Test fotoaparátu Canon PowerShot G1 X Mark III

Řada G fotoaparátů firmy Canon má dalšího zástupce. Je jím Canon PowerShot G1 X Mark III. Má čip velikosti APS-C a přesto jde o kompaktní fotoaparát. Jaký je?

Fotografická praxe

G1X Mark III je specifický kompakt. Není dost malý do kapsy kalhot, ale je příliš malý na to, aby vypadal profesionálně. Jeho cílová skupina je z mého pohledu jasná – chci vše v jednom a díky velkému čipu očekávám dobré výsledky. Rozhodně s ním nebudete fotit zvířata ve volné přírodě, stejně tak s makrem si moc nepohrajete. Je to prostě takový rodinný foťáček na focení kolem sebe s tím, že fotokniha A4 bude plná výborných snímků. Široký úhel záběru při 15 mm ohnisku (24 mm ekv.) je totiž velmi dobrý na krajinky, je dobře použitelný na fotky z interiéru… Dokonce ani potřebné korekce objektivu nemají výrazný vliv na ostrost v krajích. Fotoaparát navíc velmi dobře ostří i za špatných podmínek – v žádném z reálných případů G1X Mk III nezaváhal. Uvedené fotografie to prokazují. Škoda jen, že nemá objektiv lepší světelnost, kterou nahrazuje použitelnou vyšší citlivostí. Protože má vestavěný ND filtr je jeho síla spíše ve velmi světlých scénách. U moře a na svahu se to bude totiž hodit. Navíc je k dispozici podvodní pouzdro WP-DC56 s odolností do 40 m, takže tam se široké ohnisko a velký čip společně s dobrým ostřením uplatní dokonale. 

Na „letovky“  můžete zapomenout. Přece jen maximální 45 mm (72 mm ekv. ) ohnisko prostě na focení ptáků moc není. Ale mohu s klidným svědomím napsat, že G1X Mk III je zdatný pracant, a dokonce rychlý. Reálná frekvence snímání bez průběžného ostření při ukládání dat současně v RAW + jpg je cca 10 snímků za sekundu. Po cca patnácti snímcích (tedy celkem třiceti uložených souborech), což je necelý 1 GB dat, se zaplní buffer a rychlost snímání se rapidně sníží. Při zapnutém průběžném ostření se rychlost snímání změní na necelých 6 snímků za sekundu a úměrně tomu se mírně zvýší počet snímků v sérii (protože se už něco stihne uložit i na kartu) na cca 19 (opět RAW + jpg, tedy celkem 38 souborů). Fascinuje mě, že více než 0,5 GB dat vznikne za jedinou sekundu a je „uklizeno“ z čipu do interní paměti. To se prostě nemůže stíhat překládat dál a seberychlejší karta je najednou pomalá.

Následující šestice snímků ukazuje, jak dobře umí procesor zpracovávat a upravovat data z čipu. Vlevo je vždy originální jpg. Vpravo je jpg vytvořený z RAWu pomocí RawTherapee bez jakékoliv korekce zkreslení objektivu (ale s parametrem Automatické úrovně). Je zřetelné, že na krátkém ohnisku dochází ke korekcím, které mohou mít mírný vliv na ostrost kresby v rozích. Ostatně jako u všech fotoaparátů. Výsledky v jpg jsou velmi dobré a dobře korigují vlastnosti objektivu (např. zkreslení, vinětaci, případně chromatickou vadu atd.).

Canon PowerShot G1 X Mark III, Ohnisko: 45.00 mm, Clona: f/5.6, Čas: 1/160 s, ISO: 100
dlouhé ohnisko, jpg
RAW, Canon PowerShot G1 X Mark III, Ohnisko: 45.00 mm, Clona: f/5.6, Čas: 1/160 s, ISO: 100
dlouhé ohnisko, upravený RAW
Canon PowerShot G1 X Mark III, Ohnisko: 15.00 mm, Clona: f/2.8, Čas: 1/320 s, ISO: 200
krátké ohnisko, jpg, f/2,8
RAW, Canon PowerShot G1 X Mark III, Ohnisko: 15.00 mm, Clona: f/2.8, ?as: 1/320 s, ISO: 200
krátké ohnisko, upravený RAW, f/2,8
Canon PowerShot G1 X Mark III, Ohnisko: 15.00 mm, Clona: f/5.6, Čas: 1/400 s, ISO: 100
krátké ohnisko, jpg, f/5,6
RAW, Canon PowerShot G1 X Mark III, Ohnisko: 15.00 mm, Clona: f/5.6, ?as: 1/400 s, ISO: 100
krátké ohnisko, upravený RAW, f/5,6

I obvyklé ukázky „šumovek“ (v pořadí nízká, standardní, vysoká redukce šumu) ukazují, že lze použít ISO 3200 a není nutné tovární nastavení redukce šumu na míře Standardní měnit. Zcela vypnout se nedá. Všimněte si evidentního předsazení automatického ND fitru (volba v Menu) u nejvyšších citlivostí pro „denní“ verz snímků. Pro úpnost dodám, že jsem nezaregistroval práci (v menu tato volba ani není) redukci šumu pro dlouhé časy. 

Náhled na celkovou scénu Náhled na celkovou scénu
v??ezy v??ezy

Konektivita

Canon PowerShot G1 X Mark III

Pro spojení s okolím tu máme dnes již standardní možnosti. Vedle USB připojení kabelem máme k dispozici WiFi, NFC bluetooth. Bohužel modul GPS nenajdete, a tak musíte použít ten ve svém chytrém telefonu, který spárujete s fotoaparátem. Obávám se, že to je trend, prostě je to levnější a energeticky pro fotoaparát to vyjde zřejmě nastejno. Spárování s telefonem se mi povedlo zcela intuitivně, samozřejmě s nainstalovanou aplikací Camera Connect v telefonu. A pak ovládáte vše z něj.


Možnosti připojení

A je připojeno

Přestože je v balení nabíječka, lze aparát nabíjet přímo přes micro USB port. Powerbanku má dnes skoro každý, tak odpadá problém s hledáním zdroje a nabíjením uprostřed dne. A vyjde to levněji, než náhradní baterie. Jenže, a to píši často, je otázka, kolik toho vydrží kryt portu.

Videorežim


U Canonu G1 X Mark III nenajdete 4K video. Já osobně si stále myslím, že to není velká vada, protože 4K televize (monitory) prostě nejsou tak rozšířené a jinde bez úprav 4K filmy nevyužijete. A tak standardní Full HD plně dostačuje. Vedle základního režimu nahrávání videa je k dispozici režim Krátký klip, Ruční (manuálně nastavené parametry – clona, čas, ISO, případně kompenzace expozice a režim ostření) a Časosběrný film.

Ukázka Full HD videa:

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram