Barvy v digitální fotografii

Barevné digitální snímání je založeno na skládání barev. Kromě vysvětlení tohoto principu v článku najdete vysvětlení pojmu barevná hloubka, co je bit a byte. Tyto znalosti jsou předpokladem pro výpočty, jak velkou paměť bude zabírat váš barevný obrázek.

Světlocitlivá čidla jsou schopna rozlišit pouze jas dopadajícího světla. Proto první digitální fotoaparáty byly černobílé. Barevné snímání využívá principů skládání barev.

Jak se skládají barvy?

Základem barevného snímání je fyzikálním zákon, který říká, že složením různých odstínů základních barev červené (R-red), zelené (G-green) a modré (B-blue) lze vytvořit jakoukoliv barvu. Smícháním stejného množství červené ® a zelené (G) vzniká žlutá (Y-yellow), která je pak doplňkovou barvou k modré. Smícháním stejného množství červené ® a modré (B) vzniká purpurová (M-magenta), která je pak doplňkovou barvou k zelené. Smícháním stejného množství zelené (G) a modré (B) vzniká azurová (C-cyan), která je pak doplňkovou barvou k červené. Smícháním červeného, zeleného a modrého světla vzniká bílé světlo. Smícháním doplňkových barev (CMY) vzniká černá (K-blacK).

Tyto základní principy jsou ukázány na následujícím obrázku:

Barvy

Skládání základních barev RGB se využívá v digitálních fotoaparátech pro snímání barevného obrazu. Při tisku se naopak používá doplňkových barev CMY a černé (K), neboť namíchat černou smícháním doplňkových barev CMY je v praxi obtížné.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram