foto s Nikon Z7

Test Nikonu Z7

Test Nikonu Z7
 

Test Nikonu Z7
 

Test Nikonu Z7
 

Test Nikonu Z7
 

Test Nikonu Z7
 

Test Nikonu Z7
 


Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • E.B.E
    E.B.E
    23.01.2019 09:12
    Reaguje na Roman Kos 23.01.2019 08:57:

    "Rozumím, film pro fotografii není analogové záznamové médium, neb signál na..." - zobrazit celý komentář

    Nerozumím ti ani tentokrát.Možná bys měl vysvětlit prvotní komentář

  • Castka
    Castka
    08.09.2019 20:05

    Může někdo další potvrdit to, co se píše v pasáži:
    "Nicméně se s tím pojí jedna pro někoho možná nepříjemná vlastnost, a to že i po deaktivaci stabilizace se čip mírně pohybuje. Neděje se tak při snímání, takže fotky nejsou rozmazané, ale děje se tak mezi snímáním, takže dvě fotky focené ze stejného místa mají trošku posunutý obraz. Ilustrovat je to dobře možné právě na výřezech výše. I z nehybného stativu jsou výřezy mírně posunuté. To pro většinu fotografů není zásadní problém, ale jistě se na to hodí upozornit."
    To mě od koupě odradilo, nicméně dostala se mi teď do ruky na vyzkoušení Z6 a nic takového nepozoruji, 5 fotek po sobě lícuje na pixel přesně.

  • Castka
    Castka
    09.09.2019 18:31
    Reaguje na Castka 08.09.2019 20:05:

    "Může někdo další potvrdit to, co se píše v pasáži: "Nicméně se s tím pojí..." - zobrazit celý komentář

    Takže potvrzeno i z Megapixelu se Z7 - výše uvedená pasáž není pravdivá, k žádnému posunu mezi snímky nedochází.

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Admin
    Autor
    09.09.2019 19:02
    Reaguje na Castka 09.09.2019 18:31:

    "Takže potvrzeno i z Megapixelu se Z7 - výše uvedená pasáž není pravdivá, k..." - zobrazit celý komentář

    Děkuji za upozornění, pasáž je smazána. Už si bohužel nepamatuji, při jakých všech situacích jsem se s tímto jevem setkal, takže je možné, že posun obrazu byl způsoben něčím jiným.

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    13.09.2019 09:22

    Mám Z6 půl roku a také nic podobného jsem na žádné fotce zatím nepozoroval.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (29)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram