Full Frame Tamron 17-35mm f/2.8-4: levný a lehký širokáč

Tamron dnes představil širokoúhlý fullframe zoom objektiv pro zrcadlovky Nikon a Canon. Mezi jeho přednosti patří hlavně kompaktní rozměry, nízká hmotnost a příznivá cena.

Tamron 17–35mm F2.8–4 Di OSD je kompaktní a levný širokoúhlý objektiv, takže svými parametry představuje přímou konkurenci pro objektivy jako Tokina 17–35mm f/4, Nikon 18–35mm f/3.5–4.5, Canon 17–40mm f/4, které všechny nabídnou závit pro filtry, solidní světelnosti a hlavně cenu okolo 20 tisíc korun. 

Tamron si však přichystal několik novinek, se kterými chce tuto konkurenci překonat. Asi tou nejzajímavější je nové ostření označované jako OSD. To má být nejen rychlejší, ale hlavně tišší oproti konkurenci i dřívějším modelům Tamronu. 

Objektiv má pochopitelně pokročilé technologie povrchové úpravy optických členů, což redukuje nepříjemné odlesky v protisvětle. Optická soustava se skládá z 15 členů v 10 skupinách. Čtyři optické členy jsou typu Low Dispersion a dva jsou asférické. 

Hmotnost objektivu je 460 gramů, rozměry potom 84 mm×93 mm (průměr×délka). Závit na filtry má průměr 77 mm. Tělo má ochranu proti nepříznivému počasí. 

Minimální zaostřovací vzdálenost je 28 cm, což dělá maximální zvětšení 0,2×. Počet lamel clony je 7 a maximální clonové hodnoty jsou f/16–22.

Objektiv celkem překvapivě postrádá optickou stabilizaci obrazu. Kvůli kompaktním rozměrům a důrazu na tiché ostření se můžeme domnívat, že by mohla následovat i druhá verze tohoto objektivu, která bude určena pro bezzrcadlovky.

Nejdříve se začne prodávat verze pro Nikon, a to 4. září. Datum dostupnosti verze pro Canon zatím není známé. Oficiální cena pro USA je 599 dolarů (asi 13 300 Kč bez DPH), nicméně některé české e-shopy objektiv vypsaly za cenu 18 990 Kč.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram