Recenze AF-P Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR

Když řeč přijde na teleobjektivy, každého napadne rozsah ohnisek 70-300mm nebo 70-200mm. Testovaný Nikon patří do první kategorie, nabídne horší světelnost, ale kompaktní rozměry, nízkou hmotnost, dobrou optickou kvalitu a příjemnou cenu.

Úvod

Ještě než se objektivu podíváme na zoubek, je potřeba si ujasnit, který model vlastně testujeme. Nikon totiž ve svém portfoliu má dva podobné objektivy, které se ale liší v jednom naprosto zásadním parametru. Zatímco testovaný AF-P Nikkor 70–300mm f/4.5–5.6E ED VR je určen pro Full Frame zrcadlovky (je pochopitelně kompatibilní i s APS-C zrcadlovkami), tak AF-P DX NIKKOR 70–300mm f/4.5–6.3G ED (VR) je určen pouze pro APS-C zrcadlovky.

Když přišel testovaný zoom objektiv na trh, byl jsem radostí bez sebe. Byl to bec první FX telezoom objektiv s novým krokovým ostřicím motorkem AF-P. Tento ostřicí systém se již dříve objevil na některých objektivech pro APS-C (včetně toho objektivu, který byste si mohli plést s testovaným) a fungoval velmi dobře.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Nové ostření je totiž skoro ve všech ohledech lepší než starší AF-S. Je značně rychlejší, je tišší, je přesnější. To zní jako výhra na plné čáře, ale je tu jedna pro některé fotografy zásadní nevýhoda. AF-P ostření je plně elektronické, což znamená, že ho výrobci momentálně neumí spárovat se stupnicí náhledu zaostřené vzdálenosti. Takže na objektivu nepoznáte, na jakou vzdálenost je právě zaostřeno. Možná si říkáte, že to ve většině situací nepoužijete a máte pravdu. Ale v některých situacích to je třeba. Například jsem vzal tento objektiv na nedávné zatmění Měsíce (neměl jsem po ruce nic delšího) a na nekonečno jsem musel ostřit pomocí živého náhledu, nikoliv jednoduše přes tuto stupnici.

AF-P tedy není ideálně optimalizováno na ruční ostření. Já osobně vidím ještě jeden menší problém v tom, že u AF-P ostření musím mít zapnutý foťák, jinak totiž otáčení ostřicím prstencem nemá žádný vliv. Ale abych mu nekřivdil, když jsem fotil zatmění Měsíce, tak se to trošku hodilo, protože jsem objektiv na nekonečno nastavil pouze jednou a nemusel jsem se bát, že při následné manipulaci (když je foťák už vypnutý) omylem objektiv přeostřím. Obecná nevýhoda tohoto ostření je potom zpětná nekompatibilita s některými staršími zrcadlovkami.

Parametry

  • Rozsah ohnisek: 70–300 mm
  • Systém: Full Frame
  • Světelnost: f/4.5–5.6
  • Minimální zaostřovací vzdálenost: 120 cm
  • Maximální zvětšení: 1:4
  • Průměr filtru: 67 mm
  • Konstrukce: 18 optických členů ve 14 skupinách
  • Počet lamel clony: 9
  • Rozměry (průměr×délka): 80,5 mm×146 mm
  • Hmotnost: 680 gramů
  • Pro zrcadlovky: Nikon
  • Cena:

Design a ergonomie

Objektiv je celkem lehký (680 gramů) a celkem kompaktní (80,5×146 mm), jedná se o jeden z nejlehčích a nejmenších teleobjektivů na trhu. Z velké části to je dáno mírně horší světelností, která je však pro třídu 70–300mm objektivů typická. Neměli bychom opomenout ani fakt, že se objektiv při zoomování vysouvá, a to zhruba o 5,5 cm. Přední člen se neotáčí.

Na objektivu se nachází dva přepínače a dva gumové prstence. Úzký prstenec blíže bajonetu slouží k ostření, má plynulý chod a bohužel nemá vůbec žádné zarážky na nekonečnu ani nejbližší zaostřitelné vzdálenosti, takže při manuálním ostření nepoznáte, že už to dál nejde. Větší prstenec s příjemným chodem slouží k zoomování.

Dva přepínače slouží ke změně ostřicích režimů a VR, tedy optické stabilizace. První přepíná režimy A/M (automatické ostření s možnou ruční korekcí), M/A (ruční ostření s možným automatickým přeostřením) a M. Druhý slouží k nastavení VR a má polohy OFF, NORMAL a SPORT. Bohužel chybí omezovač ostření na určité vzdálenosti, který by se hodil.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    20.08.2018 10:22

    Já ho mám a na NIKON D7200 updatoval jsem firmware a stabilizace se vypne sama po umístění na stativ. Právě jsem ho vyměnil za Tamron 70 - 300 a ta váha a rychlost ostření je úžasná a jsem s ním maximálně spokojený, i kresba parádní až na těch 300mm, ale to je hrana všech těchto levnějších telat. Kupoval jsem ho nový asi před rokem za 8000 Kč za ty peníze nic lepšího neseženete.
    Vřele můžu doporučit i pro nahrávání videa a absolutně tiché použití.

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    20.08.2018 10:31

    Jéé je omlouvám se můj příspěvek patří k objektivu verze DX :-)

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Autor
    21.08.2018 09:27
    Reaguje na Petr Dvořák-obrazprovas.cz 20.08.2018 10:31:

    "Jéé je omlouvám se můj příspěvek patří k objektivu verze DX :-)..." - zobrazit celý komentář

    A já ještě ten první odstavec zvýraznil, aby nedošlo k mýlce... :-) Nevím proč, ale tyhle dva objektivy se pořád zaměňují mezi sebou. Tento je samozřejmě pro FX.

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Autor
    21.08.2018 09:31
    Reaguje na Radim Masiarik 20.08.2018 09:24:

    "Ještě bych dodal že na starších tělech jako třeba D7200 i D610 nejde..." - zobrazit celý komentář

    Nemáte pravdu, na těle objektivu jsou přepínače ostření i VR, jak jsem psal v článku:
    "Dva přepínače slouží ke změně ostřicích režimů a VR, tedy optické stabilizace. První přepíná režimy A/M (automatické ostření s možnou ruční korekcí), M/A (ruční ostření s možným automatickým přeostřením) a M. Druhý slouží k nastavení VR a má polohy OFF, NORMAL a SPORT. Bohužel chybí omezovač ostření na určité vzdálenosti, který by se hodil."
    Jediný problém na starších zrcadlovkách je to, že se musí aktualizovat firmware, aby byly plně kompatibilní s novým ostřením AF-P. Každopádně na mé D610 i D7100 objektiv funguje bez nejmenších problémů :-)

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    21.08.2018 19:10
    Reaguje na Jan Pánek 21.08.2018 09:27:

    "A já ještě ten první odstavec zvýraznil, aby nedošlo k mýlce... :-) Nevím..." - zobrazit celý komentář

    :-) jj jsou to dvojčata ! Na DX vypnutí stabilizace není, ale jak jsem psal v mém příspěvku :
    Jak ho dám na stativ můžu fotit a sám stabilizaci vypne. Po sundání normálně funguje :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram