Jaký si vybrat fotoaparát - Lekce 2

Abyste mohli využívat svoji kreativitu, budete potřebovat fotoaparát, který poslouchá vaše příkazy, nikoliv rozhoduje za vás. Začínajícím fotografům neradíme kupovat kompakt. Jak správně držet fotoaparát a mačkat spoušť se někomu může zdát triviální, ale je to velmi důležité.

Začít fotografovat je možné s čímkoliv. Musíte si rozmyslet, co je vaším cílem. Na FotoAparátu.cz se vás budeme snažit přesvědčit, že fotografování je perfektní koníček a pomůžeme vám zlepšit vaše fotografické schopnosti.

Fotograf v akci

Motivace na koupi fotoaparátu mohou být různé. Jedete na zajímavou dovolenou a chcete si udělat dokument, máte přírůstek do rodiny nebo jste viděli pěknou výstavu fotografií a chcete to také zkusit.

V případě, že si myslíte, že u fotografování chvíli vydržíte a máte touhu porozumět co nejvíce práci se světlem, bude pro vás asi nejvhodnější volbou jednooká zrcadlovka s manuálním ovládáním a měřením světla přes objektiv. Tyto fotoaparáty umožňují bez omezení nastavovat časy závěrky, otevření clony, zaostřovat manuálně vybrané objekty, musíte si nastavit citlivost filmu atd. V našich krajích je cenově stále nejdostupnější starší Praktika z bývalé NDR. Se základním objektivem a pouzdrem stojí kolem 3500 Kč. Podívejte se na stránky našeho Fotobazaru, kde by měl být dostatek nabídek. Technické parametry v současné době vyráběných jednookých zrcadlovek můžete nalézt v aplikaci Databáze fotoaparátů.

Pokud jste vyloženě technický anti-talent, nezbývá vám než sáhnout po některém z elektronických „zázraků“. Přesto si nevybírejte nic, co má pouze automatické nastavení. Automatika je perfektní, když je třeba rychle zareagovat. Při kreativní fotografii však musíte umět rozostřit pozadí, zmrazit či rozmazat pohybující se objekt atd. To vás naučíme v příštích článcích naší fotoškoly.

Doporučujeme vám přečíst si článek Jak si vybrat fotoaparát, kde najdete další informace, které mohou být pro váš případ důležité.
Jako součást fotoškoly si přečtěte článek Typy fotopřístojů. Podívejte se také do složky Fototechnika.

Zdá se to být triviální, ale je to nesmírně důležité: jak správně držet fotoaparát a jak správně mačkat spoušť. Tyto dvě věci je třeba velmi podrobně vyzkoušet při výběru fotoaparátu u prodejce. Říká se tomu ergonomie přístroje. Je to věc individuální, neboť jeden má ruce jako drvoštěp, druhý pak dětské ručičky. Přístroj vám musí prostě padnout tak trochu jako oblek.

Fotoaparát pevně uchopte pravou rukou a levou rukou jej podpírejte za objektiv. Přístroj držte klidně, nejlépe tak, že si lokty opřete mírně o tělo a mírně se rozkročíte. Závěsný řemínek mějte vždy buď na krku nebo obtočený kolem zápěstí. Fotoaparát za tísíce korun vám pak nemůže upadnout.

Držení fotoaparátu Držení fotoaparátu

Samotná spoušť se uvolňuje po domáčknutí tlačítka až na doraz. Tlačítko tiskněte plynule, bez strhávání fotoaparátu. Někdy se při tom doporučuje i zadržet dech.

Stisknutí spouště

Další lekce: Jak udělat první snímek

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram