Darktable - RAW konvertor zdarma nově i pro Windows

Darktable je známý RAW konvertor a organizér pro platformy Linux a Mac. Nově si ho můžou vyzkoušet i uživatelé Windows. Zatím nemá 100% funkčnost, ale pro běžnou práci by měl být plně připraven. A aktualizace je na cestě. Pokud hledáte freeware alternativu k Adobe Lightroom, není důvod Darkteble nezkusit.

Adobe Lightroom – nekorunovaného krále programů pro zpracování RAW - v úvodu zmiňuji ze dvou důvodů. Za prvé aktuálně přešel plně do cloudu, což by nejednoho uživatele mohlo vést k zamyšlení nad alternativami, a za druhé Darktable se ani moc nestydí za to, že má zrovna LR na mušce. Od názvu po uživatelské rozhraní je inspirace jasně patrná. Dokonce podporuje import některých nastavení z LR.

Uživatelé Mac a Linux program mohou znát již delší dobu, pro Windows je nově k dispozici od verze 2.4.0.

Tato nová verze také přináší vylepšenou funkcionalitu i pro původní platformy, dostanete třeba nástroj pro redukci mlhy, padla některá dosavadní omezení (ISO) či podporu nových fotoaparátů.

Verze pro Windows má některá drobná omezení při tetheringu či třeba pojmenovávání TIFF souborů, ale postupně by měly i tato omezení zmizet.

Stahovat můžete zde: https://www.darktable.org/install/

Aktuální stav Windows verze je popsán zde: https://www.darktable.org/…table-for-wi…

Changelog zde: https://www.darktable.org/…table-240-re…

Podporované fotoaparáty zde: https://www.darktable.org/…mera-support…

Systémové požadavky jsou popsány zde: https://www.darktable.org/…table-and-me…

Program Darktable je zcela zdarma v plné verzi a žádné informace o přechodu na placenou licenci známy nejsou.

https://www.darktable.org/

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram