Hloubka ostrosti a clona, lek. 16

Existují různé tabulky a aplikace, které počítají hloubku ostrosti v závislosti na clonovém čísle a ohniskové vzdálenosti objektivu. V praxi však na tabulky není čas a musíte se rozhodovat rychle. Součástí velkého množství objektivů je zajímavá pomocná stupnice, která vám pomůže alespoň v začátcích, než získáte ten správný odhad. Tuto pomůcku si vysvětlíme v tomto článku.

Clonové číslo objektivu

Clona je přepážka s otvorem uprostřed, která je součástí objektivu. Velikost otvoru v cloně lze měnit a tímto způsobem regulovat množství světla, které prochází objektivem a dopadá na film. Čím je otvor větší t.j. clona je více otevřená, tím více světla bude dopadat na film. Spolu s dobou otevření závěrky fotoaparátu je to druhý parametr, kterým je určena expozice t.j. osvětlení světlocitlivé vrstvy filmu.

Velikost otvoru clony se nenastavuje plynule. Existují normované polohy otevření clony, které se značí clonovými čísly f. Standardní řada těchto čísel je f/1, f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22. Některé objektivy umožňují nastavovat i půlpolohy např. f/13 mezi f/11 a f/16. S rostoucím clonovým číslem klesá velikost clonového otvoru. Systém čísel f je normován tak, že při stejném clonovém čísle f bude dopadat na film vždy stejné množství světla, aniž by záviselo na typu objektivu. V případě, že zvětšíme clonové číslo o jednu otáčku (např. z 5.6 na 8), snížíme množství světla dopadající na políčko filmu na polovinu. Vedle množství světla však změníte i hloubku ostrosti snímaného obrazu.

Umí Váš objektiv určit hloubku ostrosti?

Podle clonového čísla, které nastavíte na vašem objektivu, rozhodujete, v jakém pásmu bude váš snímek dokonale ostrý. Hloubce ostrosti byla věnována minulá lekce FotoŠkoly. Velmi užitečnou pomůckou, která umožňuje odhadnout zaostřené pásmo, je speciální stupnice, která bývá součástí většiny objektivů.

Jak toto funguje si ukážeme na následujících dvou obrázcích.

obr. 1




Nezacloněnému objektivu odpovídá malá hloubka ostrosti (obr.1). To znamená, že ostré je jen úzké pásmo.

obr. 2




Se zacloněním objektivu se toto pásmo rozšíří t.j. hloubka ostrosti zvětší (obr.2).

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram