Yongnuo - nový FF objektiv 14mm F2.8 pro Canon a Nikon

Yongnuo, již i u nás poměrně dobře zavedený výrobce fotopříslušenství z Číny, představil nový objektiv - ultraširokáč pro fullframe. Zůstává to dobré i to méně dobré, čím je Yongnuo ve fotografické komunitě známé. Více v článku.

Ultraširokáče pro fullframe jsou poměrně specifické zboží, většinou poměrně nákladné. V poslední době už to neplatí tolik, jako před pár lety (díky výrobcům jako Samyang nebo Irix), ale přesto.

Těch vyloženě nízkorozpočtových objektivů je málo a aby ještě k tomu měly autofokus? Nevídáno.

Přesně o to se ale Yongnuo pokouší se svým novým objektivem 14mm F2.8. Ten se řadí po bok takových skel, jako je 50mm F1.8, 35mm F2 či 100mm F2.

Všechny mají jednoduchý AF motor (na ultrazvukový či krokový samozřejmě zapomeňte) a plastovou konstrukci s kovovým bajonetem.

Jaká je opticky nová 14 samozřejmě nevíme (napovědět můžou oficiální MTF křivky od výrobce níže), ale pokud můžeme soudit z výkonu předchozích objektivů Yongnuo, nemusela by být špatná. Obvykle se v podstatě vyrovná základním řadám objektivů renomovaných značek.

Yongnuo by tak mohlo konkurovat třeba oblíbenému (a docela dobrému) Samyangu 14m F2.8, proti kterému bude mít výhodu přítomnosti AF.

Takže to dobré bychom měli, co je to méně dobré?

Design. Ten nejenom, že není „příliš dobrý“, on je vyloženě mizerný. Jedná se v podstatě o vykradený design Canon s mírným zjednodušením linií kvůli výrobě a s použitím lacinějších objektivů.

Pokud mě na těchto objektivech láká poměr ceny a výkonu, jejich vyloženě neoriginální design mě od jejich pořízení zcela odrazuje.

Nerozumím tomu, protože Yongnuo si například svými blesky už vydobylo dostatečné jméno k tomu, aby se nemuselo bát prodávat vlastní design. Ale parazitní mentality současného Čínského průmyslu se zbavuje těžko.

Třeba výrobcům mobilů to chvíli trvalo, než si uvědomili, že nemusí kopírovat iPhony a Samsungy, ale že vlastní design – pokud není vyloženě ohavný – prodají snad dokonce lépe.

Řekl bych, že výrobci fototechniky tam ještě tak úplně nejsou. Ale Yongnuo (či Mitakon a další) jsou první vlaštovky, které zvěstují velkou ofenzivu Číny ve fototechnice. Uvidíme za pár let.

Zatím buďme rádi za možnost pořídit si laciný širokáč na „ozkoušení“, pokud si nejsme jisti, zda je UW fotografie pro nás – Yongnuo by mohlo být dobrým vstupem do ultraširokého svě­ta.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram