Řada bezzrcadlovek Nikon 1 je oficiálně ukončena

Řada bezzrcadlovek s 1" senzorem a vlastní řadou výměnných objektivů Nikon 1 oficiálně patří minulosti. Kompaktní fotoaparáty s důrazem na rychlost a jednoduchost si zřejmě nenašly cestu k srdcím zákazníků a tak je Nikon nyní opouští. Ne však bez nástupce - jak se proslýchá (a vedení Nikonu potvrdilo), Nikon pracuje na nové řadě bezzrcadlovek na příští rok. Půjde však o odlišný systém.

Poslední modely přibyly do systému v roce 2015 (J5 a S2) a vzhledem k oficiálním informacím o vývoji nového systému se dalo čekat, že Nikon už nebude systém Nikon 1 dále rozvíjet.

Nástupce bude pravděpodobně bližší současnému standardu, tedy APS-C nebo FF přístroj.

Bezzrcadlovky s menšími čipy (které zkoušel kromě Nikonu i Pentax nebo Samsung) se velkými hity zřejmě nestaly, asi kvůli konkurenci „profikompaktů“ s obdobně velkými senzory (řada Sony RX100 nebo Canon GX).

Uživatelé jedničkových Nikonů však nemusí zoufat, neznamená to, že vaše přístroje přestanou ze dne na den fungovat a nabídka objektivů pro systém není špatná taková, jaká je.

Pro ty z vás, které bezzrcadlovky Nikon dosud nezaujaly a pošilhávali jste po konkurenci je to dobrá zpráva, protože to znamená, že Nikon má volné ruce pro vývoj nového systému, který vás třeba osloví více.

Osobně jsem velmi zvědavý, s čím Nikon přijde. Co myslíte, bude to fullframe, APS-C nebo něco jiného? 

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    17.07.2018 14:41

    Takže tipuji: Bude to full-frame s cenou těla nad 30000. Fotoaparáty se už dnes kvůli fotomobilům neprodávají po milionech, ale málem po kusech. Šanci tak má systém, kde bude vysoká kusová marže. A takovou marži si může výrobce napočítat jen u systému vysoké kusové ceny. A za vysokou cenu musí něco ekvivalentního nabídnout, tudíž fullframe. Třeba se mýlím, ale obávám se, že APS-C přístroje pro nadšeného amatéra za patnáct včetně objektivu se bohužel od Nikonu nedočkáme.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    18.07.2018 13:09
    Reaguje na Lukáš Burget 17.07.2018 14:41:

    "Takže tipuji: Bude to full-frame s cenou těla nad 30000. Fotoaparáty se už..." - zobrazit celý komentář

    Mám za to, že i "fullframe" systém potřebuje obojí, podobně jako má třeba Sony mezi bezzrcadlovkami APS-C i fullframe řadu s jedním bajonetem.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram