Vítězné fotografie soutěže "Lidé a země" (12.10.-12.12.)

Soutěž na téma "Lidé a země" probíhala na galerii od 12.10. do 12.12. Partnerem soutěže byla společnost Fomei (https://www.fomei.com), která věnovala třem vítězům ceny.

Podívejte se na galerii vítězných fotografií a přečtěte si rozhovor s vítězi v dnešním článku.

Ze všech došlých soutěžních fotografií na téma „Lidé a země“ vybrali přímo naši čtenáři deset nejlepších, které najdete v článku i s odpověďmi autorů na naše zvídavé dotazy ohledně vzniku fotografie či použité techniky. Všichni soutěžící obdrží poukazy od Fomei (https://www.fomei.com).

Právě teď můžete soutěžit ve fotosoutěži „Zimní krajina“, která trvá do 12. 2. 2018: https://www.fotoaparat.cz/…galerie/187/

1. – 2. místo – Pavel Hůza: Sourozenci

O fotografii: Jed­na z mnoha fotografií dětí v horách v oblasti Sapa, severní Vietnam. 

Technika: Foto­grafováno kompaktem Panasonic DMC-LX3

Nejraději fotím při mnoha cestách především krajinu a lidi.

1. – 2. místo – Silva88: Masajka

O fotografii: Obě fotografie jsem nafotil v jedné masajské vesnici, kde jsem 3 týdny s domorodci bydlel. Fotím téměř 40 let a moji srdeční záležitosti je focení zvířat ve volné přírodě, ale taky makro, hlavně hmyz. Ale také příroda krajina a lidé. K fotografiím mám příběhů spoustu, vždyť jsem tam trávil 3× čtvrt roku a udělal několik expedicí do Keni a Tanzánie.

Technika: Canon 5D Mark II

3. místo – čumáčková: Na konci Evropy – ostrov Faial

O fotografii: Vždyc­ky jsem toužila podívat se na ty „tajuplné ostrovy“, kde vzniká počasí pro celou Evropu. Tajuplnost byla každodenně udržovaná hlášením v rozhlase o „tlakové níži nad Azorskými ostrovy“. Uplynulo desetiletí a moje cestovatelské srdce mi letos v září zavedlo na Azory, abych prozkoumala alespoň čtyři z devíti ostrovů. Fotografie vznikla brzy ráno na krásné černé pláži na ostrově Faial, odkud je ničím nerušený pohled na ostrov Pico se stejnojmennou sopkou.

Samotný vznik názvu fotografie pramení z toho, že ostrov Faial je považován za nejzápadnější bod Evropy, protože vzdálenější ostrovy už leží na Severoamerické des­ce. 

Při svých cestách se snažím zachytit nevšední pohledy na celkem běžné věci.

Technika: Techni­ka pro pořízení snímku byl Canon EOS 5D MarkII a objektiv Sigma „rybí oko“.

4. místo – Fotograf Jakub Mertl: Čas

O fotografii: Jed­nou za čas chodíme se ženou a našim synem Štěpánem na dobrovolnické odpoledne do domova důchodců Koutkova ve městě Třebíč. Dobrovolnici tomu říkáme stylově ,,Dobroodpo,, je to čas, kdy se dobré duše sejdou se seniory obvykle v přízemní kavárně tamního pečovatelského domova a prostě spolu kecají o životě, sdělují si různé zážitky, radosti a třeba také životní zkušenosti prověřené časem, není nic přínosnějšího pro mladého člověka než si vyslechnout názor moudrého člověka, který už není ovlivněn masou a medii. 

Měli byste vidět, jak jsou šťastní, když se můžou rozpovídat, častokrát jsou senioři bohužel sami, bez rodiny, někteří mají těžké osudy, někdy se na ně rodina vybodne a to je pak cítit i v samotném prostoru. Tak jako pán na fotografii, zřejmě čeká. Čeká na rodinu? Čeká? … 

Technika: Nikon D750 85mm F1.8 – přirozené světlo

Poslední dobou nejvíce fotím architekturu mého rodného města, kterou se poté v postprodukci snažím dostat do doby, aby dobově zapadala. Například retušuji všechny moderní prvky, satelity, okna, silnice, auta, lidi .. a doplňuji to zpět o historické detaily. 

5. místo – Martina D: Ahasvér

O fotografii: Foceno v Kerkyře.
 

Technika: Nikon D70

Ráda fotím krajinu.

6. – 7. místo – Ivuš: Děti místních indiánů – Ekvádor

O fotografii: Zrov­na k téhle fotce toho moc zajímavého není, na cestě směrem k laguně Quilotoa jsme viděli tyto děti. Zastavili jsme a já jsem se snažila s dětmi navázat kontakt, což nebyl problém. Ani se mi od nich nechtělo odjet, jejich švitoření a úsměvy a čistá radost ze života (i když byly evidentně chudé) byl krásný zážitek. Dostaly pár lízátek a jejich smutné pohledy při odjezdu jsem ještě dlouho viděla. 

Technika: Canon 5D Mark III a objektiv Canon EF 300mm f/2.8L IS USM

Nejraději fotím divoká zvířata a ptáky nejen v ČR, ale i ve světě. Ráda fotím děti v jejich přirozeném prostředí, jejich city a výrazy.

6. – 7. místo – Silva88: Masajka

8. – 10. místo – MarcoPolo: Babička z Kolumbie

O fotografii: Fo­tografie vznikla tak, že jsem hledal přespání při své cestě na koloběžce, se kterou jsem přejel Jižní Ameriku. Každý den jsem hledal ubytování, buď u nějaké rodiny, a nebo prostě venku pod širákem. V tomto případě se na mě hezky usmála tato babička, které je 88 let, a nechala mne u sebe doma přespat. 

Technika: Na svých cestách používám techniku Fujifilm XT-10 objektiv 18–55 pro mě asi nejlepší fotoaparát na cestování.

Nejčastěji fotím všechno, krajiny, lidi, ulici, prostě to, co na mě nějakým způsobem zapůsobí, a to pak chci předat i lidem, tu atmosféru. 

8. – 10. místo – Dana Smržová: Každodenní chléb

O fotografii: Jak už to tak bývá, to, čeho je v dané zemi nejvíce, toho fotíte nejméně. Tak to bylo i s banánovými plantážemi v Ekvádoru. Nakonec jsem zjistila, že z této země mám jen asi tři fotky s touto tematikou. Jedna z nich je právě „Každodenní chléb“, což je pravda. Udržovat plantáže je nesmírná dřina, stále se musí prohlubovat koryta s přívodem vody. To právě šel dělat muž na fotce. Dnes už vím, že to není jen tak, pochutnat si na této exotické pochutině. Vždy vzpomenu na tu řadu upracovaných lidiček, tam kdesi v plantáži a patří jim můj dík. 
 

Technika: Foceno Canonem EOS 350D – zapařené prostředí „jihoamerické prádelny“, proto jsem zvolila převod do BW.

8. – 10. místo – Moni Sandrová: Stařenka

Zapojte se také do naší dvouměsíční soutěže – nyní téma „Zimní krajina“, které trvá do 12.2.2018: 
https://www.fotoaparat.cz/…galerie/187/

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram