Téma "Dvojportrét" - hodnocení Okem profesionála červen 2018

V červnovém tématu "Dvojportrét" jste se s námi podělili o 59 fotografií. Fotografie hodnotila profesionální fotografka Lenka Hatašová - v článku přinášíme galerii vybraných snímků s jejími komentáři. Vítěz získává cenu od Centrum FotoŠkoda. Podívejte se, jak bylo toto téma zpracováno.

Než přistoupíme k hodnocení, chtěli bychom připomenout, že tématem seriálu „Okem profesionála“ na léto je „Co červenec nedovaří – srpen nedopeče". Vložit můžete fotografie zde na webu do galerie od 1.7 do 31.8. 2018. Téma hodnotí profesionální fotograf Kamil Varga. Vybraná fotografie získá odměnu od Centrum FotoŠkoda.

Soutěžní téma Dvojportrét ve vás vzbudilo velký zájem, ze spousty zajímavých snímků bylo opravdu těžké vybrat mých subjektivních TOP TEN, takže jsem jich vybrala rovnou magických DVANÁCT. Sešlo se i několik pěkných dvojportrétů zvířat či v kombinaci s nimi, což spadá ale spíš pod jiné zadání.

Začnu nejvtipnější dvojicí:


HawyCZek | Jr. & Sr.

Skvělá montáž, která na první pohled vypadá jako napůl oholený muž. Při bližším zkoumání obou tváří jsem ale přišla na to, že jde o spojení dvou různých lidí, možná otce se synem? Precizní práce, před autorem smekám!


jicha | dvojportrét

Vtipná momentka dvou vousatých kuřáků s dobře vychycenou kompozicí natočení hlav v protisměru. Kdyby hlava spodního muže nezasahovala do rámu obrazu, bylo by to ještě lepší!

FOTO FRANTISEK GLOMBEK
František Glombek | Těžký den

Pěkný stylizovaný dvojporzrét s koštětem, který jeho autor nazval „Těžký den“ se mi líbí jak kompozicí, tak nasvícením. Figury jsou navíc skvěle vycentrované mezi obklady a dírami na zdi, vrhají i poměrně zajímavý stín. Jediné, co bych snímku vytkla, je pravá ruka sedící dámy. Pravý loket vytočený lehce do strany by působil přirozeněji i lépe v kompozici, takhle vypadá ruka trochu křečovitě, říkám tomu "packa " :-)

HawyCZek | Trojportrét
HawyCZek | Trojportrét

I když se u této fotografie jedná o trojportrét, udělala jsem vyjímku a fotku do výběrové série zařadila, moc se mi líbí. Perfektní jsou „tvrďácké“ pozice kluků se založenýma rukama, taktéž jejich výrazy. Celkovou atmosféru fotky umocňuje její snímání širokoúhlým objektivem z podhledu, kluci tak ještě „povyrostli“. Vhodný je i výběr prostředí s graffiti zdí, v tomto případě mi ani moc nevadí, že jim čmáranice občas vykukují z hlavy.

yessica | Dva bratři
yessica | Dva bratři

Pro takovéhle fotografie mám velkou slabost, miluji temné portréty pořízené jen v malých fragmentech světla. V tomto případě se vzhledem k tvrdosti a rozložení osvícení jedná nejspíš o sluneční světlo, i když něčeho podobného se dá dosáhnout i studiovými blesky. Fotografie má úžasnou atmosféru a i když objekty jsou osvětlené jen v náznaku, o co na fotce jde, je naprosto jasné.


Orizuru | Zrcadlení

Perfektní zrcadlová koláž, ve které z portrétu vznikl dvojportrét. Vlasy jsou moc hezky rozfoukané, sama vím, jak je občas náročné pustit při fotografování větrák tak, aby to vypadalo dobře. Fotgrafii není absolutně co vytknout, jen snad to, že já bych si zvolila Nikon :-)

Lenny | Když ji miluješ…
Lenny | Když ji miluješ…

Krásná interakce dvou dívek v dvojportrétu, kterou její autor nazval Adel a Ester. Vtipný je nápad s pánskými klobouky, líbí se mi i způsob jednosměrného nasvícení. Sepnuté ruce dívky bych jen ve vrstvách lehce ztmavila, aby byla pleťovka na fotce jakž takž rovnoměrná, vždycky to působí lépe.


vashek | Pod Zlatým Viklanem

Perfektní barevná hra barmských mnichů oděných v červené sutře na pozadí modrého nebe. Moc hezká je kompozice i vtipný moment, kdy si jeden z aktérů utírá obličej. Jen poodstoupit trochu dál, aby měl první mnich na fotce celé nohy, a bylo by to na jedničku s hvězdičkou!


fialový poustevník | Mahagonový dvojportrét

Dvojportrét dvou černošek s názvem Mahagon hraje moc příjemnými barvami, vlasy a pozadím počínaje a rolákem jedné z žen konče. Perfektní kompozice a poměrně měkké světlo dodávají snímku lehkost, navíc vzhledem k exotickému původu obou objektů nelze fotografii prostě přehlédnout.


Moni Sandrová | Černobílá

Takzvaný black&white na druhou, černobílá fotografie, na které je zobrazená „černobílá“ dvojice žen, je moc zajímavá. Skvělá je kompozice vzájemného anfasu a profilu, nevadí mi ani ruka, která jakoby trčí v prostoru, snímku dodává jakýsi rytmus. Já osobně bych ženě vlevo trochu v retuši upravila vzadu vlasy, ale to je spíš moje osobní obsese.


Stanislav Souček | Ideální žena

Portréty za sklem mám moc ráda, odrážejí hned několik realit najednou. U této fotografie se mi navíc líbí její zlatavý nádech, těžko říct, zda vznikl až v postprodukci či zda jeho autor krásně zachytil podvečerní světlo s fragmentem zapadajícího slunce.


Petr52 | Přátelství

Pro mě nejzajímavějším dvojportrétem celé série je tahle vlasová skrumáž, která vlastně klasickým dvojportrétem ani moc není. Zachytit vlasy v tak pěkné kompozici ve chvíli, kdy obě dívky hodily hlavou do strany, to chce pořádnou práci (anebo velké štěstí v kouzlu okamžiku). Navíc blond vlasy ve světlém poli krásně hrají oproti tmavým vlasům v poli tmavém, stejně krásně rytmizuje i oblečení obou objektů. Blahopřeji autorovi snímku k vítězství v soutěži s názvem Dvojportrét!

Vítězná fotografie je Petr52Přátel­ství

Gratulujeme!

Připomínáme, že tématem seriálu „Okem profesionála“ je „Co červenec neuvaří – srpen nedopeče"Vlo­žit můžete fotografie zde na webu do galerie od 1.7 do 31.8. 2018. Téma hodnotí profesionální fotograf Kamil Varga. Vybraná fotografie získá odměnu od Centrum FotoŠkoda.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Stanislav Souček
    Stanislav Souček
    12.08.2018 17:33

    Jsem polichocen, že jsem se dostal do výběru! Blahopřeji vítězi! Jeho fotografie vyhrála právem!

  • František Glombek
    František Glombek
    13.08.2018 17:06

    Ahoj, gratuluji Petrovi ! :)

Vkládání komentářů je uzamčeno.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram