Typy fotografických přístrojů II - Lekce 7

V dalším díle Fotoškoly projdeme přístroje na střední a velký formát. Povíme si i o některých typech speciélních fotoaparátů. Ve většině se jedná o přístroje pro užití v profesionální praxi. Do Fotoškoly tento díl zařazujeme z důvodu Vašeho fotografického přehledu.

Přístroje na střední formát

Středoformátové přístroje jsou určeny především pro fotografy, kteří se fotografováním živí. Ve srovnání s běžnými kinofilmovými zrcadlovkami jsou několikanásobně dražší a to jak těla, tak i objektivy a veškeré příslušenství. Platíte za kvalitní robustní konstrukci, která musí něco vydržet. Díky této konstrukci jsou těžší a pěkně se pronesou. Výhody tohoto formátu jsou popsány v článku Střední formát: pro a proti. Přístroje používají svitkový film 120 nebo 220.

A. Zrcadlovky na formát 6×4.5 cm

U těchto přístrojů se začíná projevovat snaha spojit výhody kinofilmových zrcadlovek (pohotovost vyplývající z automatického ostření a automatického stanovení expozice) s výhodami středního formátu. Typickými představiteli tohoto trendu jsou nová Mamiya 645 AF a Pentax 645AF.
Vedle těchto přístrojů se vyrábějí i přístroje bez automatického ostření např. se světlíkovými hledáčky. Sem patři Mamiya 645 PRO s výměnnými filmovými kazetami. K přístrojům tohoto formátu existuje bohaté příslušenství s objektivy od 24 do 500 mm.

Pentax 645N Pentax 645N - shora

B. Zrcadlovky na formát 6×6 cm

Asi nejznámějším představitelem těchto přístrojů jsou Hasselblady. Je to formát, kde se nemusíte rozhodovat, zda udělat horizontální nebo vertikální výřez. Současné Hasselblady umožňují i přepínání formátu 6×6 na 6×4.5cm. Existují i přístroje s měchem. Měch umožňuje vyklápět tzv. zadní standardu t.j. zadní stěnu, kde je uložen film. To umožňuje srovnat rovinu filmu s rovinou předmětu a tím dosáhnout stoprocentně ostrého prokreslení i tam, kde ani minimální otvor clony v objektivu nestačí. Hasselblad osazuje své fotoaparáty špičkovými objektivy Carl Zeiss, které dodává v ohniskových vzdálenostech 30 až 500 mm.

Hasselblad Hasselblad s měchem

C. Zrcadlovky na formát 6×7 cm



U těchto přístrojů spolu s velikostí negativu výrazně narůstá i váha přístroje a příslušenství. Existují typy s výměnnými kazetami, kde můžete vyměňovat filmy kdykoliv se Vám zachce. Příkladem je Mamiya RZ 67. Jedinečným přístrojem je Pentax 67. Je to vlastně klasická zrcadlovka, která fotí na střední formát. Její nevýhodou je, že nemá výměnné kazety. Výběr příslušenství je ve srovnání s formátem 6×4,5cm o něco menší, cena však jde opačným směrem.

Pentax 6x7 Mamiya RZ 6x7

D. Fotoaparáty s průhledovým hledáčkem na formát 6×6 cm až 6×9 cm

Mamiya 7II

Velkou nevýhodou přístrojů středního formátu je jejich objemnost a částečně i určitá neobratnost. Stativ bývá často nutností, neboť objektivy mívají malou světelnost a potřebujete exponovat na delší čas. Tento nedostatek částečně překonávají přístroje s průhledovým hledáčkem a spřaženým dálkoměrem. Vypadají jako velký kompakt. Mamiya vyrábí pro formát 6×7 přístroj s výměnnými objektivy. Fuji dokonce přístroj pro rozměr 6×9 cm. Nedávno se objevil středoformátový přístroj 6×4,5 cm s průhledovým hledáčkem od firmy Bronica. Udělali jsme s ním krátký test.

Velkoformátové přístroje

Sinar



Specialitou určenou výhradně pro profesionály jsou přístroje na velký formát. Filmové listy rozměrů 9×12 cm se vkládají do kazet a jednotlivě se exponují. To vyžaduje dlouhou dobu na přípravu snímku. Taková příprava je doslova obřad. Z negativů však uděláte opravdu velké zvětšeniny. V Křivoklátu žije fotograf, který fotografuje zvířata na velký formát. Nechával si dělat ve Fomě specielní desky v rozměrech větších než 20×30cm. Zdůvodňuje to požadavkem na maximální kvalitu. Výrazně zde rovněž narůstají náklady na jeden snímek. Objektivy bývají na výměnných destičkách. Zaostřování probíhá posunem objektivu umístěném na pružném měchu. Měch umožňuje naklánět kazetu s filmem i destičku s objektivem a zaostřovat obraz v nejrůznějších rovinách.

Přístroje pro specielní užití

A. Podvodní fotoaparáty

Canon IXUS - 1

V poslední době mnoho lidí podlehlo kráse šnorchlování nebo dokonce potápění. Pro šnorchlování jsou určeny kompatní vodotěsné fotoaparáty s automatickým ostřením a vestavěným bleskem. Příkladem je již uváděná Minolta Weathermatic nebo Canon IXUS-1. Vodotěsnost je garantována většinou do hloubky kolem 5m.

Nikonos


Pro potápění do 50m a opravdovou podmořskou fotografii jsou určeny specielní přístroje vybavené výkonnými externími blesky. Asi nejznámějším přístrojem v této kategorii je Nikonos. Tyto přístroje mají výměnné objektivy, zvětšené ovladače pro snadné zacházení pod vodou.

B. Panoramatické přístroje

ruský fotoaparát HORIZONT

Panoramatické přístroje jsou určeny pro krajinářskou fotografii. Na jeden snímek dostanete záběr v úhlu 120, 180 nebo 360 stupňů. Většina přístrojů toho dosahuje otáčením objektivu nebo celého přístroje. Obraz se přitom exponuje svislou štěrbinou v zadní části bubnu, na kterém je zepředu umístěn objektiv.

C. Fotoaparáty pro okamžité snímky

Polaroid



Tyto přístroje poskytují snímky téměř ihned po expozici. Velikost snímku, který je zároveň rozměrem formátu, bývá nejčastěji 7,6×7,6 cm. Přístroje jsou vybaveny průhledovým hledáčkem, většinou automatickým zaostřováním. Mají vestavěný blesk. Kvalita snímku je slušná, ale časem snímky na světle blednou. Balení filmu obsahuje většinou 10 snímků. Téměř monopolním výrobcem v této oblasti je firma Polaroid.

Možnost okamžitě zkontrolovat kompozici a světlo na budoucí fotografii je zajímavá pro profesionály. Proto výrobci některých středoformátových fotoaparátů s výměnnými filmovými kazetami dodávají i tzv. Polaroid stěny.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Bekele
    Bekele
    08.10.2001 14:09

    Dobry den. Tento clanek je prijemne prehledny a srozumitelny. Jen me trosku zamrzelo to, ze jste u vyctu stredoformatovych pristroju pozapomneli na fotoaparat Mamiya press 6x9 (super 23, Universal etc.). Je pomerne dostupny - a to jak cenou, tak vyskytem v bazarech. Pisu to z toho duvodu, ze tento fotoaparat je naprosto unikatni svou konstrukci a pokud vim, nelze podobny v Cechach sehnat. Uz z toho duvodu si zaslouzil zminku, kdyz uz piset o stredoformatovych fotoaparatech s pruhledovym hledackem.
    S pozdravem
    vit.baloun@seznam.cz

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram