Test fotoaparátu Olympus Tough TG-5

Před dvěma lety jsme přinesli test odolného fotoaparátu Olympus Stylus Tough TG-4, nejvyššího modelu své kategorie firmy Olympus. Dnes se podíváme na model TG-5. Jaký je?

Scénické a podvodní režimy

Podvodní režimy jsou čtyři. Momentka, široký, makro, HDR. Obvykle jsem měl zapnutý režim Široký. Pod vodou jde především o vyvážení bílé a to lze s úspěchem přenechat na aparátu. Video pod vodou má samo o sobě také optimální barvy. Prostě odpovídá realitě.

Olympus TG-5

Video

Video v režimu 4K je samozřejmě k dispozici. Pro jeho natáčení (až 29 minut) je třeba SD karta UHS 3 nebo vyšší. Je k dispozici samozřejmě i nižší rozlišení při běžné vzorkovací frekvenci. Zajímavé je FullHD/120 fps, HD/240fps a SD/480fps. Takže při standardní frekvenci přehrávání jde o zpomalené video.

Olympus TG-5

Olympus TG-5

Ukázka FullHD videa. Aparát pod vodou rychle a dobře přeostřuje – to je vidět v prvních sekundách záznamu. Ale použití zoomu pod vodou důrazně nedoporučuji. Proč? Odpověď je slyšet kolem 29 sekundy.

Postřehy a informace

Pokud jde o odolnost, pak ke změně v porovnání s TG-4 nedošlo. Rozměry a hmotnost jsou také téměř totožné.

Protože fyzikální zákony „neukecáte“, tak se připravte na to, že dříve, či později na čočce uvnitř zkondenzuje voda. Je to fyzikální jev, ke kterému dojde tehdy, když fotoaparát zahřejete a pak rychle zchladíte (dáte do vody). Tomu se vyhněte, hrozí jak poškození, což je problém, tak vybití v důsledku zkratů uvnitř aparátu. V manuálech na to výrobci pamatují. Náprava je zřejmá – osušte, vyvětrejte, zavřete a zkuste to znova.

Při šnorchlování nepoužívám blesk. Ve vodě je obvykle příliš mnoho drobných částic, na kterých dochází k rozptylu světla a pak jsou na fotografii vidět. Navíc to v moři do dosažitelných hloubek (do 10 m určitě) prostě není třeba, podívejte se na expoziční časy. Nicméně klidně s bleskem experimentujte, když bude voda velmi čistá, můžete očekávat minimum rušivých prvků a slušné fotky.

Fotografie lze ukládat do RAWu (ORF). Pokud se GPS „nechytne“ neuloží se žádné souřadnice. Při ponoření pod vodu se u TG-4 dalo nastavit ukládání posledních známých souřadnic, to jsem u TG-5 nenašel. Což je škoda.

TG-5 umí měřit teplotu a její hodnotu uložit v exifu. Pro mě je to skvělá „vychytávka“. Její hodnotu uvidíte při prohlížení snímků a při stisku tlačítka INFO. Zajímavé je, že o této funkci manuál informuje v části Údaje o poloze a v části o prohlížení snímků o ní mlčí. Bohužel se teplota neukazuje v žádném jiném režimu. Takže ji nenajdete například na LCD při snímání, což potvrzuje v manuálu informace o zobrazených položkách při snímání.

A teď pro mě osobně nejhorší změna – hloubku ukazuje TG-5 již jen při prohlížení snímků a při stisku tlačítka INFO. Nevylučuji, že to nejde změnit, mě se to ale nepodařilo. TG-4 hloubku (výšku) ukazoval jako aktuální informaci při zobrazení snímané scény. Hloubku a snímanou scénu zobrazit současně nelze. Manuál tuto informaci potvrzuje (str. 17 informace při snímání).

Olympus TG-5 kompletní specifikace, manuál.

Funkce při prohlížení

Dostupné funkce jsou standardní. Zajímavé je, že lze vidět GPS souřadnice (pokud byly ukládány), teplotu, hloubku (výšku).

Olympus TG-5

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram