Výstava JAPONSKO A MALÝ TIBET od 15. ledna ve FotoŠkoda

Zveme vás do FotoŠkoda v pondělí 15. ledna 17:00 na vernisáž výstavy "Japonsko a Malý Tibet". Součástí jsou fotografie pořízené během fotoexpedic s FotoInstitut.cz. Výstava trvá do 28.1.2018 a koná se v Minigalerii Centrum FotoŠkoda. 

Milí kolegové,

srdečně vás zveme v pondělí 15. ledna v 17hodin na vernisáž výsta­vy „Japonsko a Malý Tibet“ našich fotografií z FotoExpedic 2017 v Miniga­leriii Centrum FotoŠkoda, Vodičkova 37, Praha 1.

Výstavu pořádá FotoAparát.cz a FotoInstitut.cz­. Výstava fotografií nabízí záběry z asijských zemí Ladakhu, Japonska, Bhútánu a Sikiimu, kam se v roce 2017 vydali účastníci fotoexpedic pořádaných FotoInstitut.cz a FotoAparát.cz pod vedením Heleny a Andreje Macenauerových. I když tyto země spolu nesousedí, spojuje je buddhismus, unikátní kultura, pokora, tradice.

Ladakh je vysokohorská oblast přezdívaná „Malý Tibet“. Zdejší krajina, zvířata, pokorní lidé žijící v náročných horských podmínkách jsou pro nás fotografy odměnou. Pohybujete se však v nadmořské výšce nad 3500 metrů a rovněž tak trochu na horké půdě. Ladakh totiž sousedí s Čínou a Pákistánem a patří do „nepokojného“ regionu Džammú a Kašmír. A tak se tu potkáváte s vysokou koncentrací vojenských základen, také kontroly na letišti jsou přísnější než obvykle a v pohraničí potřebujete většinou zvláštní povolení.

Ladakh leží na severu Indie, je obklopen nejvyšším pohořím světa Himálají, přejíždíte tu velké množství vysokohorských sedel. Například dostat se do údolí Nubra, kde na písečné poušti obklopené sedmitisícovkami Karákorám potkáte velbloudy, znamená překonat nejvyšší motorové sedlo na světě “Khardung La” (5 359 m), navíc po nezpevněné silnici.

Japonsko je země, která vám učaruje. Je plná kontrastů a záhad a to jí dělá i jednu z nejtajuplnějšich zemí na světě. Pro fotografa jsou asi největším lákadlem věhlasné japonské zahrady, zvlášť ty zenové, meditační. Japonsko navštěvujeme každý rok. Na jaře když kvetou sakury a Japonci oslavují “Hanami”. Na podzim se zase všude červenají javory. Místní lidé jsou tu vlídní, nebrání se fotografování. 

Zážitkem je pobyt v tradičním ryokanu se snídaní a japonskou večeří nebo cestování šin­kanzeny, jejichž rychlost dosahuje až 300 km za hodinu.

Z Ladakhu, Japonska, Bhútánu a Sikkimu účastníci společně poskládali mozaiku svých nejlepších fotografií. Na vystavených snímcích můžete vidět krásy přírody, fauny, horských masivů, pouští a známých monumentů, ale i unikátní záběry z míst, kam se se svými objektivy vypravili. Nej­důležitější pro fotografa je umět vnímat světlo, jak se mění během dne i noci. A právě „světlo“ je tím hlavním pojítkem vystavených fotografií.

Seznam autorů: Petr Macenauer, Jakub Heberlein, Vendula Hurtová, Dagmar Kopecká, Marta Kovářová, Pavla Piťhová, Marta Plášilová, Renata Rahmová, Alena Hynštová, Jaromír Kubizňák, Taťána Kopčilová, Ivana Chlapovičová, Tomáš Sysel, Simona Ladyvirová, Ludmila Filipová, Helena Macenauerová


Vernisáž výstavy proběhne 15. ledna od 17:00 v prostorách Minigalerie Centrum FotoŠkoda.

Výstava trvá do 28.1.2018

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    13.01.2018 11:20

    ach jo... Ladákh (nebo Ladak), ale nikoli Ladakh, Sikkim, nikoli Sikiim, sedlo Kardung La, rjókany... a k tomu navíc v letáčku buddhismus s velkým B... :-/

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    13.01.2018 12:00

    Danuš děkujeme :)

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    13.01.2018 13:20

    Heleno, není zač... všechno se to dá snadno ověřit na Googlu, v případě pochybností pomůže Orientální ústav AV ČR... nikdo nenosí v hlavě všechno, ale ta chvíle ověřování navíc podle mě vyváží vědomí, že si neděláte reklamu textem plným nesprávně přepsaných místopisných názvů.

  • Vendy Felixová
    Vendy Felixová
    22.01.2018 20:00

    Opět velmi pěkná výstava fotografií krásných a unikátních míst očima profesionálů i amatérů.Děkuji ,že jste se podělili a umožnili tím tato místa vidět .Je skvělé,že tyto výstavy pořádáte ,už se moc těším na další a proto přeji všem stále dobré světlo a Fotoinstitutu ještě mnoho úspěšných fotoexpedic .

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram