Vyhlášení vítězů Sony World Photography Awards (SWPA) 2018

Vyhlášení soutěže Sony World Photography Awards (SWPA) 2018 proběhlo minulou středu na Londýnském ceremoniálu. Hlavní hvězdou letošního ročníku byla německá fotografka Candida Höfer, která byla v rámci soutěže oceněna za mimořádný přínos světové fotografii. Do 11. ročníku byl přihlášen rekordní počet 320 000 fotografií z více než 200 zemí. Veřejnost se dozvěděla jména vítězů na prvních třech místech v každé profesionální kategorii, celkového vítěze profesionální i otevřené kategorie soutěže, vítěze mládežnické kategorie a kategorie škol. 

Na ceremoniálu So­ny World Photography Awards 2018 (SWPO), které se konalo tradičně v Londýně, jsme měli příležitost sle­dovat na vlastní oči průběh slavnostního vyhlášení této prestižní soutěže. V článku vám přinášíme výsledky celkového pořadí a vítězné fotografie na oceněných místech. 

Sony World Photography Awards se vyznačuje svou podporou, kterou věnuje fotografům po celém světě. Mnoho skvělých fotografů čelí potížím nedostaku sponzorů pro pokračování svých projektů, soutěž Sony pro tento účel každoročně obdarovává vítěze studentské kategorie částkou $3 500 (USD) a vítěze profesionální soutěže $7 000 (USD), což je pro představu 73 000 Kč, respektive 146 000 Kč. Cena Sony World Photography Awards výhercům poskytuje možnost dostat se do vědomí a dosáhnout určitého uznání od diváků po celém světě.

Ocenění za přínos fotografii – Candida Höfer

Německá fotografka Candida Höfer je jednou ze světově nejuznávanějších fotografů současnosti. Je známá svými precizními metodami a technikou. Její fotografie rozlehlých prázdných interiérů jsou součástí velkých sbírek po celém světě. Candida Höfer byla v rámci soutěže oceněna za svůj přínos fotografii jako médiu.

Ocenění za přínos fotografii, Musee du Louvre v Paříži, Candida Höfer, Německo

O charakteru soutěže nelze říci, že by patřila mezi snažší. Náš první dojem může zmást náš názor na to, jaká je její skutečná úroveň. To, že se jedná o fotografie na nižší estetické a výtvarné úrovni než u mnoha renomovaných reportážních fotografů, může říct jen divák, který nestudoval soutěž do hloubky. Určitou překážkou pro fotografy, kteří se zúčastnili soutěže, bylo dosáhnout myšlenky, která se nejen promítá v souboru, ale má více vrstev a rozmanité prvky, které původní jednoduchou myšlenku posouvají dále.

Fotograf roku – Alys Tomlinson, Británie

Prestižní titul fotografa roku byl udělen britské umělkyni Alys Tomlinson za její sérii nazvanou Ex-Voto, se kterou vyhrála $25 000 USD. Dílo bylo oceněno porotou za nádherné provedení, technickou dokonalost a ztvárnění pouti jako cesty za poznáním. Součástí vítězného díla jsou portréty, krajiny a zátiší ukazující votivní dary, oběti bohu přinášené z náboženské oddanosti, které jsou na poutních místech v Lourdes, Ballyvourney v Irsku a Grabarce v Polsku. Pro nás, diváky, mohla její série působit poněkud jednoduše, ale sdělení mělo širší škálu prvků než většina ostatních děl.

Fotograf roku – Alys Tomlinsonová, Británie

Když se například rozhlédneme po jiných atraktivních soutěží v naší moderní společnosti, nepřehlédnutelnou je kromě jiných i soutěž Fujifilm X-Photograpers. Můžeme říct, že se jedná o soutěž s dobře zvládnutou atraktivní vizuální stránku. Sony World Photography Awards ve srovnání nabízí divákům možná navíc jednu vlastnost a tou je hloubka sdělení a myšlenková hodnota. Tradice soutěží Press Photo je určitě větší, ale na druhou stranu nám soutěž Sony World Photography Awards též ukazuje, že má veliké ambice ve sdělení, které je ve fotografiích ukryté. Výhodou kromě dosažení určitého uznání a finanční odměny je, že se soutěží v kategoriích jako např. zátiší, kreativní fotka, young photographers či jiných kategoriích a šanci dostávají fotografové žánrů, pro které výrazný způsob zviditelnění kromě tohoto téměř neexistoval. 

Fotograf roku – otevřené soutěže – Veselin Atanasov, Bulharsko

Atanasův snímek byl vybrán mezi 10 vítězi jednotlivých kategorií jako nejlepší jednotlivá fotografie. Atanasov získal ocenění za svoje dílo Early Autumn a obdržel $5 000 USD. Atanasov je IT specialista, fotograf samouk a fotografii se začal věnovat v roce 2014. Vítězná fotografie zachycuje podzim v Národním parku Centrální Balkán.

Fotograf roku otevřené soutěže – Veselin Atanasov, „Early Autumn“, Bulharsko

Všichni vítězové se setkali v Londýně, kde převzali digitální fotovybavení od Sony. Jejich jména jsou uveřejněna v knize vítězů a jejich díla jsou k vidění na výstavě Sony World Photography Awards Exhibition 2018 v londýnské galerii Somerset House. Do 11. ročníku byl přihlášen rekordní počet 320 000 fotografií z více než 200 zemí a regionů. Ty představují některé z vynikajících fotografií současnosti zachycených v minulém roce.

Níže jsou uvedeni vítězové na prvních třech místech kategorií profesionální soutěže, kteří dokumentují světové kulturní, přírodní či politické události a byli vybráni porotou jako autoři zcela výjimečných snímků. U pvního místa je zveřejněna jedna fotografie jako ukázka z celé soutěžní série (7–10 fotografií) vítěze.

Architektura: Gianmaria Gava, Itálie, s dílem Buildings

(Architektura jako čisté geometrické tvary.)

/ 2. Edgar Martins, Portugalsko / 3. Corentin Fohlen, Francie

Problémy současnosti: Fredrik Lerneryd, Švédsko, s dílem Slum Ballet 

(Kibera. Baletní škola v jednom z největších slumů na světě.)

/ 2. Margaret Mitchell, Británie / 3. Alfio Tommasini, Švýcarsko


Kreativní: Florian Ruiz, Francie, s dílem The White Contamination 

(Neviditelná bolest radiace v okolí Fukušimy.)

/ 2. Patricia Kühfuss, Německo / 3. Eduardo Castaldo, Itálie


Současné kauzy a události: Mohd Samsul Mohd Said, Malajsie, s dílem Life Inside the Refugee Camp

(Život v uprchlickém kempu. 25. srpna bylo více než 400 domů zapáleno a do dvou týdnů už víc než sto tisíc rohingských uprchlíků překročilo hranice Bangladéše z Myanmaru.) 

/ 2. Luis Henry Agudelo Cano, Kolumbie / 3. Rasmus Flindt Pedersen, Dánsko


Objevitelská: Alys Tomlinson, Británie, s dílem Ex-Voto 

(Pouť jako cesta za poznáním. Součástí díla jsou portréty, krajiny a zátiší ukazující votivní dary, oběti bohu přinášené z náboženské oddanosti)

/ 2. Antonio Gibotta, Itálie / 3. Maria Petrenko, Ukrajina


Krajina: Luca Locatelli, Itálie, s dílem White Gold 

(Krajina v Apu­ánských Alpách, kde probíhá těžba mramoru od dob antického Říma. Už Michelangelo používal zdejší mramor pro své sochy.)
 / 2. Rohan Reilly, Irsko / 3. Tomasz Padlo, Polsko


Svět přírody & divoká zvířata: Roselena Ramistella, Itálie, s dílem Deep Land 

 (Život pastevců a farmářů na Sicílii, kam se zpátky stěhují i mladí lidé, aby obnovili tradiční zemědělství.)

/ 2. Mitch Dobrowner, USA/ 3. Wiebke Haas, Německo


Portrét: Tom Oldham, Británie, s dílem The Last of The Crooners 

(Palm Tree je poslední bar v londýnském East Endu, který se snaží přežít a hostí každý víkend tři barové zpěváky víc než 40 let)

/ 2. Anush Babajanyan, Arménie / 3. Andrew Quilty, Austrálie

Sport: Balazs Gardi, Maďarsko, s dílem Buzkashi 

(Národní afghánská zábava, násilný souboj jezdců na koních.)

/ 2. Behnam Sahvi, Irán / 3. Matteo Armellini, Itálie

Zátiší: Edgar Martins, Portugalsko, s dílem Siloquies and Soliloquies on Death, Life and Other Interludes 

 (Fotografie vznikly v Národním institutu právního lékařství a forenzních věd v Portugalsku, jedná se o sebevražedné poznámky, dopisy atd.)

/ 2. Tristan Spinski, USA / 3. Werner Anderson, Norsko

Mladý fotograf roku – Megan Johnsonová, USA, 16 let

Soutěž je otevřená fotografům ve věku 12–19. Megan Johnsonová byla oceněna za svoji fotografii Still. Černobílý snímek byl pořízen na útesech v Connecticutu, zachycuje náročnost samoty, které fotografka čelí v každodenním životě.

Studentský fotograf roku – Samuel Bolduc, Kanada, 20 let

Bolduc byl porotci vybrán ze studentů z celého světa za svojí sérii fotografií The Burden. Dílo popisuje zátěž, kterou pro životní prostředí představuje plastový odpad a zdůrazňuje naléhavou potřebu zastavit znečišťování plasty. Bolduc reprezentoval College de Matane a získal pro svou školu cenu v podobě fotografického vybavení od Sony v hodnotě €30 000.

Všechny vítězné snímky, doporučené snímky i fotografie z užšího výběru jsou k vidění na výstavě 2018 Sony World Photography Awards Exhibition v londýnské galerii Somerset House ve dnech 20. dubna – 6. května 2018 www.worldphoto.org/2018exhibition.

Pokud máte zájem se zúčastnit nového ročníku 2019, najdete více informací na stránkách soutěže.

Zdroje: Tisková zpráva Sony World Press Awards (SWPA)

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram