Jak fotit úplné zatmění Měsíce 27.7.2018 aneb nenechte zahálet své teleobjektivy

Už brzy, 27. července 2018 od 20:47, můžeme u nás pozorovat úplné zatmění Měsíce. Připravili jsme pro vás malou průpravu, jak tento unikátní úkaz, úplné zatmění Měsíce, u nás nafotit, aneb nenechte zahálet své teleobjektivy!

Blíží se datum, kdy opět budeme svědky, pokud nám počasí bude nakloněno, úplného zatmění Měsíce. Pro astronomy to bude jedno z nejzajímavějších zatmění našeho souputníka v tomto desetiletí. Jeho dráha bude procházet stínem naší matičky Země, a to téměř přímo středem.
Také pro fotografy to může být výzva zachytit jednotlivé části zatmění až do úplného vrcholu. Nenechme se mýlit, Měsíc z oblohy nezmizí. Díky atmosféře planety Země, která lomí paprsky Slunce, zůstane trochu osvětlen zbytky dopadajícího světla. Můžeme čekat zbarvení od červené přes červenohnědou až po hnědé. Vše nám bude mixovat atmosféra Země.


Obr. 1: Úplné zatmění Měsíce

Canon EOS 7D, ISO: 1600, čas: 0,6s, clona: 5,6, ohnisko: 640mm (na manuál ze stativu) 

Pozorování zatmění Měsíce

Tento jev můžeme sledovat 27.7.2018 večer, a to ihned, jakmile Měsíc bude vycházet nad východním obzorem. To nastane ve 20:47. V tuto dobu již bude probíhat částečně zatmění. Úplné zatmění začne ve 21:30 a jeho délka bude necelou hodinu a tři čtvrtě. Poté opět vystoupí postupně ze stínu. Konec částečného zatmění bude přibližně 20 minut po půlnoci. 


Obr. 2: Částečné zatmění Měsíce

Canon EOS 5D MkIV, ISO: 640, čas: 1/640s, clona: 5,6, ohnisko: 380mm (na manuál z ruky) 

Planety viditelné na obloze

Na obloze dále uvidíte pod Měsícem planety, načervenalý Mars, směrem na jih Saturn a jihozápadním směrem Jupiter.

Obr. 3: Celkové foto širokým objektivem – rozmístění na obloze

Tabulka časů

Pro úplnost přidávám tabulku časů (SELČ). Východ Měsíce je platný pro polohu v Praze.

Začátek částečného zatmění 20:24:27 (1)
Východ Měsíce 20:47
Začátek úplného zatmění 21:30:15
Maximální fáze zatmění 22:21:43
Konec úplného zatmění 23:13:12
Konec částečného zatmění 00:19:00

(1) Není pozorovatelné v ČR

Fotografování zatmění Měsíce

A teď k focení. Pro zachycení Měsíce se používají objektivy s ohniskem od 300mm a výše. Širším ohniskem pak můžete  sestavit celý průběh do jedné fotografie. Stativ je nutností, světla při úplném zatmění už moc není. Zároveň je potřeba si uvědomit, že Měsíc i obloha jsou v pohybu. Toto nemusí řešit ten, kdo použije paralaktickou montáž sledující pohyb oblohy. Pokud ji však nevlastníte, musíte limitovat čas, aby nedošlo k rozmazání pohybem.  Neostrost je závislá na tom, co oko snese a jaké je ohnisko objektivu. Orientačně pro objektiv 400mm by se měl expoziční čas pohybovat do 0,5 sec. Nejedná se o rychlý děj, takže budeme mít pohodlný prostor experimentovat se správnou expozicí. Nejlepší volbou je nastavení fotoaparátu v manuálním režimu expozice, volte i manuální ostření nejlépe ostřete přes živý náhled. 

Rozdíl mezi osvětlenou a neosvětlenou částí je dosti velký, můžeme si pohrát i s HDR.

Příklady a inspirace na www.mychparfotek.cz

Můžeme se těšit na zajímavé divadlo, tak ať se vše podaří.

Canon EOS 5D Mark IV lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram