Aktuálně probíhá prestižní fotografická soutěž Czech Press Photo, jejíž porota v uplynulých dnech hodnotila přihlášené snímky a vybrala tak nominace v 8 kategoriích, které byly zveřejněny 17. října na tiskové konferenci. Samotné vítěze se dozvíme až 20. 11. 2018 na chystané výstavě na Staroměstské radnici.

Letos probíhá již 24. ročník Czech Press Photo, prestižní fotografické soutěže, která nám každoročně přináší ta nejrůznější obrazová svědectví z celého světa. Do této soutěže se mohl přihlásit každý fotograf s trvalým bydlištěm v Česku či na Slovensku, jehož fotky jsou určeny pro zveřejňování v médiích – jak říká ředitelka soutěže Veronika Souralová. Podle jejích slov je hlavním cílem Czech Press Photo pozvednout úroveň české fotožurnalistiky, mnoho médií totiž neuveřejňuje spoustu snímků a sérií pořizovaných fotografy. V soutěži tak mohou fotografové své práce prezentovat. Mimo jiné tato platforma napomáhá zvýšit povědomí veřejnosti o samotné fotografii. 

Porota

Pro tento ročník bylo přihlašování už před nějakou dobou ukončeno a před pár dny se sešla odborná porota, tvořena jak domácími, tak i zahraničními významnými fotografy. Komise pro hodnocení fotek zasedala ve složení: český fotograf a předseda poroty Petr Josek, americká fotografka z National Geographic Ami Vitale, fotograf pro časopis The New York Times João Silva, prezident Association of Hungarian Press Photographers Ta­mas Szigeti, sportovní fotografka Markéta Navrátilová, dokumentární fotograf Karel Cudlín, pedagog Filip Láb, šéf fotobanky ČTK Petr Mlh a pedagog, publicista a také kurátor Marián Bauer. Do soutěže se celkem přihlásilo přes 400 domácích fotografů, jejichž snímky se hodnotily ve dnech 12.-14. října. 

Nominace

 Aktualita

  • Single

Tomáš Benedikovič, Denník N – Za slušné Slovensko: Po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové vznikla vlna protestů „Za slušné Slovensko“, kde lidé žádali spravedlnost a návrat slušnosti v politice a veřejném životě. Byly to největší protesty od roku 1989.

Michal Čížek, AFP – Andrej Babiš: Český miliardář a šéf hnutí ANO Andrej Babiš vyjadřuje svůj vděk
za úspěšnou volební kampaň PR manažerovi hnutí ANO Marku Prchalovi krátce po vítězných volbách
21. října 2017 v Praze.

Petr Josek, AP Ruský prezident Vladimir Putin po finále MS ve fotbale: Prezident FIFA Gianni Infantino, ruský prezident Vladimir Putin, francouzský prezident Emmanuel Macron a chorvatská prezidentka Kolinda Grabar-Kitarovic objímají chorvatského kouče Zlatko Dalice během závěrečného ceremoniálu po finále MS ve fotbale, 15. 7. 2018.

  • Série

Tomáš Benedikovič, Denník N Babiš v Jihlavě: Jeden z posledních předvolebních mítinků Andreje Babiše v Jihlavě. Vrcholem byla soutěž v jedení párků.

Radek Cihla, Empresa Media a.s. – Smutný návrat hrdinů: 2018.08.08. – Praha-Ruzyně – Těla tří českých vojáků, (Martina Marcina, Kamila Beneše a Patrika Štěpánka), kteří padli v Afghánistánu, dopravil ve středu do Česka letecký speciál. Na pražském letišti v Ruzyni proběhl po přistání pietní ceremoniál, kterého se zúčastnili pozůstalí i mnoho ústavních činitelů.

Boris Németh, .týždeň – Reportáž z demonstrací „Za slušné Slovensko“: Reportáž z demonstrací
„Za slušné Slovensko“ v Bratislavě od února do dubna 2018.

Petr Josek Ruský prezident Vladimír Putin po finále MS ve fotbale 

 Problémy dnešní doby

  • Single

Martin Bandžák, volný fotograf – Sylvie, 14letá dívka oběť sexuálního násilí: Sylvie má 14 let. Znásilnění bylo téměř vždy součástí ozbrojených konfliktů, ale v občanských válkách Konga
je to strategie. Voják z Kamuiny Nsapu jí dal volbu, brutální znásilnění, nebo smrt. Dnes je těhotná
a navštěvuje nemocnici podporovanou společností MAGNA ve městě Bilomba, Kassai, KDR.

Martin Trabalík, volný fotograf – Rohingská rodina se vyloďuje v Bangladéši: Tisíce uprchlíků
se 26. září vyloďují na břehu ostrova Shah Porir. Předtím se museli celé dny schovávat v džunglích Myanmaru a poté překonat divokou řeku Naf.

Vít Lukáš, volný fotograf – Selfie v ropné skvrně: V dubnu 2018 zasáhla východ Bornea ropná havárie. Ropná skvrna o rozloze Paříže zabíjela nejen vzácné delfíny orcely tuponosé,
ale kontaminovala i mangrovy v Balikpapanském zálivu, ve kterých žijí průmyslem ohrožení primáti kahau nosatí.

  • Série

Lenka Klicperová, Lidé a země Ženy islamistů z IS: Islámský stát v Sýrii a Iráku padl a je najednou nikdo nechce. Nemají doklady, žijí ve stanech a jejich domovské země je nechtějí. Jejich manželé – militantní islamisté, jsou buď mrtví, nebo v zajetí. Ony ztratily své ochránce. Mnohé z nich byly součástí mašinerie IS, jsou tu ale také ženy a dívky provdané proti své vůli. Seznamte se s manželkami džihádistů z Islámského státu.

Pavel Nasadil, volný fotograf Věznice pro mladistvé: Vazební věznice pro mladistvé stojí na okraji slumu Kroo Bay v centru Freetownu. Po celé délce je lemován lodžií s katrem, za kterým se poflakují mladí delikventi. Momentálně jich tady je 38 z celkové kapacity padesáti osob. Jejich osudy jsou různé, ale jedno mají společné – na rozsudek se tu čeká velmi dlouho. Soudní systém v Sieře Leone
je po epidemii eboly téměř nefunkční a chaotický.

David Sládek, volný fotograf – Do ulic: Británie byla v posledních letech svědkem množství demonstrací. Desetitisíce lidí protestovaly za lepší životní podmínky, za záchranu zdravotnictví,
pro brexit i proti němu a za desítky dalších kauz.

Lenka Klicperová | Ženy islamistů z IS

 Každodenní život

  • Single

Stanislav Krupař, volný fotograf – Rusko 1917–2017: Ruský ortodoxní kněz přináší útěchu třem věřícím ženám přímo ve veřejném prostoru – zastávky moskevského metra Majakovská, která byla postavena za stalinistického režimu. Sto let po komunistické revoluci je ortodoxní křesťanství zpět
a stalo se státní ideologií putinovského Ruska. Vyfoceno 9. prosince ve stanici metra Majakovská
v Moskvě.

Tomáš Predajňa, volný fotograf – Hořící život v Jharii: Hořící život v Jharii.

Jan Wünsch, volný fotograf – Posilovna na pláži: Na ostrově Zanzibar si skupina nadšenců postavila na nedaleké pláži vlastní posilovnu. Ačkoliv část z nich pracuje v nedalekém luxusním resortu, všichni žijí v extrémně chudých podmínkách hliněných chatrčí ve vesnici Kendwa. 

  • Série

Jan Cága, volný fotograf – Delta Dunaje: Dunajská delta je nejzachovalejší říční delta v Evropě rozkládající se na hranicích Rumunska a Ukrajiny. V mokřadech, stojatých a tekoucích vodách dunajské delty žije přes 1 200 druhů rostlin, 300 druhů ptáků a 45 druhů ryb. Delta je také významným hnízdištěm tažného ptactva a od roku 1991 je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Velké lužní oblasti dunajské delty v minulosti ustupovaly hlavně potřebám zemědělství
a nadměrnému rybolovu. Dnes se zde rozvíjí zejména turistický potenciál.

Stanislav Krupař, volný fotograf – Planeta šamanů: Tuva je území na jihu Sibiře, kterému se také přezdívá Pravlast šamanů. Když Tuvu poznáte blíže a hlouběji, zjistíte samozřejmě, že ne vše je tak romantické. Avšak krása a divokost tohoto netknutého koutu země válcuje všechnu skepsi.

Boris Németh, .týždeň Road trip: Cestování autem je typické pro americkou kulturu, stejně tak pro fotografa na cestě. Když se podíváte na svět přes okno, je to stejné jako dívat se na mizející svět přes fotoaparát.

Jan Wünsch | Posilovna na pláži

Umění a kultura

  • Single

Martin Divíšek, Deník/EPA – Zákulisí Baletu Národního divadla: Tanečníci Baletu ND při zkoušce
v Praze, Česká republika, 5. října 2017.

Ivana Dostálová, volná fotografka – Vystoupení souboru výrazového tance Zenušky: Soutěžní taneční vystoupení skupiny výrazového tance Zenušky od počáteční nervozity po konečnou únavu jedné z malých tanečnic.

Zdeněk Dvořák, volný fotograf – Cirkus Humberto: Za oponu diváci nevidí a právě tam probíhá nejvíc vypjatých situací.

  • Série

Martin Divíšek, Deník/EPA – Zákulisí Baletu Národního divadla: Den co den, šest dní v týdnu, plných potu, dřiny a bolesti. Krásné baletky a tanečníci na sobě tvrdě pracují na zkušebních sálech, aby pak to nejlepší ze sebe ukázali s úsměvem, ladností, elegancí a s jistotou na jevišti před diváky.

Zdeněk Dvořák, volný fotograf – Cirkus Humberto: Cirkus Humberto je evropská legenda, kterou udržuje rodina Navrátilových. Jejich umění baví lidi po desetiletí a s ním je spojen i specifický způsob života.

Jiří Steinbach, volný fotograf – Uffizi: Celá série vznikla 7. srpna 2018 v průběhu jednodenní návštěvy slavné galerie Uffizi ve Florencii (Toskánsko, Itálie). Autor se soustředil na chování návštěvníků, kteří
v kombinaci celkové atmosféry a speciálního osvětlení v galerii vytvářeli zajímavé pózy.

Zdeněk Dvořák | Cirkus Humberto

Sport

  • Single 

Martin Kozák, volný fotograf – Soutěž skoky na lyžích: Porotci hodnotí styl skoků během soutěže mladých skokanů v Lomnici nad Popelkou.

Jiří Křenek, volný fotograf – F1 nehoda Fernanda Alonsa: Jen několik dní poté, co dvojnásobný mistr světa formule jedna Fernando Aloso ohlásil svůj definitivní konec v šampionátu F1, předvedl spektakulární skok přes nováčka Charlese Leclerca. Ukázal tak v praxi, že nový systém ochrany hlavy jezdce jezdce „Halo“ má své opodstatnění. Oba jezdci vyvázli z kolize bez jakéhokoli zranění.

Michal Svítok, TASR – Rozhodčí: Na snímku rozhodčí kontroluje situaci na brance Jána Laca (Slovensko) v zápase B-skupiny USA–Slovensko na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu,
16. února 2018 v Kangnungu.

  • Série

Lukáš Bíba, volný fotograf – Adam Ondra – Mistrovství světa v lezení 2018: Český lezec Adam Ondra a jeho 10 dnů na mistrovství světa v lezení v rakouském Innsbrucku (září 2018). Získal zde stříbrnou medaili v lezení na obtížnost i v olympijské kombinaci, která bude poprvé součástí OH v Tokiu 2020.

Václav Pancer, ČTK – Tisíce sokolů na sletu v Praze: Tisíce sokolů z Česka i zahraničí přijely na začátku července do Prahy, kde se uskutečnil 16. všesokolský slet v Praze. Šestidenní slet se koná jednou
za šest let.

Filip Singer, EPA – Zimní olympijské hry 2018: Zimní olympijské hry 2018, Pchjongčchang, Jižní Korea, únor 2018

Martin Kozák | Soutěž skoky na lyžích

Portrét

  • Single 

Matěj Kalina, News and Media Holding a.s., – Vzpomínka na Ludmilu: Paní Margaréta Cervanová
s portrétem svojí dcery Ľudmily Cervanové, kterou 9. července 1976 znásilnili a zavraždili. Jde o jednu z nejdelších a nejrozporuplnějších kauz ve slovenské justici.

Tomáš Kubelka, volný fotograf – Jarmila Doležalová – poslední, která přežila vyhlazení Ležáků: Nacisté zničili Ležáky 24. června 1942 jako trest za pomoc parašutistům z výsadku SILVER A. Ležácké obyvatele odvezli do pardubického Zámečku, mezi nimi i dvouletou Jarmilu Šťulíkovou s její mladší sestrou. Všichni muži a ženy starší 15 let byli zastřeleni. Ležácké děti byly vyšetřeny, zda mají árijské rysy. Selekcí prošly jen sestry Šťulíkovy a byly zařazeny do projektu Lebensborn. Z Jarmily se tak stala Camilla a válku prožila v adoptivní německé rodině. Obě sestry byly po válce vráceny do Čech.

  • Série

Petr Kleiner, volný fotograf – Trenér: BK JiP Pardubice je jeden z nejstarších a nejúspěšnějších klubů v ČR. Hlavním trenérem je Američan Levell Sanders. Díky jeho vedení a skvělému výkonu hráčů skončil klub na celkovém 3. místě. Může tak hrát v kvalifikaci o účast v Eurolize basketbalu. Trenérův energický způsob vedení týmu dokáže motivovat hráče k maximálnímu nasazení.

Filip Singer, EPA – Kancléřka: Život kancléřky jedné z nejdůležitějších současných zemí světa je plný schůzek na nejvyšší úrovni. Setkává se s premiéry i hlavami států. Poslední rok patřil k jejím nejtěžším. V roce 2017 obhájila po čtvrté kancléřské křeslo. Tentokrát již s citelnou ztrátou důvěry voličů. Čelila několika vnitropolitickým krizím, které ustála. Čelí tlaku ze zahraničí i doma v důsledku svého rozhodnutí přijímat uprchlíky. Má mnoho příznivců, má mnoho odpůrců. Angela Merkel – první dáma světové politiky.

Matěj Kalina | Vzpomínka na Ludmilu

Příroda a věda  a životní prostředí

  • Single

Robert Hlavica, volný fotograf – Polární liška: Před příchodem mrazů využívají lišky krátkého léta
k lovu lumíků a jiných drobných hlodavců. Početní stav lišek je závislý na množství těchto hlodavců. Často se přiživují na kořisti ledních medvědů. Churchill, Manitoba, Kanada.

Martin Veselý, MAFRA, a.s. – Čekání na zubaře: V zoologické zahradě Dvůr Králové musel 40letý samec Isis nosorožce dvourohého podstoupit trhání dvou zubů. Zároveň mu byl čištěn zánět, který měl kvůli špatným zubům pod levým okem. Isis přišel do Dvora Králové z Cincinnati a zplodil tu už 10 mláďat.

Lukáš Zeman, volný fotograf – Orangutaní matka s umírajícím potomkem: Orangutaní matka s umírajícím potomkem v náručí v oblasti centrálního Kalimantanu (Bornea) doplácí na kácení původního primárního pralesa.

  • Série

Ludmila Korešová, volná fotografka – Žabí hlídka: „Každý rok u nás na vesnici přechází stovky ropuch obecných přes frekventovanou silnici do blízkého rybníka, aby tu dokončily svoji rozmnožovací misi. Bohužel oblast nespadá pod žádné ochranné pásmo a to, že zde auta každoročně zabíjí stovky žab, nikoho nezajímá. Letos jsme v kyblících přenesli přes 500 ropuch obecných a doufám, že jsme pomohli posílit místní populaci.“

Stanislav Krupař, volný fotograf – Zdevastovaný východ: Uplynuly 4 roky od revoluce důstojnosti
a Ukrajina není v dobrém stavu. Velká část separatistického východu se zdá být nadobro ztracena, regiony sužuje devastace. Ukrajina je energeticky nejvíce náročná země na světě a šestý největší výrobce CO2 na obyvatele. Přestože začala postupně přijímat normy Evropské unie, pokrok je pomalý a jsou systematicky porušovány normy na ochranu životního prostředí.

Ondřej Prosický, volný fotograf – pes hyenovitý na lovu: Pes hyenovitý na lovu telete buvola afrického, Moremi Game Reserve, delta řeky Okavango, Botswana. Psi hyenovití patří
k nejefektivnějším lovcům africké divočiny. Přesto jim občas obstarání potravy zabere delší čas. Samice buvola bránila mládě několik desítek minut.

Robert Hlavica | Polární liška

Lifestyle 

  • Single

Matěj Dereck Hard, volný fotograf – Dobrou…: Závěrečný snímek ze série „TELEFON“. Série inscenovaných fotografií, která kritizuje současnou přehnanou závislost lidí na chytrých telefonech. Jedná se o příběh jednoho dne páru. Hlavní roli sehrál zpěvák David Kraus a světová tenistka Barbora Strýcová. Série vznikla pro výstavu „Love is HARD“ (11/2017) a byla prezentována formou cinemagrafového videa se zvukem a originální hudbou.

Miloš Nejezchleb, volný fotograf – Alopecie – Lidská květina: Fotografie zobrazuje květinu z lidských hlav dětí, které onemocněly alopecií. Květina symbolizuje, že i lidé bez vlasů neztrácejí půvab. Cílem fotografie je šířit osvětu o této stále rozšířenější nemoci. Nemocní se totiž nejčastěji setkávají s tím, že jejich okolí si myslí, že mají rakovinu.

  • Série

Matěj Dereck Hard, volný fotograf – Telefon: Série inscenovaných fotografií, která kritizuje současnou přehnanou závislost lidí na chytrých telefonech. Jedná se příběh jednoho dne páru. Hlavní roli sehrál zpěvák David Kraus a světová tenistka Barbora Strýcová. Série vznikla pro výstavu „Love
is HARD“ (11/2017) a byla prezentována formou cinemagrafového videa se zvukem a originální hudbou.

Marek Musil, volný fotograf – Dust&Light the Burning Man Collection: Dust&Light je sérii ze světově známého festivalu Burning Man. Zobrazuje fotky uměleckých instalací, nápaditých alegorických vozů a bláznivých kostýmů i portréty účastníků.

Roman Vondrouš, ČTK – Móda na dostizích: Česká republika má dlouhou a význačnou historii koňských dostihů. Každé závodiště je specifické svým unikátním prostředím, pro které je vyhledáváno diváky. Na počátku 20. století byly koňské dostihy sport pro elitu a bohaté, a diváci tak využívali příležitost předvést své bohatství a společenské postavení prostřednictvím módy. Tento postoj
se částečně zachoval i do dnešní doby.

Matěj Dereck Hard | Dobrou…

Proměny Prahy – Grant Prahy

Michal Čížek, AFP – Život v centru Prahy: Cílem tohoto fotografického souboru je nejenom zachytit změny života a prostředí centra Prahy, kdy se čím dál víc malé pražské centrum otevírá turismu 

a komerci a kdy se počet obyvatel žijících v centru diametrálně zmenšuje. Stejně tak se snaží poukázat na určitou mentální vyprázdněnost života v centru města a následnou lidskou odcizenost.

Lubomír Stibůrek – Obnova Stromovky: Královská obora Stromovka je jedním z nejvýznamnějších pražských přírodně krajinářských par­ků.

Tomáš Vocelka, Pod pražskými věžemi: O Praze se často mluví jako o stověžatém městě. Z pražských věží je samozřejmě dobře vidět krása okolních barokních a gotických památek, ale co když
se rozhodnete podívat se přímo dolů, na křižovatky a chodníky pod vámi? Objevíte docela nový svět.

Michal Čížek | Život v centru Prahy


Všechny fotky nominovaných lidí je možné zhlédnout zde.

Hlavním oceněním se stane cena „Fotografie roku“, která bude odhalena veřejnosti na slavnostním ceremoniálu předání cen v Brožíkově síni Staroměstské radnice 20. listopadu 2018, a to společně s vítězi již zmiňovaných kategorií. Zároveň bude v ten večer zahájena výstava všech oceněných prací. Během jejího trvání se bude v galerii Czech Photo Centre konat doprovodný pro­gram v podobě prezentací vítězných fotografů doplněných i o zajímavé besedy. 

Výstava bude veřejnosti přístupna od 21. listopadu 2018 do 30. ledna 2019 v Křížově chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice v Praze. 

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram