Olympus uvádí dva nové objektivy pro m4/3: 17mm a 45mm F1.2 Pro

Olympus dnes uvádí dva nové objektivy pro systém bezzrcadlovek Micro 4/3: M.Zuiko Digital 17mm a 45mm F1.2 Pro. Jde o ekvivalenty objektivů 34 a 90mm na kinofilmu. Řada Pro značí nejvyšší sérii objektivů od Olympusu, takže nebude chybět ani utěsnění proti vlhkosti a prachu. Zajímavostí je důraz na bokeh, kterému je přizpůsobena i optická konstrukce objektivů.

M.Zuiko Digital 17mm a 45mm F1.2 Pro

Nové objektivy nabídnou „přepočtená“ ohnicka cca 35mm a 90mm, tedy reportážní a portrétní objektiv. Doplňují v této řadě již existující 25mm F1.2 Pro.

Nechybí utěsnění, mechanický posuvný zaostřovací prstenec (pro MF stačí posunout celým prstencem dozadu), rychlý AF motor s velkou přesností a optimalizace pro PDAF.

Zajímavostí je, že kromě důrazu na ostrost se zde Olympus rozhodl klást zřetel i na kvalitu bokehu. A šel na to od lesa.

Objektivy mají schválně ponechánu mírnou reziduální sférickou aberaci, která způsobí jemné přechody mezi zaostřenou a nezaostřenou částí obrazu, stejně jako měkké kontury v bokehu.

Z těchto dvou skel má 17mm verze speciální dvojitě asférický ED-DSA člen, který je dle Olympusu vyroben z tak složitě obrábětelného skla, že jsou prý jedinou firmou, která touto technologií disponuje.

Optická konstrukce

M.Zuiko Digital tvoří 15 členů v 11 skupinách, z toho 1 Super ED, 3 ED, 1 ED-DSA, 1 EDA, 1 Super HR a 1 asférický (wow!).

45mm Pro objektiv je tvořen 14 členy v 10 skupinách, z toho 1 ED, 4 HR a 1 asférický.

Ceny

Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 Pro – 1200 USD

Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 Pro – 1200 USD.

Na české ceny si počkejme, ale budou vyšší.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram