Recenze full frame objektivu Sigma 24mm f/1.4 ART

Objektivy typu pevné ohnisko mezi 20 až 28 mm s dobrou světelností jsou oblíbené pro rozmanité využití. Sigma 24mm f/1.4 ART se k nim řadí a je i mezi fotografy velmi oblíbená – jak ale dopadla v redakčním testu?

Úvod

Když fotograf vybírá pevný širokoúhlý objektiv, má přehršel možností, na trhu jsou objektivy s různými ohnisky, od různých výrobců, s různou světelností a za různou cenu. Mezi nimi je i Sigma 24mm f/1.4 ART, která se pyšní hlavně výbornou světelností v kombinaci se závitem na filtry.

Právě díky závitu na filtry se papírově jedná o dobrou volbu pro focení krajinek, výborná světelnost zase naznačuje, že se objektiv bude hodit třeba na focení noční oblohy a díky 24mm ohnisku by měl být vhodný na architekturu či reportáž.

Jedná se tedy o vcelku univerzální objektiv, a to i přes fakt, že je monofokální. Navíc lze ohnisko 24 mm v kombinaci s clonou f/1.4 využít i ke hrátkám s hloubkou ostrosti. Kdo tedy hledá univerzální širokoúhlé pevné sklo, mohl by být na dobré stopě. Nyní přejdeme od teorie k praxi.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Design a ergonomie

Když uvážím, že je objektiv světelný, širokoúhlý a k tomu kvalitně dílensky zpracován s využitím kovů, tak ho lze označit za vcelku malý a lehký. Měl jsem ho na test zároveň se Sigmou 14–24mm f/2.8 ART a oproti ní je čtyřiadvacítka opravdu malá a lehká.

Objektiv potěší krajináře několika parametry. Jednak má závit na filtry průměr „pouze“ 77 mm. Některá konkurence má na 24mm ohnisku závit i 82mm, což už je nepraktické.

Testovaný objektiv má také náhled hloubky ostrosti a ukazuje i zaostřenou vzdálenost. Bohužel ostření nemá pevné zarážky na nekonečnu a minimální zaostřitelné vzdálenosti, ale to je dnes standard AF objektivů. K ovládání ostření slouží jednak přepínač AF/MF a potom pogumovaný ostřicí kroužek.

K objektivu je v balení i sluneční clona a praktické pouzdro na objektiv.

Parametry

  • Ohnisko: 24 mm
  • Systém: Full Frame
  • Světelnost: f/1.4
  • Minimální zaostřovací vzdálenost: 25 cm
  • Maximální zvětšení: 1:5,3
  • Průměr filtru: 77 mm
  • Konstrukce: 15 optických členů v 11 skupinách
  • Počet lamel clony: 9
  • Rozměry (průměr×délka): 85 mm × 90,2 mm
  • Hmotnost: 665 gramů
  • Pro bajonety: Nikon, Canon, Sigma, Sony E
  • Cena: 

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Sky63
    Sky63
    15.12.2018 12:39

    Vím, že při měřeních například na DxO Mark je objektiv hodnocen výborně. Přesto mi přijde, že hodně pokulhává v zobrazení 3d prostoru. Obrázky jsou jsou poměrně hodně ploché. Také tonální přechody jsou tvrdé, bez většího množství polotónů. To je samozřejmě můj subjektivní pocit a nikomu ho nevnucuji. Hezký den, Mirek P.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram