Robert Vano: Itinerář fashion fotografa 3.díl

Výbava módního fotografa neskýtá deset objektivů, stačí vám dva. Také nepotřebujete fotky ostré jako břitva. Robert celý život fotí na jednu patnáctinu sekundy, čímž si vybudoval svůj vlastní rukopis, díky kterému je ve světě fotografie rozeznatelný. Módní fotograf nepotřebuje auto plné techniky, stačí foťák, dva objektivy, expozimetr, odrazný reflektor a jde se na věc.

Co všechno je potřeba k módní fotografii?

Já mám jenom foťák a dva objektivy. Objektivy mám 50mm f/1.4 na postavu a 85mm f/1.4 na portrét. Pak také fotograf potřebuje expozimetr. A to je všechno, co mám. Ale ty musíš umět fotit se vším, tohle je to, co mám, a když něco potřebuju, tak si to vypůjčím. Studia mají světla, pozadí, všechno možné.

Odraznou desku máš?

Ano, mám odraznou desku a vždy ji používám vevnitř i venku, bez toho se nedá fotit.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Když fotíš ateliérovými světly, tak jenom v interiéru nebo i v exteriéru?

Většinou jenom v interiéru. Někdy klient chce, abych záblesky použil i venku. Klient má sice vždy pravdu, ale takové světlo přece v přírodě vůbec neexistuje. Blýská se jenom, když bohové jsou nasraní, tak se záblesky přece nebudu fotit venku. Ale když klient řekne, že chce, abych se záblesky fotil venku, je blbý a nezná rozdíl mezi sezónou a fazónou, tak mu to tam blýsknu.

A difuzér nebo difúzní stan používáš na eliminaci slunečního záření?

Nic takového nemám a takové triky nepoužívám. Na sluníčku nikdy nefotím, když je ostré slunce, tak fotím ve stínu. Na ostrém slunci se dělají v obličeji příšerné ostré stíny. To je úplně strašidelný, já přece nedělám Hitchcocka.

Ještě něco na focení používáš?

Ještě používám stativ. Když fotím na dlouhý čas, tak to někdy v ruce neudržím, tak potřebuju stativ.

Ty fotíš lidi na delší čas?

Vždy fotím na delší čas. Lidi, zvířata, cokoliv. Abys byla od davu rozeznatelná, tak musíš pořád dělat tu samou věc, aby lidi věděli, kdo tu fotku dělal. Tak jako Saudek dělá stále to samé. Já fotím na clonu 1.4 a čas 1/15 sekundy. Jestli to je člověk, pták nebo kapka deště. Díky tomu všechny fotky vypadají stejně. Když bych pokaždé fotil jinak, tak by lidi nevěděli, kdo to je, kdo to fotil.

Máš ještě něco k fashion výbavě fotografa?

Nemám, na vše ses už zeptala. Když nemáš další otázku, tak já nemám další odpověď (směje se Robert). 

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • pluvial
    pluvial
    11.04.2018 18:27

    Zajímavý rozhovor , pan Vano je velky umělec.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram