Rozhovor: O kvalitách fotopříslušenství a stativů ProMediaGear

Do České republiky a na Slovensko oficiálně míří stativy a příslušenství ProMediaGear, které sází na maximální kvalitu. V tomto rozhovoru značku představí její distributor Peter Novota za společnost NGPro.

Značka ProMediaGear je v České republice a na Slovensku nová, mohl byste ji představit?

ProMediaGear je společnost, která sídlí v USA. Je to ve své podstatě rodinná firma, kterou založili tři bratři: Tom, Matt, a Dariuz Fudala. Všichni tři mají technické vzdělání. Tom a Matt jsou svatební fotografové a fotografové nejrůznějších společenských akcí. Krátce po roku 2000 otevřeli Matt a Dariuz obchod s přístrojovým vybavením a v roce 2009 společně všichni tři zahájili projekt ProMediaGear. Smyslem bylo – a pořád je – vyvíjet a vyrábět příslušenství pro fotografy a videokameramany. V současnosti, po téměř deseti letech, společnost ProMediaGear dizajnuje a vyrábí široké příslušenství v podobě konzol pro blesky, dvojitých sliderů, stati­vových hlav typu gimbal, a v neposlední řadě také dvou sérií karbonových stativů ProStix.

Co všechno má společnost ve svém portfoliu produktů?

Jak jsem již naznačil, je to široké portfolio příslušenství pro fotografy a kameramany. Jsou to hlavně dvě série stativů ProStix, stativové hlavy typu Gimbal, velmi netradičně, ale funkčně řešená kulová hlava, dále pak jsou to slidery pro kameramany, ale také pro časosběrné fotografie. Zde bych se s dovolením zastavil a doplnil informaci, že slidery PMG jsou tzv. dvojité. To znamená, že jednoduchým otočením slideru kolem své podélné osy je uživatel schopen rovný slider změnit na slider obloukový. Sli­dery jsou k dispozici v různých délkách a s různými úhly zaoblení. Celý sortiment velice vhodně doplňují závěsy pro fotoaparát, případně objektiv, přes rameno, nebo na opasek, konzoly na blesky a různé další užitečné drobnosti. Za funkčně velice dobře domyšlené osobně považuji vzájemnou kompatibilitu všech doplňků a jejich kombinovatelnost.

Z toho nás zaujaly stativy, jaké jsou jejich hlavní výhody?

Stativy ProStix jsou, dovoluji si říct, špičkou mezi stativy, co se týče kvality konstrukce a funkčnosti. V rámci obou sérií jsou v nabídce karbonové stativy výšky od 130 cm do 196 cm, kde počet sekcí nohou je 3 nebo 4. Mezi sériemi jsou rozdíly hlavně v nosnosti stativu. Série TR42 má maximální nosnost 57 kg, maximální zatížení stativů série TR34 je 27 kg. Vzhledem k maximálnímu zatížení je patrný i rozdíl v konstrukci. Nejširší karbonová trubka série TR42 má 42 mm, nejširší trubka série TR34 má 34 mm. U obou sérií je na konstrukci nohou používán desetivrstvý karbon. Zajímavým momentem u všech stativů PMG je také použití hliníku a hlavně nešetření hliníkem. Například zámky nohou jsou frézovány z jednoho kusu hliníku a závit, do kterého zapadá zámek, je také hliníkový. Žádný plast nebo plast s gumou. V nohách stativu jsou samozřejmě integrovány dostatečně dlouhé hroty z nerezové oceli pro lepší ukotvení do měkčího povrchu.

Pro jaké fotografy jsou tyto stativy převážně určeny?

Jsou určeny pro každého fotografa (kameramana), kterému záleží na kvalitě a stabilitě. Dají se využít jako opora pro velké a těžké teleobjektivy, jsou vhodné pro wildlife fotografii, sportovní fotografii, fotografii krajiny. Stativy se rozhodně nezaleknou ani výzvy v podobě snímání panoramat krajiny teleobjektivem.

Co vaše stativy nabídnou oproti konkurenci navíc?

Jednoznačně oproti konkurenci stativ nabízí největší maximální zatížení. Resp. není mi známo, že by byly na trhu dostupné stativy se (skutečným, ne papírovým) maximálním zatížením 57 kg. Dále je to stále ještě únosná hmotnost při nabízeném maximálním zatížení. Kdybychom se bavili o sérii TR34, tak se hmotnosti stativů pohybují kolem 1,8 kg a jsou tak velmi dobře přenositelné.

Další výhodou je, že stativy neobsahují středový sloupek, tzn. není zde přítomen prvek, který může snižovat stabilitu stativu. Dále je pak možné stativy dovybavit půlkulovým adaptérem na doladění přesné horizontální linie. Stativy jsou také výjimečné 5 cm dlouhými hroty z nerezové oceli, hliníkovými zámky sekcí nohou a mnohými dalšími drobnostmi, které nejsou na první pohled vidět, ale zvyšují jak komfort při používání, tak funkčnost stativu.

Kdybyste měl z uvedených výhod vybrat jedinou – proč si fotografové vaše produkty oblíbí?

Jedna charakteristika společná pro všechny produkty? ProMediaGear je poctivá značka, která je zárukou vyladěnosti a robustnosti produktu (úsměv).

Jaké jsou možnosti u stativových hlav ProMediaGear? Jsou stativy ProMediaGear kompatibilní i s hlavami dalších výrobců?

Všechny stativové hlavy ProMediaGear jsou vybaveny univerzálním stativovým závitem 3/8. Jsou tedy kompatibilní se všemi stativy s ukončením pomocí šroubu 3/8.

A, samozřejmě, všechny stativy PMG jsou ukončeny standardním šroubem 3/8. To znamená, že každá hlava se závitem 3/8 se dá namontovat na stativ ProMediaGear.

ProMediaGear nabízí i velké množství příslušenství, vypíchl byste z něj něco zajímavého, co by mělo být ve výbavě každého fotografa?

Tady bude hodně záležet na zaměření fotografa. Pro svatebního fotografa, resp. fotografa portrétů to budou zřejmě konzoly pro blesky, které jsou svou konstrukcí schopny posunout záblesk nad, resp. mimo objektiv tak, že v obraze nevznikají stíny. Pro wildlife fotografa to budou zřejmě stativy a gimbal hlavy, pro krajináře a kameramany stativy a kulová hlava BH1.

Teď mě ale napadá, že pro všechny bude rozhodně vhodný některý ze závěsů fotoaparátu – či už přes rameno, nebo na opasek. Zde bych rád zdůraznil mechanismus spoje, který je konstruován z nerezavějící oceli, je skutečně pevný a zároveň lehce ovladatelný jednou rukou.

Kde je možné produkty ProMediaGear zakoupit?

Produkty ProMediaGear zakoupíte v našem obchodě www.NGpro.eu.

Mohou se zákazníci těšit i na zajímavé slevové akce?

To určitě ano, pro stálé zákazníky připravujeme zajímavé věrnostní programy.

Chystáte uvést na český trh nějaké další zajímavé produkty pro fotografy?

V současnosti uvádíme na český a slovenský trh značku a produktové portfolio ProMediaGear a SIRUI. V jednání jsou však i někteří další, z našeho pohledu zajímaví, výrobci s vybavením pro fotografy a kameramany.

Děkujeme za rozhovor!

Veškeré vybavení, o kterém byla v článku řeč, je možné zakoupit v internetovém obchodě NGpro.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • kikiris
    kikiris
    24.04.2018 12:20

    Zajímavé a jistě velmi kvalitní stativy i ostatní příslušenství. Bohužel pro obyčejného
    hobby fotografa jsou ty ceny přímo vražedné...

  • Miroslav Černoch
    Miroslav Černoch
    24.04.2018 16:40

    vcelku by mě zajímalo, jak by tento stativ za 39 052,-kč zvládl silnější vítr a nepřevrátí se: https://www.ngpro.eu/cs/tripody/14-stativ-promediagear-prostix-tr424l mohl mít

    Obávám se, že po roce zde tato firma v ČR již nebude. Nebo je tu možnost, že výrobní náklady jsou velmi nízké a budou jim stačit malé prodeje. O to víc by to bylo smutnější, protože pak by se jednalo o obohacování.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram