Jak udělat ostrý snímek - Lekce 4

V další lekci FotoŠkoly si povíme něco o zaostřování obrazu. Řekneme si krátce o technické podstatě ostření a zároveň o způsobech, jakými ostří jednooké zrcadlovky. Seznámíte se s nejběžnějším typem zaostřovacích matnic.

Fotografie bude ostrá, když se bude ostrý obraz v rovině filmu. Zaostření se dociluje pohybem objektivu nebo části jeho čoček vůči rovině filmu. Čím je objekt, který chceme zaostřit blíže, tím více je třeba vysunout čočky objektivu. Možné je zaostřit i posunem roviny filmu. Je to však řešení vzácné (Contax).

Ti hloubavější si mohou prohlédnout následující vysvětlení.

a) vzdálený předmět

Rovnoběžné světelné paprsky

Světelné paprsky jsou téměř rovnoběžné.

b) blízký předmět

Rozbíhavé světelné paprsky

Světelné paprsky jsou rozbíhavé. Čočka objektivu láme paprsky, které se sbíhají až za rovinou filmu. Výsledkem je pak rozostřený obraz.

c) zaostření blízkého předmětu vysunutím objektivu

Posun čoček objektivu

V praxi se zaostřování provádí automaticky nebo manuálně.

A. Manuální zaostřování

Mechanické přístroje zaostříme otáčením kruhu na objektivu, na kterém je většinou vyznačena také vzdálenost objektu v metrech.

Zároveň s otáčením kruhu pozorujete na matnici hledáčku mikroprizmatický dálkoměr. Je to mezikruží tvořené mihotavým rastrem, které se v okamžiku správného zaostření vyčistí.

Rozostřeno Zaostřeno

Jinou běžnou technologií je klínový dálkoměr. V případě, že objekt v kruhové plošce není zaostřen, budou plošky klínu posunuty.

Rozostřeno Zaostřeno

B. Automatické zaostřování

Automatické zaostřování používá dvě technologie: aktivní nebo pasivní autofokus.
Aktivní autofokus je méně přesný a bývá používán u kompaktů.
Pasívní autofokus je přesnější, ale může mít potíže při slabém osvětlení. Tento systém je používán u elektronicky řízených jednookých zrcadlovek.
Obě technologie jsou podrobněji popsány v článku Technologie pro automatické zaostřování. Velkou výhodou automatického ostření je pohotovost. Je to i řešení pro ty, kde zrak již za moc nestojí a nechcete nosit brýle.

Další lekce: Hloubka ostrosti

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • miro
    miro
    13.08.2001 10:57

    K nadpisu: "A. Manuální zaostřování" ide asi o nejaký omyl, alebo presun odstavcov. Expozičné režimy by mali patriť niekde inde. Teraz tam vlastne chýba vysvetlenie manuálneho zaostrovania. Pri zobrazení vzdialeného predmetu (nekonečno)je možno vhodné doplniť, že vzdialenosť medzi šošovkou a filmom je ohnisková vzdialenosť f, ktorá býva uvedená na objektíve v mm.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    14.08.2001 17:55

    Děkujeme za připomínku, jednalo se o překlep při vkládání článku - daný textový segment byl navázán z jiného příspěvku. Nyní by již mělo být vše v pořádku.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram