Nové bezzrcadlovky Nikon Z6 a Z7 a nová řada objektivů S

Nikon právě odhalil svou první generaci bezzrcadlovek, pro které přichystal zcela nový bajonet včetně kompletně nové řady objektivů, které označuje písmenem „S“. Ukázal i roadmapu s dalšími objektivy, které chystá v příštích letech pro nový systém. Navíc Nikon odhalil objektiv AF-S NIKKOR 500 mm f/5,6E PF ED VR.

Bezzrcadlovky Z6 a Z7

Systém fotoaparátů s bajonetem Nikon Z zahrnuje fotoaparáty mirrorless s novým bajonetem o průměru 55 mm a kompatibilní objektivy NIKKOR a příslušenství. Cílem tohoto systému je dosažení nové dimenze optického výkonu. Klade důraz na kvalitu, špičkovou technologii zpracování obrazu, vynikající ovladatelnost a vysokou spolehlivost značky Nikon, která je charakteristická pro její digitální jednooké zrcadlovky.

Srdcem nového systému fotoaparátů s bajonetem Nikon Z je nový bajonet o větším průměru, který snižuje limity konstrukce objektivů a zvyšuje možnosti v oblasti optické výkonnosti. Systém fotoaparátů s bajonetem Nikon Z nabízí širokou řadu objektivů včetně nejsvětelnějšího objektivu společnosti Nikon se světelností f/0,95, tyto objektivy budou nést označení Noct a první z nich přijde na trh příští rok. Nový adaptér bajonetu zajišťuje kompatibilitu s objektivy NIKKOR s bajonetem Nikon F, což fotografům poskytuje rozsáhlejší výběr objektivů.

Písmeno „Z“ otevírá novou kapitolu fotografování. Fotoaparáty Nikon Z cílí na špičkový výkon. Kladou si za cíl určovat nové možnosti a poskytnout fotografům nástroje s větším tvůrčím potenciálem.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Přehled produktů Z7 a Z6

Fotoaparáty Z7 a Z6 jsou vybaveny novým obrazovým snímačem CMOS s technologií přímého osvětlení fotodiod ve formátu FX, vestavěným automatickým zaostřováním s fázovou detekcí v obrazové rovině a nejnovějším systémem zpracování obrazu EXPEED 6.

Fotoaparát Z745,7 milionu efektivních pixelů a standardní rozsah citlivostí ISO 64–25 600.

Z6 je univerzální fotoaparát formátu FX24,5 milionu efektivních pixelů a širokým standardním rozsahem citlivostí ISO 100–51 200. Díky vynikající výkonnosti při použití vysokých citlivostí a záznamu videosekvencí s obrazovým polem ve formátu kinofilmu v rozlišení 4K UHD využívajícím všech pixelů představuje ideální volbu pro širokou řadu situací, například při fotografování ve spoře osvětlených prostředích a při záznamu videosekvencí.

Zásadní vlastnosti fotoaparátů Z7 a Z6

1. Obrazový snímač CMOS s technologií přímého osvětlení fotodiod formátu FX s vestavěným automatickým zaostřováním s fázovou detekcí v obrazové rovině

Obrazový snímač CMOS s technologií přímého osvětlení fotodiod s vestavěným automatickým zaostřováním s fázovou detekcí v obrazové rovině používají fotoaparáty Z7 i Z6. Fotoaparát Z7 má 45,7 milionu efektivních pixelů a standardní rozsah citlivostí ISO 64–25 600 (možné je rovněž snížení na ISO 32 nebo zvýšení na ISO 102 400). Fotoaparát Z6 má 24,5 milionu efektivních pixelů a široký standardní rozsah citlivostí ISO 100–51 200 (možné je rovněž snížení na ISO 50 nebo zvýšení na ISO 204 800).

2. Hybridní systém automatického zaostřování se zaostřovacími poli pokrývajícími přibližně 90 % obrazového pole

Fotoaparát Z7493 zaostřovacích polí (s obrazovým polem formátu FX (36 × 24 mm) v režimu jednotlivých zaostřovacích polí) a fotoaparát Z6 jich má 273, což umožňuje široce pokrýt přibližně 90 % obrazového pole ve vodorovném i svislém směru. Tento hybridní systém automatického zaostřování využívá algoritmus optimalizovaný pro obrazový snímač formátu FX, pomocí nějž automaticky přepíná mezi automatickým zaostřováním s fázovou detekcí v obrazové rovině a automatickým zaostřováním s detekcí kontrastu. Použití objektivů NIKKOR Z dále maximalizuje přesnost automatického zaostřování u snímků i videosekvencí.

3. Nový systém zpracování obrazu EXPEED 6 zajišťuje ostrý a brilantní obraz a přináší nové funkce.

4. Elektronický hledáček využívající špičkové optické technologie a technologie zpracování obrazu Nikon k zajištění brilantního a přirozeného zobrazení

Elektronický hledáček fotoaparátů Z7 a Z6 by měl být komfortní, snadno použitelný a srovnatelný s optickými hledáčky. Oba fotoaparáty jsou vybaveny elektronickým hledáčkem s panelem OLED s cca 3,69 milionu pixelů. Obrazové pole elektronického hledáčku zahrnuje cca 100 % obrazu, má zvětšení 0,8× a příčný zorný úhel přibližně 37 °. Na ochranné sklo okuláru byla nanesena fluorová vrstva, která účinně odpuzuje nečistoty. V elektronickém hledáčku lze zobrazit menu <i>, které umožňuje uživatelům rychle prohlížet a měnit řadu nastavení pro fotografování včetně citlivosti ISO, režimu činnosti zaostřovacích polí a předvolby Picture Control, aniž by bylo třeba vzdalovat oko od hledáčku.

5. Ergonomická konstrukce

Fotoaparáty Z7 a Z6 převzaly ovladatelnost, kterou společnost Nikon kultivuje po mnoho let při svém vývoji fotoaparátů. Těla jsou kompaktní, umožňují pevné uchopení a snadné držení, a tlačítka jako např. pomocný volič, AF-ON, ISO a korekce expozice jsou všechna umístěna tak, aby šla ovládat rychle a snadno. Na horní část fotoaparátu byl navíc umístěn kontrolní panel, na kterém lze stejně jako u špičkových modelů digitálních jednookých zrcadlovek zobrazit informace o nastavení.

6. Funkce pro videosekvence, jako je 10bitový logaritmický výstup videosekvencí (N-Log) nabízející široký dynamický rozsah, a časový kód splňující potřeby profesionálů

Fotoaparáty Z7 a Z6 podporují záznam videosekvencí 4K UHD (3 840 × 2 160) s obrazovým polem ve formátu kinofilmu při 30p a videosekvencí Full HD při 120p. Ostřejší záznam videosekvencí 4K UHD je možný díky využití plného počtu pixelů. Při záznamu videosekvencí 4K UHD a Full HD lze používat funkci Active D-Lighting, elektronickou redukci vibrací a zvýraznění obrysů pro zaostřování. Výstup videosekvencí ve formátu N-Log společnosti Nikon lze také použít s 10bitovým výstupem HDMI. Fotoaparáty využívají rozsáhlou barevnou hloubku a 1 300% dynamický rozsah s 12 EV. Podpora časového kódu usnadňuje synchronizaci videa a zvuku se stopáží zaznamenanou na jiných zařízeních. Pomocí příkazového kroužku vestavěného do objektivů NIKKOR Z lze tiše a plynule měnit nastavení, jako je clona a korekce expozice.

7. První redukce vibrací vestavěná ve fotoaparátech společnosti Nikon s přibližnou účinností až 5 EV

Fotoaparáty Z7 a Z6 jsou vybaveny vestavěnou redukcí vibrací (VR). Systém redukce vibrací zajišťuje korekci pohybu v pěti osách. Účinnost redukce vibrací je srovnatelná se zkrácením času závěrky až o přibližně 5 EV. Tuto funkci lze také účinně používat s objektivy NIKKOR s bajonetem Nikon F včetně objektivů bez redukce vibrací. K tomu je zapotřebí adaptér bajonetu FTZ (k prodeji samostatně).

8. Další vlastnosti

  • Systém ovládání převzatý z digitálních jednookých zrcadlovek Nikon umožňuje intuitivní ovládání tlačítky a přepínači
  • Robustnost a odolnost proti prachu a kapající vodě shodná s fotoaparátem Nikon D850, avšak v kompaktní konstrukci
  • Dotykový 3,2˝ (8cm) monitor LCD s cca 2,1 milionu pixelů a naklápěcím mechanismem (jako u D850)
  • Bezhlučné fotografování eliminuje chvění a hluk způsobený spuštěním závěrky. Nová funkce zvýraznění pro zaostřování u kombinace snímků umožňuje uživateli zkontrolovat nastavení po fotografování s posunem zaostření. Simulovaný monochromatický snímek využívající funkci zvýraznění pro zaostřování napodobuje rozložení hloubky ostrosti po zkombinování snímků v editačním softwaru
  • Sériové snímání (rozšířené) pro pořizování snímků frekvencí 9 sn./s (Z7) a 12 sn./s (Z6) umožňuje fotografovat rychlé pohyby
  • Intervalové snímání podporující tvorbu časosběrných videosekvencí s velikostí obrazu 8K (Z7)
  • Rozšířený rozsah měření expozice za nízké hladiny osvětlení usnadňuje zachycování scén, jako je přechod ze západu slunce na noční oblohu posetou hvězdami, s využitím automatického řízení expozice
  • Vestavěné připojení Wi-Fi pro přímé propojení s chytrými zařízeními pomocí aplikace SnapBridge
  • Podpora existujícího příslušenství pro digitální jednooké zrcadlovky, jako je bezdrátové síťové rozhraní WT-7 (dostupné samostatně) pro vysokorychlostní přenos snímků a videosekvencí pomocí kabelové nebo bezdrátové sítě LAN a rádiové pokrokové bezdrátové osvětlení, které umožňuje flexibilní fotografování s více blesky
  • Baterie by měla být typu EN-EL15b (kompatibilní se všemi EN-EL15)
  • Bezzrcadlovky mají pouze jeden slot na paměťové XQD karty 

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Vývoj Battery Packu MB-N10

Vyvíjený Battery Pack MB-N10 pojme dvě lithium-iontové dobíjecí baterie EN-EL15b, což zvyšuje počet snímků a prodlužuje dobu záznamu videosekvencí přibližně 1,8krát. Odolnost proti prachu a kapající vodě je na stejné úrovni jako u fotoaparátů Z7 a Z6 a Battery Pack lze nabíjet prostřednictvím USB nabíječkou EH-7P. Informace o datu uvedení tohoto výrobku na trh budou oznámeny později.

Ceny

Produkt Uvedení na trh Cena
Z7 Konec září 88 490 Kč / 3 429 €
Z6 Konec listopadu 54 990 Kč / 2 129 €
Z7 + 24–70mm f/4 S kit Konec září 103 990 Kč / 3 999 €
Z7 + FTZ adaptér kit Konec září 92 490 Kč / 3 599 €
Z7 + 24–70mm f/4 S + FTZ adapter kit Konec září 108 490 Kč / 4 199 €
Z6 + 24–70mm f/4 S kit Konec listopadu 69 990 Kč / 2 699 €
Z6 + FTZ adaptér kit Konec listopadu 58 990 Kč / 2 299 €
Z6 + 24–70mm f/4 S + FTZ adapter kit Konec listopadu 74 990 Kč / 2 899 €
NIKKOR Z 24–70 f/4 S Konec září 26 990 Kč / 1 059 €
NIKKOR Z 35mm f/1.8 S Konec září 22 990 Kč / 899 €
NIKKOR Z 50mm f/1.8 S Konec října 15 990 Kč / 629 €
Mount Adapter FTZ Konec září 7 490 Kč / 289 €
AF-S 500mm f/5,6 PF Září 95 990 Kč / 3 799 €

Nová řada objektivů „S“

Objektivy NIKKOR Z 24–70 mm f/4 S, NIKKOR Z 35 mm f/1,8 S a NIKKOR Z 50 mm f/1,8 S jsou výměnné objektivy řady S. Řada S je nově uvedená řada objektivů NIKKOR Z, která nastavuje novou laťku optického výkonu a přetváří definice kvality a designu.

Díky adaptéru bajonetu FTZ mohou uživatelé jednookých zrcadlovek Nikon využívat své objektivy NIKKOR s bajonetem Nikon F na fotoaparátech s bajonetem Nikon Z a využít tak výhod široké nabídky různých objektivů.

Vývoj objektivu NIKKOR Z 58 mm f/0,95 S Noct

Společnost Nikon v současnosti vyvíjí základní objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností a manuálním zaostřováním NIKKOR Z 58 mm f/0,95 S Noct. Tento objektiv se zaměřuje na dokonalý optický výkon a zaujme přední místo mezi objektivy řady S.

Zásadní vlastnosti objektivu NIKKOR Z 24–70 mm f/4 S

  • K dispozici je nejkratší zaostřitelná vzdálenost pouhých 0,3 m v celém rozsahu ohniskových vzdáleností a jemná reprodukce bodových zdrojů světla
  • Využití skla ED, asférického optického členu ze skla ED a tří asférických optických členů
  • Antireflexní vrstvy Nano Crystal Coat potlačují výskyt reflexů a závoje
  • Rozměry objektivu zajišťují extrémně vysoký standard optického výkonu, přičemž je zachována vynikající přenosnost; zasouvací mechanismus, který lze aktivovat bez stisknutí tlačítka, snižuje celkovou délku objektivu a zaručuje jeho snadnou přenosnost
  • Objektiv byl navržen s ohledem na odolnost proti vnikání prachu a kapající vody, na povrch předního optického členu byla nanesena fluorová vrstva

Zásadní vlastnosti objektivu NIKKOR Z 35 mm f/1,8 S

  • Využití nového systému kombinovaného zaostřování zajišťuje tiché, rychlé a přesné automatické zaostřování a výkonné formování obrazu v libovolné zaostřitelné vzdálenosti
  • Využití dvou optických členů ze skla ED a tří asférických optických členů
  • Antireflexní vrstvy Nano Crystal Coat potlačují výskyt reflexů a závoje
  • V zájmu zajištění odolnosti proti vnikání prachu a kapající vody byl utěsněn celý objektiv včetně pohyblivých částí

Zásadní vlastnosti objektivu NIKKOR Z 50 mm f/1,8 S

  • Využití dvou optických členů ze skla ED a dvou asférických optických členů
  • Antireflexní vrstvy Nano Crystal Coat potlačují výskyt reflexů a závoje
  • Využití nového výkonného krokového motoru (STM) zajišťuje tiché a přesné automatické zaostřování jak snímků, tak videosekvencí
  • V zájmu zajištění odolnosti proti vnikání prachu a kapající vody byl utěsněn celý objektiv včetně pohyblivých částí


 

Význačné vlastnosti adaptéru bajonetu FTZ

  • Fotografování s automatickou expozicí nebo automatickým zaostřováním/au­tomatickou expozicí je k dispozici u přibližně 360 objektivů NIKKOR F počínaje typy se systémem AI (některé objektivy však neumožňují využívat automatické zaostřování/au­tomatickou expozici)
  • Charakteristické vlastnosti objektivů NIKKOR s bajonetem Nikon F lze využít na fotoaparátech s bajonetem Nikon Z
  • Vestavěná redukce vibrací ve fotoaparátu při nasazení objektivu NIKKOR F bez vestavěné redukce vibrací, ideální také pro záznam videosekvencí
  • Redukce vibrací objektivů NIKKOR s bajonetem Nikon F účinně spolupracuje s vestavěnou redukcí vibrací ve fotoaparátu a snižuje účinky chvění fotoaparátu díky potlačení účinků vibrací ve třech osách
  • Různé části těla adaptéru jsou účinně utěsněny pro zajištění odolnosti proti prachu a kapající vodě ekvivalentní objektivům NIKKOR s bajonetem Nikon F
  • Lehká a odolná konstrukce kladoucí důraz na celkovou dokonalost ovládání

Plán vývoje objektivů NIKKOR Z


Informace o plánu vývoje včetně dat uvedení se mohou změnit. Názvy výrobků uvedených po objektivu NIKKOR Z 58 mm f/0,95 S Noct zatím nejsou konečné.

Nový objektiv AF-S NIKKOR 500 mm f/5,6E PF ED VR

AF-S NIKKOR 500 mm f/5,6E PF ED VR je vysoce výkonný superteleobjektiv formátu FX s ohniskovou vzdáleností 500 mm. Využití fázového Fresnelova optického členu (PF) významně snížilo velikost a hmotnost objektivu, díky čemuž je snadné a zábavné fotografovat extrémně dlouhou ohniskovou vzdáleností i z ruky.

Objektiv má výrazně zmenšené rozměry, jeho největší průměr je 106 mm a délka je 237 mm. Váží přibližně 1 460 g (zhruba stejně jako AF-S NIKKOR 70–200 mm f/2,8E FL ED VR) – ostatní 500mm objektivy zpravidla váží přes 3 000 g. AF-S NIKKOR 500 mm f/5,6E PF ED VR je rovněž zkonstruován s přihlédnutím k odolnosti vůči prachu a kapající vodě, což z něj spolu s fluorovou vrstvou na předním optickém členu činí velmi všestranný objektiv.

Více informací naleznete na stránkách Nikonu!

Nikon D7500 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    23.08.2018 22:07
    Reaguje na Lukáš Burget 23.08.2018 16:59:

    "Já nijak nerozporuji, že uvedené přístroje mají po technické stránce..." - zobrazit celý komentář

    No, ale M50 a NIKON Z je trochu jiná liga :-)
    Jako okresní přebor a extraliga ...

    https://magazin.aktualne.cz/foto/blizi-se-konec-zrcadlovek-nova-profesionalni-bezzrcadlovka-o/r~24bd5352a6dd11e8b295ac1f6b220ee8/?utm_source=atlasHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=recombee1&utm_term=position-0&utm_campaign=Aktualne&redirected=1535054338

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    24.08.2018 09:02
    Reaguje na Petr Dvořák-obrazprovas.cz 23.08.2018 22:07:

    "No, ale M50 a NIKON Z je trochu jiná liga :-) Jako okresní přebor a..." - zobrazit celý komentář

    Ale já přece APS-C bezzrcadlovky Canonu a full-frame bezzrcadlovky Nikonu nesrovnávám. Obrovský technologický rozdíl mezi touto technikou je jasný na první pohled. Já mluvím o přístupu Nikonu k zákazníkům, o tom, že Nikon kašle na ty spotřebitele, kteří potřebují základní přístroj a ne profesionální zařízení za mnoho desítek tisíc.

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    24.08.2018 09:33
    Reaguje na Lukáš Burget 24.08.2018 09:02:

    "Ale já přece APS-C bezzrcadlovky Canonu a full-frame bezzrcadlovky Nikonu..." - zobrazit celý komentář

    No pokud někdo chce základní přístroj - levnou, ale kvalitní zrcadlovku pod 10 000 je tam NIKON D3400.
    Za tu cenu dost dobrý stroj pokud je to moc peněz kompakt za 5000 se taky určitě najde. A kdo chce víc může sáhnout po D850. A kdo chce něco jiného než zrcadlo CSC Z právě vyplnilo díru v trhu žlutých přístrojů.
    Nemyslím si, že půjdou do něčeho podobného, ale s DX, ale necháme se překvapit

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Autor
    24.08.2018 10:48
    Reaguje na Petr Dvořák-obrazprovas.cz 24.08.2018 09:33:

    "No pokud někdo chce základní přístroj - levnou, ale kvalitní zrcadlovku pod..." - zobrazit celý komentář

    Já musím souhlasit s Montypeterem. Nikon má opravdu široký výběr levných zrcadlovek, některé jsou dokonce i celkem malé (jako třeba nejnovější přírůstky do 5xxx řady) a nesmíte zapomínat ani na kousky z druhé ruky. Třeba takový Nikon d7100 stojí z bazaru jen něco přes 10 tisíc a nemyslím si, že by amatér potřeboval něco o hodně lepšího. Nicméně pokud ano, na výběr má: D7200 je opravdu dobrá a D7500 je po optické stránce výborná (a jako amatérská zrcadlovka byl představen loni na jaře - nebylo to před dvěma lety a nebyl to Nikon D5600).
    Pokud Vám vadí, že Nikon nemá žádné novější (=modernější a lepší) zrcadlovky, je to zkrátka tím, že jsme právě v mezidobí, kdy se toho hodně děje a něco chystá. Nikon teď směřoval téměř veškerou svou pozornost na bezzrcadlovkový systém a navíc podle úniků informací by mohl být nástupce D3400 hned za rohem.
    V reakci na úplně první komentář bych chtěl dodat ještě jednu věc - není pravda, že Nikon "zapomíná" pouze na amatérské fotografy. Vzpomeňte si, jak dlouho už jsou na trhu D610 (resp. D600) a D750. Správné odpovědi jsou 6 a 4 roky. D750 byla po zhruba 3,5 roku naprosto výbornou a téměř jednoznačnou volbou třeba mezi svatebními fotografy a dalším profesionály, kteří nepotřebují třeba vysoké fps nebo rozlišení. Teď už této zrcadlovce začíná docházet dech a v porovnání s konkurencí už to není až tak dobrá volba (ale kdo by s tunou vybavení měnil systém?). Takže kdo momentálně chce něco výkonného (=nového) v této třídě, musí jít do Z6, která nemá druhý slot na paměť. Takže ani ta není moc dobrou volbou. Ale odpovím si na to sám, zase si myslím, že jsme zkrátka v mezidobí a snad se něco chystá. Nikon postupuje od nejdražších modelů, takže po D5, D850 by měl přijít nástupce D750 - a pokud by nástupcem byla Z6, tak by měl přijít nástupce D610 (a ten už by vážně měl přijít, Canon nástupce vstupního modelu na FX formát představil loni).

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    24.08.2018 14:44
    Reaguje na Jan Pánek 24.08.2018 10:48:

    "Já musím souhlasit s Montypeterem. Nikon má opravdu široký výběr levných..." - zobrazit celý komentář

    Já jsem mluvil o bezzrcadlovkách. O zrcadlovkách Nikonu se nehádám a ani nepíšu, že by D3400 byla špatná. Píšu jen, že byla uvedena už před dvěma roky a že se jednalo jen o minimální upgrade ještě staršího modelu.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram