FotoTest: Recenze telefonu Asus ZenFone Zoom S

Na zádech má dvojici objektivů a v názvu slůvko „zoom“. Tváří se tedy jako poctivý nástroj fotografa. Znamená to ale, že se mobilní telefon dokáže vyrovnat i plnokrevným foťákům nebo snad i zrcadlovkám? Odpověď naleznete v našem testu.

Na podzim se na českém trhu objevil telefon Asus Zenfone Zoom S. Přidání slova „zoom“ do názvu značí nejen to, že telefon má více než jedno ohnisko (bohužel ne více než dvě), ale naznačuje i fakt, že levné kompaktní foťáky jsou dnes na trhu přežitkem. Mobilní telefony je vytlačují již pár let, nicméně kompakty stále nabídly „něco navíc“ – změní se to s příchodem Asusu ZenFone Zoom S?

S cenovkou i výbavou se testovaný telefon řadí do vyšší střední třídy. Některé parametry by se dokonce daly zařadit ještě o kousek výš. Třeba kovové tělo a elegantní design neurazí nikoho, spíše naopak se dá poměřovat i s iPhonem za skoro trojnásobnou cenu. A tím nenarážím jen na fakt, že se Asus u Applu mírně inspiroval designem.

Asus ZenFone Zoom S je smartphonem s OS Android. Mimo foťák a zpracování se mezi jeho parametrové přednosti řadí i obří baterie – 5 000 mAh. Mnohým se může líbit rozměrný 5,5“ displej s panelem typu AMOLED, který poskytuje nekonečný kontrast a nízkou spotřebu.

Tato recenze je primárně zaměřená na fotografické vlastnosti telefonu, ale věnuje se i dalším podstatným vlastnostem.

Parametry

Jak jsem naznačil výše, tento telefon nemá skutečný zoom. Disponuje pouze dvojicí kamer a každá má jiné ohnisko (přiblížení). Mezi oběma foťáky je možno přepínat. I když jsem to trošku zkritizoval, je to výborná funkce. Normálně mají telefony pouze širokoúhlé ohnisko, což je vhodné spíše na krajinky, ale portréty z něj moc pěkné nejsou. Co ale lidi velmi často fotí? Jiné lidi, a proto je druhá kamera výborné řešení.

Hlavní kamera:

  • 12 Mpx,
  • clona f/1.7
  • snímač Sony IMX362 (velikost snímače: 1/2.55", velikost pixelu: 1,4 µm)
  • přepočtená ohnisková vzdálenost 25 mm (reálná 4 mm)
  • 4osá a 4polohová optická stabilizace obrazu
  • duální LED blesk
  • snímač korekce barev
  • druhá generace automatického laserového zaostření
  • Dual Pixel PDAF

Zoom kamera:

  • 12 Mpx,
  • clona f/2.6
  • 2,3násobný optický zoom
  • přepočtená ohnisková vzdálenost 59 mm (reálná 7 mm)

Přední kamera:

  • 13 Mpx
  • světelnost f/2.0
  • snímač Sony IMX214 (velikost snímače: 1/3.06", velikost pixelu: 1,12 µm)

Video:

  • 4K video (3840 × 2160 pixelů) při rychlosti 30 fps
  • 1080p HD video při rychlosti 30/60 fps
  • 720p video při rychlosti 30 fps
  • 3osá elektronická stabilizace obrazu, pořízení fotky během nahrávání videa

Ostatní parametry:

  • 5,5“ OLED displej (70,2 % poměr displeje k přední ploše)
  • Full HD rozlišení
  • Jemnost 401 ppi
  • Osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 625
  • GPU Adreno 506
  • 64 GB vnitřní paměti
  • 4 GB RAM
  • Slot pro microSDXC paměťové karty
  • LTE, WiFi, BT, GPS, Jack 3.5mm, USB-C, 2× Nano SIM (pouze v případě nevyužití microSDHC)
  • 5000mAh baterie
  • Senzor otisků prstů
  • 154,3×77×8 mm (V׊×H)
  • Hmotnost 170 gramů
  • OS Android 7.1.1 (v době testování přelom 2017/2018)

Design a ergonomie

I přes velkou baterii a kovové tělo je telefon překvapivě lehký a tenký. Zároveň se nezdá křehký – sice jsem jej schválně neohýbal, ale vypadal, že třeba zasednutí v zadní kapse kalhot zvládne bez problému. Některé kovové telefony mají tendence vyklouzávat z rukou, ale zde jsem to nezaznamenal.

Asus Zenfone Zoom S má celkem tenké rámečky a hrany skla displeje má mírně zaoblené. Drží se tedy dobře, ale někdy se omylem může stát, že zaregistruje dotek ruky, která drží telefon za hranu. Dole pod 5,5“ displejem jsou senzorická tlačítka, což je dobře, jelikož nezabírají místo na samotném displeji. Jsou dobře nahmatatelná, ale bohužel nepodsvícená.

Nad displejem se nachází reproduktor pro hovory, čidlo přiblížení, čidlo světla a přední kamera. Na spodní hraně je USB-C, tedy nový standardní konektor, který lze do telefonu strčit oboustranně. Vedle něj se nachází jediný hlasitý reproduktor a Jack 3,5 mm na připojení sluchátek.

Na pravé straně je tlačítko napájení a dvojtlačítko hlasitosti. Nejzajímavější je zadní strana, kde je dvojice čoček fotoaparátů, dvojitý LED blesk, laser na měření vzdálenosti při zaostřování a snímač otisků prstů. K umístění fotoaparátů mám jen jednu poznámku, a to že jsou celkem blízko okraje, takže se často stává, že je zacloníte prsty.

Více poznámek mám ke snímači otisků prstů. Někteří uživatelé kritizují čtečky na zádech přístroje, že jsou neprakticky umístěné. Pravděpodobně bylo bývalé řečení Applu se zabudováním do domovského tlačítka lepší, ale snímač na zádech přístroje je velmi intuitivně umístěný. Chytnete telefon do ruky, ukazováček zapadne přímo na senzor a je odemknuto. Celý proces funguje výborně, není potřeba telefon předem zapínat, jednoduše přiložíte prst a je to. Možná to je až příliš snadné, protože jsem telefon několikrát omylem odemkl, když jsem si s ním jen pohrával.

Když už máme odemčeno, můžeme se podívat dovnitř na uživatelské prostředí…

Uživatelské prostředí

Po odemknutí na uživatele čeká Android skrytý pod ZEN UI, který operační systém mírně upravuje. Zde nemá cenu znova objevovat Ameriku, jedná se o celkem typický androidní telefon. Na plochy můžete přidávat widgety, aplikace jsou v jednom menu. Notifikační lišta se dá upravit podle uživatelských preferencí.

Mnohem důležitější je svižnost telefonu. Odezva byla vždy okamžitá, ať už jsem na telefonu dělal cokoliv. Mohl jsem mít otevřených hodně záložek v prohlížeči a stejně se nic nesekalo. RAM paměť se sotva zaplnila na celkových 4 GB.

Z 64 GB úložiště si systém ukousne 11,5 GB, což je sice hodně, ale uživateli zbude dostatek prostoru nejen na fotky, ale i filmy, hry a aplikace.

Prostředí aplikace fotoaparátu

Aplikace nabízí hodně různých režimů. Z těch podstatných to je Auto, které využívá širokoúhlejší z obou kamer. Vše se nastavuje automaticky a uživatel změní pouze světlost/tmavost snímku (koriguje expozici). V tomto módu není možné fotit do formátu RAW.

Další je portrét. Je podobný automatice, ale využívá portrétní objektiv s tím, že umí simulovat rozmazané pozadí. Umožňuje simulovat různou clonu od f/0.95, což je opravdu dobrá hodnota. Výsledky celkově nejsou špatné, ale to samé umí foťák za polovinu peněz opticky. Ani tento mód neumí zaznamenávat data do RAWu.

Proto přichází manuální režim. Ten nabízí to, co fotograf chce. Umí fotit do RAWu, všechna nastavení od času přes ISO až po vyvážení bílé mohou být jak automatická, tak napevno nastavitelná fotografem. Stejně tak může uživatel přepínat kamery, a dokonce i ostřit ručně. Pokud vše nastavuje ručně, dole se mu ukazuje histogram i stupnice měření expozice. Zde mohu pět jen chválu.

Dále telefon umí fotit širokoúhlé panorama.

Zvládne i jednoduchý GIF. A má i módy pro video, na což přijde řada později.

Celkově je aplikace udělaná hezky. Bohužel i přes mou oblibu manuálního režimu jsem vždy po zapnutí foťáku skončil v automatu a musel jsem ho přepínat, což praktické nebylo. Úplně stejně se choval přední foťák, který uživatele přesměruje na mód vylepšení. Jako selfiečkáře by mě to možná potěšilo, ale jako fotograf musím konstatovat, že výchozí nastavení maže řasy i obočí, vytváří podivně zašuměná místa, nechává slévat se pramínky vlasů a podobně. Navíc to dělá jen oblastně, takže z části vlasů je jezero, zatímco jinde jsou rozumně ostré. Zde je vhodné nastavit hodnotu vylepšení na nulu, takže se z něj stane pouze automat, nebo přepnout na manuální režim.

Displej

Asus zvolil technologii AMOLED, která dokáže zhasnout jednotlivé pixely, takže jsou opravdu černé a kontrast je tedy nekonečný. Také umožňuje velmi syté podání barev. To vypadá na první pohled dobře, ale na druhou stranu to může mást, protože je mnohem sytější i kontrastnější než normální displeje u notebooků a počítačů. Pozorovací úhly jsou výborné a i celkově se displej povedl.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • kikiris
    kikiris
    22.01.2018 17:10

    Zdravím a díky za zajímavý článek. Ale přiznám se, že než
    bych měl někdy fotit mobilem, tak to se raději propadnu do
    horoucího pekla :-). No nic proti gustu, nechť si každý cvaká
    s čím mu libo...

  • E.B.E
    E.B.E
    22.01.2018 17:52
    Reaguje na kikiris 22.01.2018 17:10:

    "Zdravím a díky za zajímavý článek. Ale přiznám se, že než bych měl někdy..." - zobrazit celý komentář

    ...nebo s tím, co se dá koupit :-( Chci plnohodnotnej tlačítkovej telefon...nevyrábí se...chci další plazmu...nedělá se.... Aby to za chvilku nebylo i s focením. Už tak umí foťáky víc mailovat, navigovat a přehrávat kdo ví co všechno víc, než fotit

  • kikiris
    kikiris
    22.01.2018 20:01

    Tak naštěstí jsou ještě na trhu foťáky se kterými se dá
    normálně fotit, např. Pentaxy :-) i když ty jsou také už
    přecpány kdejakými píˇovinami, které našinec nikdy
    nepoužije. No jo, když většina zákazníků to vyžaduje,
    tak to dostanou...

  • E.B.E
    E.B.E
    22.01.2018 20:04
    Reaguje na kikiris 22.01.2018 20:01:

    "Tak naštěstí jsou ještě na trhu foťáky se kterými se dá normálně fotit,..." - zobrazit celý komentář

    ... Stejně jako tříválce u aut o obsahu 0,9 l . Prej to zákazníci vyžadují :-) ...ještě jsem takovýho nepotkal. Ale co je na trhu teď, za chvíli být už nemusí...

  • kikiris
    kikiris
    23.01.2018 07:58

    Romane, tak jsi potkal prvního :-), kdo něco takového požadoval.
    Coby penzista jsem hledal malé, nenáročné, spolehlivé přibližovadlo
    s minimálními provozními náklady a našel ho v Suzuki Alto. Za ušetřené
    prachy, co bych jinak vrazil do velkého a užraného auta, si můžu občas
    udělat radost třeba tím, že jsem si pořídil Sigmu 30mm f1,4 Art...
    No a ještě k tomu "požadování". Dnešní konzumní společnost je už tak
    zmasírováná marketingem, že naprosto ztratila soudnost. A chtít třeba
    v autosalónu nové auto bez klimy, asistentů, vyhřívaných sedadel a bez
    multifunkčního dotykového info systému a desítky dalších "nezbytností",
    tak se na mě dívají, jako bych utekl z blázince. A to samé je s fototechnikou.
    Kdyby foťák neměl všechny ty ptákoviny, tak by si ho nikdo nekoupil (jen já)...

  • E.B.E
    E.B.E
    23.01.2018 09:00
    Reaguje na kikiris 23.01.2018 07:58:

    "Romane, tak jsi potkal prvního :-), kdo něco takového požadoval. Coby..." - zobrazit celý komentář

    Ty požaduješ nula devítku tříválec??? ...z jakýho důvodu? Taky si jako spousta jiných myslíš, že menší obsah je úspornější? :-) Nebavím se o autě jako takovým a ani značce.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram